Kuru Üzüm Besin Değeri: Kuru Üzüm Kaç Kalori?
Kuru üzüm besin değerleri sıklıkla tüketilen sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan meyvenin kalorisi ve diğer değerlerini merak eden kişiler tarafından araştırılıyor. Peki, kurum kaç kalori? İşte en çok sevilen kuru meyveler arasında bulunan kuru üzümün besin değerleri...

Kuru üzümün 100 gramında ortalama olarak 304 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyon kuru üzüm 30 gram gelir ve bu da 91 kalori içerir.
Kuru Üzüm Besin Değeri
Kuru üzüm sağlık için oldukça faydalı bir besindir. 100 gram kuru üzümde 66 gram karbonhidrat, 3 gram protein, 1,5 gram yağ ve 3,42 gram lif içermektedir. 100 gram kuru üzümün içinde 9 mg sodyum ve 813 mg potasyum yer alır.
Kuru Üzüm Kaç Kalori?
Kuru üzümün bir avucunda 91 kalori bulunur. 1 su bardağı kuru üzüm 608 kaloriye denk gelir. Oldukça sağlıklı olan kuru üzümün kontrollü bir şekilde tüketilmesi önemlidir.

Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?
Kuru üzün bakır ve B vitamini açısından zengindir ve önemli bir demir deposu olarak da karşımıza çıkar. İçindeki bol miktarda B vitamini sayesinde yeni kan oluşumu hızlanır ve yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini de destekler. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olan kuru üzüm kronik kabızlık sorunu yaşayanlara tüketmeleri önerilir.
Sindirim sisteminde birikmiş olan toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Doğal bir antioksidan kaynağı olan kuru üzüm tümör oluşumunun engellenmesini de desteklemektedir. Kalp ve damar hastalıklarına da faydası olan kuru üzün damar sertliğinin oluşmasını engeller ve tansiyonu düzenler.
Spor aktivitelerinden önce ya da soğuk havalarda tüketilmesi enerjinin hızla alınmasını sağlar. Kalsiyum içeriği fazla olan kuru üzün sağlıklı kemikler için gençler ve yetişkinler tarafından sık sık tüketilmelidir. İçindeki A ve E vitaminleri ile cildin hem genç hem de esnek olmasına yardımcı olur.

Kuru Üzüm Nasıl Elde Edilir?
Doğal yollar ile kurutma ya da bandırma ile kuru üzüm elde edilmesi mümkündür. Doğal yollarla kurutma yöntemi en çok siyah ve çekirdekleri üzün çeşitlerinde tercih edilir. Toplanmış olan üzümler güneşli bir yere serilir ve her yeri kuruyana kadar beklenir.
Kuruduğu zaman iplerle bağlanır ve uygun ortama getirilerek asılır. Bandırma yöntemi ise genelde beyaz üzümlerde tercih edilen kurutma yöntemlidir. Burada asıl amaç üzümün rengini koruması ve çabuk kurumanın sağlanmasıdır.
Bu yöntemde üzümler zeytinyağı ve potasyum karbonat içeren sıvıya batırılır ve daha sonra kurumaya bırakılır. Bu sıvı ile üzümün içindeki katman ayrılır ve içerisindeki sıvı daha hızlı çıkar. İşlemden sonra güneşte 1 hafta boyunca kurumaya bırakılan üzümün sapları çıkarılır ve ayıklanır. Daha sonra üzümler soğuk su ile yıkanır ve yemeye hazır hale getirilir.