hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Araç sahiplerini ilgilendiren 2 gelişme

    31.07.2024 Çarşamba | 11:22Son Güncelleme:

    Temmuz ayının sonuna gelirken hem bir hatırlatma hem de araç sahipleriyle ilgili yeni bir gelişmeyi aktarmak istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocak ve temmuz ayları Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödeme ayları olarak biliniyor. Bugün Temmuz taksidi ödemesinin son günü. Araç sahipleri bugün vergi borcunu ödemezse yarından itibaren aylık yüzde 4,5 gecikme faizi uygulanacak. Resmi Gazete'de yer alan bilgiye göre 2024'te en düşük MTV tutarı 347 lira, en yüksek 133 bin 572 lira.

    MTV taksidinin ödenilmemesi durumunda vergi dairesi tarafından e-haciz işlemi de başlatılabiliyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi taksit ödemeleri, vergi daireleri, PTT ve banka şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi gib.gov.tr ve GİB mobil uygulaması üzerinden yapılabilir.
    MTV borcunun ödenmemesi durumunda araç satışı ve araç muayenesi yapılamamakta. Bu nedenle Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin zamanında ödenmesi büyük önem taşıyor.

    Kaçak Geçişlere Düzenleme

    Araç sahiplerini ilgilendiren başka bir konu ise kaçak geçişlerle ilgili. Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te bir değişiklik yapıldı.

    Bu değişikliğe göre gişelerden kaçak geçiş yapıp 15 gün içinde usulüne uygun şekilde ödemesini yapanlardan herhangi bir idari para cezası alınmayacak. Kaçak geçiş yapıp 15 gün içinde ücreti ödemeyenlere geçiş ücretinin bir katı olarak idari para cezası uygulanacak ve tebligat yapılmayacak. Ayrıca geçiş ücretlerinin hesaplanması formülünde yer alan "Bir Km'lik otoyol birim fiyatı" 0.25 liradan 1 liraya yükseltildi.