hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Göller Kuruyor, Kuraklık Günden Güne Artıyor

    28.08.2024 Çarşamba | 09:36Son Güncelleme:

    İklim değişikliği ve küresel ısınmayla birlikte su kaynakları her geçen azalıyor. Türkiye’nin pek çok bölgesinde hem göller hem de barajlarda ciddi derecede su çekilmeleri söz konusu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, giderek artan kuraklığın etkisi altında. Yaz aylarıyla birlikte hava sıcaklığının da etkisiyle hem göllerde hem de barajlardaki sular buharlaşıyor. Olması beklenen yağışlar da olmayınca su kaynakları giderek azalıyor.

    Yozgat’ın şebeke suyu ihtiyacının karşılandığı, Kirazlı-1 Göleti uzun bir süredir kullanılmıyor olmasına rağmen çekildi. Flamingoların uğrak noktası olan Tuz Gölü’nde de suların çekilmesiyle birlikte kalp şeklinde havzalar ortaya çıktı.

    İstanbul'daki Büyükçekmece Gölü’nde su seviyesi yüzde 47'ye düştü. Kuraklıkla birlikte olası Nazi işgaline karşı savunma amacıyla 2. Dünya Savaşı döneminde yapılan tarihi çakmak hattı da ortaya çıktı.

    Bolu'nun su ihtiyacını karşılayan Gölköy Barajı'nda su seviyesi, yüzde 35'e düştü. Barajda yalnızca 4 aylık kaldığı için Bolu Valiliği, tarımsal sulama için kullanımı durdurdu. Gölköy Barajı'nda su seviyesi, mayıs ayında yüzde 96 seviyesindeydi.

    Suğla Gölü’nü de kuraklık vurdu. Konya’nın Seydişehir ilçesindeki gölün suları çekilince büyükbaş hayvanların için otlak oldu. Adana’daki Seyhan Baraj Gölü’nde su 500 metre çekilince sandallarla gidilebilen göl ortasındaki adaya vatandaşlar yürüyerek ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bizler vatandaş olarak suyu elimizden geldiğince idareli kullanmalı ve boşa akıtmamalıyız. Duş alırken diş fırçalarken, tıraş olurken suyu açık bırakmamalıyız. Bunu tüm çevremize de anlatmalıyız.