hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Avrupa’da iklim değişikliğinin korkutucu yansıması

    25.09.2024 Çarşamba | 17:08Son Güncelleme:

    İklim krizi her geçen gün büyüyor. Yapılan bir analiz bunu bir kez daha ortaya koydu. Analize göre Avrupa’da yaşanacak sel felaketlerinin ihtimali iki katına çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Analiz World Weather Attribution’a ait. Polonya, Çekya, Avusturya, Romanya, Macaristan, Almanya ve Slovakya gibi ülkelerde yaşanan sel ve iklim değişikliği incelendi. Analiz Polonya, Çekya, Hollanda, Birleşik Krallık, ABD, Almanya, İsveç ve Avusturya’daki meteoroloji kurumları ve üniversitelerde görevli 24 bilim insanı tarafından hazırlandı.

    İklim değişikliğinin yarattığı olumsuzluklar sonucu yaşanan sellerde Orta Avrupa’da 24 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından analize göre sel felaketlerinin yaşanma ihtimali iki katına çıktı. Ayrıca yağmur yoğunluğu da yüzde 7 arttı.

    Fosil yakıtların yakılması ve küresel sıcaklıkların 2 derece daha artması halinde bilim insanları Orta Avrupa’dakine benzer yağış olaylarının yüzde 5 daha yoğun olmasını öngörüyor. Ayrıca yağışların daha da çoğalacağını ve artan sel riskine karşı da uyarı yapıldı.

    S&P Global Ratings'in bölgedeki sigortalı hasara ilişkin bir analiz yayınladı. Bu analize göre Orta ve Doğu Avrupa’da yaşanan sel felaketlerinden kaynaklanan ilk tahminlere göre yaklaşık 2,2 milyar euro olduğu tahmin edilen sigorta kapsamında hasar bulunuyor.