hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Sahi, bu fiyaskonun hesabını kim verecek?

    13.08.2024 Salı | 15:06Son Güncelleme:

    Paris Olimpiyatları’nda 40 yıl sonra ilk kez boynumuza bir altın madalya asamadık maalesef. 3’ü gümüş, 5’i bronz sadece 8 madalya ile yetindik. Diğer bir hesapla nüfusumuzun her 10 milyon ve üzerine sadece bir madalya düştü. Gerçekten hazin bir tablo.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak bu başarısızlığın sorumlularından hesap sorulacağını söyledi. Toplam 103 sporcu ile katılacaktık. Madalya umudumuz şampiyon güreşçi Rıza Kayaalp ve boksörümüz Tuğrulhan Erdemir yasaklı madde kullandıklarından yarışamadılar. Tokyo’da kazandığımız 2 altın madalyanın sahibi okçu Mete Gazoz ile kadın boksörümüz Busenaz Sürmeneli unvanlarını koruyamadılar.

    Madalyalarımızın çoğu kadın sporcularımızdan geldi. Boksta Hatice Akbaş ve Buse Naz Çolakoğlu gümüş madalya kazanırken atıcılıkta Olimpiyatların fenomeni haline gelen Yusuf Keleç’in poligondaki partneri Şevval İlayda Tarhan da şeref kürsüsünün ikinci basamağına çıktı. Yine boksta Esra Yıldız Kahraman, güreşte Buse Tosun Çavuşoğlu ve tekvandoda Nafia Kuş Aydın bronz madalya kazandılar. Minderlere veda ettiğini açıklayan güreşçimiz Taha Akyol dışında okçuluk klasik yayda Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırım ve Ulaş Berkim Tümer’den oluşan takımımız 3. oldu.

    Ne kadar kısır bir tablo değil mi? Ata sporumuz güreşte sadece 2 bronz madalya. Oysa Olimpiyat tarihinde en çok altın madalyayı güreş sporunda almıştık. 1960 Roma Olimpiyatları’nda 12 yaşındaydım. Serbest Güreş Takımımız canavar gibiydi. Greko Romen stilde kötü değildi. Kolezyum’a yakın Basilica di Massenzio tapınağına kurulan 3 minderden toplam 7 madalya çıkarttık. 4 Serbest’ten 3 Greko Romen’den. Tam 7 kez İstiklal Marşımız’ı diledik ve coşku ile söyledik. Mazide kalan Olimpiyatlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahi, bu fiyaskonun hesabını kim verecek? Tüm imkanlara karşın bekleneni veremedikleri için federasyonlar suçlanıyor. Sporcuların doğru dürüst hazırlanamadıkları iddiası var.

    Ben oldum olası hep CONİ (İtalya Ulusal Olimpiyat Komitesi) örneğini geçmişte Beden Terbiyesi Genel Müdürlükleri’ne rapor halinde sunmuştum. Devlet tarafından finanse edilen CONİ bünyesinde 44 ana spor federasyonu ve 19 yan spor kurumunu barındırıyor. Bütçesi 700 milyon Euro ve devletçe karşılanıyor. Ülke çapında muazzam tesisleri var. 59 milyon nüfuslu İtalya’da her bölge okullarda hatta yuvalarda tarama yaparak yetenek olabilecek yavruları, çocukları keşfetmeye çalışıyor. Çoğu CONİ evlerine yerleştiriliyor. Hem okuyup hem de spor eğitimi görüyorlar. İtalya bu Olimpiyatlarda toplam 40 madalya kazandı.12 Altın, 13 Gümüş ve 15 Bronz madalya ile ülkeler arasında 9. sırayı aldılar. Bizim ilk kez katıldığımız Kadınlar Voleybol dalında İtalya’da tarihinde ilk kez şampiyon oldu. Biz madalya bekliyorduk ama olmadı. Sanırım bu konuda Federasyon Başkanı Akif Üstündağ söz verdiği gibi bir açıklama yapacaktır. Çünkü Paris’e gitmeden takım içinde gelişen huzursuzlukların gün ışığına çıkması gerekmekte düşüncesindeyim. Sakatlıklar da buna tuz biber ekti ve final oynamayı hayal ederken 4. lükte kaldık ne yazık ki.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    85 milyon nüfuslu Türkiye 8 madalya ile 64. sırayı işgal etti. Süper iki güç ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti ciddi mücadele verdi. Kıyasıya rekabette her iki ülke 40’ar altın madalya kazandı. Ama toplamda 91’e karşı 126 madalyayla ABD ilk sırayı aldı.

    Saint Lucia diye bir ülkeyi bilir misiniz? Doğu Karayipler Denizi’ nde Batı Hint Adaları’na dahil 620 kilometre karelik ufak volkanik bir ada. 2022 yılında nüfusu 184.401 olarak belirlenmiş. Saint Lucia Olimpiyatlarda 100 Metre Kadınlar Atletizm yarışmasında Julien Alfred ile altın madalyanın sahibi oldu. 200 metrede ise kürsünün 2. basamağına çıktı. Saint Lucia genel sıralamada 2 madalya ile 55. oldu.

    Şimdi Paris Olimpiyatları’nın beklenmeyen acı bilançosu tartışılırken ve hesap sorulurken lütfen Saint Lucia’nın bu başarısını örnek gösterin yetkililer

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada iyi ki gümüş madalyalı Yusuf Dikeç varmış. Olimpiyatlara atış tarzıyla dünya çapında damgasını vuran ikonik, karizmatik, ‘cool’ ve ‘Terminatör’ atıcımız ülkemiz adına tarifi mümkün olamayan bir tanıtım katkısı sağlayarak büyük düş kırıklığımızı biraz olsun hafifletti.