hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Lakros: Kuzey Kutbunda Bile Oynanan Spor Dalı

    29.08.2021 Pazar | 09:42Son Güncelleme:

    Yaz mevsimine vedaya hazırlandığımız şu son günlerde hepimiz sıcaklardan iyice bunalmaya başladık. Gelin sizi, bu hafta köşe yazımla beraber biraz soğuk bölgeye götüreyim. Aslında götüreceğim yer biraz değil çok soğuk. Burası neresi mi? Kuzey Kutup Bölgesi…Evet yanlış duymadınız, size bu haftaki köşe yazımda Kuzey Kutup Bölgesinde bile oynanan popüler bir spor branşı olan Lakrosu tanıtmak istiyorum. Kanada’nın milli sporu da olan Lakros, Kuzey Amerika’da oldukça bilinen bir spor dalı. Ve geçmişi çok köklü bir tarihe dayanıyor. Belki inanmayacaksınız ama ülkemiz Türkiye’de de bu spor dalı oynanıyor. Hadi gelin bu spor branşını detaylıca tanıyalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lakros Sporu Nedir, Nasıl Oynanır?

    Lakros; ufak ve sert plastikten yapılmış olan topu, ucunda ağ olan sopalar yardımıyla rakip takımın kalesine sokma amacına dayanan bir takım sporudur.

    Lakros: Kuzey Kutbunda Bile Oynanan Spor Dalı


    Lakros Sporunun Oyun Kuralları

    Lakros’ta erkekler kapalı sahalarda 6, açık sahalarda 10 kişilik takımlarla mücadele ederler. Açık sahada oynanan oyunlarda 1 kaleci, 3 savunma, 3 orta saha ve 3 hücum oyuncusu bulunur. Erkeklerde fiziksel müdahalelere izin verildiği için baş, omuz ve göğüs bölgelerinde koruma ekipmanları bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta saha ve hücum oyuncularının sopaları kısa sopa olarak adlandırılır ve yaklaşık 1 m uzunluğundadır. Savunma oyuncularının sopalarıysa uzun sopa olarak adlandırılır ve 1,3 m ile 1,8 m arasında bir uzunluğa sahiptir. Bu sopaların ağ genişlikleri ise 17 cm’dir. Kalecilerde ise 1 m ile 1,8 m arasında bir uzunluğa sahip olan sopanın ağ genişliği yaklaşık 30 cm’dir.

    Lakros, kadınlarda ise 12 kişilik takımlarla açık sahada oynanır. Fiziksel müdahaleler “faul” olarak değerlendirilir. Bu sebeple, ekipman olarak genelde sadece gözlük kullanılır.

    Lakros sahası 100 m boyunda ve 64 m enindedir. Sınır çizgilerinden 14 m içeride iki kale bulunur. Her bir kalenin eni ve boyu 180 cm’dir. Kalelerin etrafında bulunan 5,5 m çapındaki dairelere kale alanı adı verilir. Lakros topunun çapı 20 cm'dir. Ağırlıysa 125 ve 145 gr arasında değişir. Savunma oyuncusu ve kaleci topla birlikte kale alanı içerisinde yalnızca 4 saniye kalabilir.

    Lakros müsabakaları, 15’er dakikalık 4 çeyrek üzerinden oynanır. Oyun sona erdiğinde en fazla sayıya sahip olan takım karşılaşmanın galibi olur.

    Lakros: Kuzey Kutbunda Bile Oynanan Spor Dalı


    Lakros Sporunun Oyun Teknikleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yakalamak (Catching): Lakros’ta havadan gelen bir topu yakalamak ciddi bir konsantrasyon gerektirir. Sopa vücudun yanında dikey olarak tutulur. Sopanın ucu baş hizasında olur. Top, sopanın ağıyla buluştuğunda topun baskısının azaltılabilmesi için sopa hafifçe geri çekilir.

    Kepçelemek (Scooping): Kepçelemek bir top kazanma tekniğidir. Oyuncular, yerden gelen topları almak için dizlerini kırıp sopayı aşağıda tutarak topu yakalarlar.

    Saklamak (Cradling): Lakros oyuncularının ağda bulunan topun kontrolünü sağlamak ve rakip oyuncudan topu saklamak için sopayı çevirerek kullandıkları bir yöntemdir.

    Müdahale (Checking): Rakip takım oyuncusunun sopasına direkt olarak müdahale etmektir. Amaç; rakibin top kontrolünü bozmak, topu çalmak, rakibin şut atmasını, pas vermesini ya da topu kapmasını engellemektir.

    Kaçınmak (Dodging): Rakip oyuncuyu geçmek ya da baskıdan kurtulmak için yapılan rakibi çeviklik ve hıza dayanarak geçme hareketidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de Lakros

    İstanbul’da yaşayan Amerikalı Patrick Dougherty tarafından Türkiye’de lakros ilk defa tanıtılır.. Eski bir lakros oyuncusu ve antrenörü olarak bu sporu Türkiye’de geliştirmeye çalışan Dougherty bu konuda da başarılı olur. Dougherty, 2009 yılında İstanbul Sultanları adını taşıyan Türkiye’nin ilk Lakros takımını, 2012 yılında da Türkiye Lakros Derneği’ni kurar. İlk başlarda Türk oyuncu bulmakta zorluk çekilirken şimdilerde ise çeşitli yaş gruplarında çok sayıda oyuncu var kulübün bünyesinde… Uluslararası Lacrosse Federasyonu ve Avrupa Lacrosse Federasyonu tarafından üyeliğe kabul edilen Türkiye’de Lakros sporu, üniversiteler sayesinde iyice yayılmaya başlar.

    Yazımı sonlandırırken, sizlere lakros branşını konu edinen bir spor filmi de önermek istiyorum. 2018 yılında vizyona giren ımdb puanı 7.5 olan ‘The Grizzlies’ filmini izleyerek bu branşı daha da çok sevebilirsiniz.
    sercansipka@gmail.com