hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    21 Temmuz’da Dünya En Sıcak Gününü Yaşadı

    24.07.2024 Çarşamba | 10:19Son Güncelleme:

    Her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelen küresel ısınmanın etkilerini gün geçtikçe görmeye devam ediyoruz. 21 Temmuz 2024 Pazar günü kayda geçen en sıcak gün olarak tarihe geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklıklar arttı. Özellikle nem oldukça fazla. Bilim insanları bu durumun küresel ısınmadan kaynaklandığını ve önlem alınmazsa ilerleyen yıllarda daha da kötüye gideceğinin altını çiziyor. Ancak küresel ısınmanın etkilerini bundan sonra da görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

    Geçtiğimiz Pazar günü yani 21 Temmuz 2024’te şimdiye kadar kayda geçen en sıcak günü yaşadık. Bu sıcaklık durumun vahametini gözler önüne sermekte. Bu ölçüm Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin ön verileri. Dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,09 derece Celsius olarak ölçüldü. Geçen yıl Temmuz ayında 17.08 olarak ölçülmüştü.

    1940 yılından bu yana ölçülen hava sıcaklığına göre en sıcak yıl 2023 olmuştu. Bilim insanları El Nino etkisiyle 2024 yılının 2023’ü geride bırakarak yeni bir rekor kıracağını ifade etmekte. Son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Rusya da aşırı sıcaklardan kavrulmuştu. Uzmanlar bunun Kuzey Yarım Küre’de fosil yakıtların yakılmasından kaynaklandığını öne sürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklıklar yangınlara da davetiye çıkarmakta ve ormanlarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Ayrıca ciddi bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bununla birlikte bu aylarda buharlaşma da fazla olduğu için barajlardaki suyumuz azalmakta. Bu sebeple su kullanımına oldukça dikkat etmeli suyu tasarruflu kullanmaya özen göstermeliyiz. Eğer su kullanımına dikkat etmezsek 2030’lu yılların başında su fakiri ülkeler arasında Türkiye de yer alabilir.

    Piknik yada kamp yaptığımız yerlerde cam şişeler, sigara izmaritleri ve aslında ayak izimiz haricinde hiçbir şey bırakmamalıyız. Orman yangınları bir kıvılcımla başlıyor ve söndürmek bazen günler alabiliyor. Lütfen dikkatli olalım.