hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    “Son 10 yılda Yalova büyüklüğünde bir alan yandı”

    21.08.2024 Çarşamba | 10:55Son Güncelleme:

    Bu sözler İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen’e ait. Eşen yaptığı açıklamada iklim değişikliği ve artan kuraklıkla birlikte orman yangınlarının sayısında da ciddi bir artışın olduğunu belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin pek çok noktasında orman yangınlarıyla mücadele edildi. Binlerce hektar alan küle döndü, ekosistem ciddi zarar gördü, bazı yerleşim yerleri tahliye edildi, yandı. Şu an halihazırda bazı şehirlerde küçük çaplı yangınlar çıkmaya devam ediyor. Prof. Dr. Derya Eşen DHA’ya verdiği röportajda bu yangınların olağan hale geleceğini belirtti.

    Prof. Dr. Eşen "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı. Bu da Türkiye'de çıkan orman yangınlarının yüzde 25'inden fazlasını oluşturuyor." dedi.

    İzmir’de son 10 yılda çıkan bin 600 orman yangınlarının 14 bin hektar alanı etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Eşen Çiğli ilçesi kadar bir alanın yangınlardan etkilendiğini ifade etti. Eşen orman yangınlarında önleme ve söndürme aşamalarının iyi bir planlama ile mücadele edilebileceğini belirtti.

    Yaz aylarının sonlarına geldiğimiz şu günlerde bir vatandaş olarak bizler de üzerimize düşeni yapmalıyız. Basit ama çok önemli tedbirler alarak büyük bir kısmı insan kaynaklı olarak çıkan yangınları önlemek bizim elimizde. İlk olarak ateş yakmayı bırakmalıyız. Hele ormanlık alanlarda kibrit bile çakmamalıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir başka alınacak önlem ise sigara izmaritlerinin yere atılmaması. Bu bizim ülke olarak en büyük problemlerimizden biri bence. Bu izmaritler hem çevre kirliliğine hem de olası orman yangınlarına davetiye çıkarıyor. Lütfen ama lütfen sigara izmaritlerini iyice söndüğünden emin olduktan sonra çöpe atalım.