hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Orman Yangınları Her Geçen Yıl Artıyor

    12.09.2024 Perşembe | 10:07Son Güncelleme:

    Yaz ayları ne yazık ki orman yangınlarının en çok yaşandığı aylar ve Türkiye’nin pek çok noktasında pek çok hektar alan küle dönüyor. Orman yangınlarının sayısı maalesef her geçen gün artıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuyla ilgili olarak Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 1 Ocak- 19 Ağustos 2023 tarihlerinde Türkiye’de bin 419 orman yangını çıkarken bu sayı 2024 yılında aynı tarihlerde 2 bin 529’a yükseldi. 2023 yılında 8 bin 865 hektar alan yanarken bu yıl 17 bin 456 hektar alan kül oldu.

    Öte yandan komşu Yunanistan’da da hemen hemen aynı durum geçerli. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilias​​​​​​​ yaptığı açıklamada ülkede çıkan orman yangınlarının geçen yıla kıyasla yüzde 50 arttığını ve 2024 yılının başından bu yana 4 binden fazla yangınla mücadele edildiğini ifade etti.

    Orman yangınlarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı çıktığını düşünecek olursak yapabileceğimiz şeyler aslında çok basit. Ormanlık alanlarda kesinlikle ve kesinlikle yerde ateş yakmamalıyız. Yakmak doğru değil ama diyelim ki yakıldı. Alandan ayrılırken iyice söndüğünden emin olmalıyız. Aksi takdirde en ufak bir rüzgarla kıvılcım tutuşabilir ve ciddi bir yangına sebep olabilir.

    Sigara izmaritleri de orman yangınlarının çıkmasında büyük tehdit oluşturmakta. Çöpümüzü zaten hiçbir yerde bırakmamalıyız ama özellikle cam şişeleri ormanlık alanlarda asla ama asla bırakmamalı mutlaka çöpe atmalıyız.