hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalyanlar ananaslı pizzaya öfke saçarken şimdi de burger pizza çıktı

    21.07.2024 Pazar | 14:16Son Güncelleme:

    Hollywood’un karakter oyuncularından bol ödüllü Stanley Tucci’yi beğenirim. Soyadından da anlaşılacağı gibi kendisi İtalyan asıllıdır. İlk eşi Kate Spath’ı göğüs kanserinden yitirdikten sonra saçları birkaç haftada döküldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kahrından az görülen ağız kanserine yakalandı. Ur tam dilinin gerisindeydi. Ameliyat riski fazlaydı. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi çok zor ve ağrılı geçti. Bu arada dili tat hissini yitirdi. Boğazına düşkündü ve atalarının İtalyan mutfağına hayrandı. İyileşir iyileşmez kendisini gurmeliğe verdi.

    Öncelikle ailesinin doğduğu Calabria yemeklerini Amerikalılar’a tanıtmaya başladı. Tariflerini bir kitapta topladı ve birden sinema oyunculuğu kadar yemek sektöründe de üne kavuştu. Sosyal medyada Akdeniz ve İtalyan yemek tariflerini okumak mümkün. Hamur işlerinin ustası zaman zaman ekranlara çıkarak elleriyle leziz tabaklar hazırlıyor. Stanley Tucci sadece İtalyan yemeklerini değil sofra adetlerini de öğretiyor.

    Ünlü aktör ve gurmeyi öfkelendiren Amerikalılar’ın özellikle pizzaların özgünlüğü ile oynamaları. Örneğin Hawaii’liler’in ananaslı pizzası pizzanın başkenti Napoli’de nefret ve öfkeyle karşılanıyor. Bu konuda

    Hamurcular Birliği isim hakkı değişikliği için protesto davaları açıyor. Şimdi de etleriyle ünlü bazı güney eyaletlerde burgerli pizza üretilmeye başlandı. Bizim kıymalı pidenin kötü örneğini andırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi Stanley Tucci ve Amerika’daki ünlü İtalyan şefler İtalyan mutfağının kurallarını bir bir anlatmaya başladılar. Buradan bazılarını aktarmaya çalışacağım:

    Spagetti asla bıçakla ikiye bölünmez sadece çatal kullanılır. Ayrıca suya kırılarak atılmaz. Spagettiyi tabakta bir araya getirmek için kaşık yardımı yerine çatalı döndürmek yeterlidir. Lazanyayı parçalara bölmek için bıçak yerine çatalın kenarı kullanılır. Sofraya ekmek sepeti konur ancak ekmek sadece çorba ile salata eşliğinde yenir. Hamur işleri ile ekmek yenmez. Makarna tabağında kalan sosu ekmekle sıyırmak resmi yemeklerde ayıp sayılır. Tereyağ yerine zeytinyağı tercih edilir. Kızarmış ekmeğe sürülen sarımsak ve üzerine gezdirilen zeytinyağına ‘Bruschetta’ adı verilir, ara yemeğe geçmeden iştah açıcı olarak tadılır.

    Parmesan peyniri hamur tabaklarının olmazsa olmazıdır ama asla deniz ürünlü makarnalarında tadına fazlasıyla ortak olduğu için kullanılmaz. Sütlü kahve ve Cappuccino sadece kahvaltı içeceğidir. Hamur yemekleri ilk tabaktır, ana tabak değildir ve garnitür olarak kullanılmaz. Top köfteli makarna İtalyan mutfağından kabul edilmez. Yumurta genelde kahvaltıda yenmez. Risottoda kaşık kullanmak ayıptır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öğle yemeği 12.30 ile 14.30 arasında yenir. Mutfak son siparişi 14.15’te alır. Akşam yemeği 19.00’da başlar 22.30’da son sipariş alınır. Salata masada bulunan zeytinyağı veya sirke ile müşteri tarafından soslandırılır. Limon veya balsamik sirke ise garsondan istenir. Yemeklerde şeker içeren meşrubat kullanılmaz. Şarap veya bira tercih edilir. Şarap bardağına buz konmaz. Ayrıca normal su yerine maden suyu geçerlidir. İştah açıcı salam ve peynirlerin lokal olmasına özen gösterilir. Ana yemek yerine küçük sıcak tabaklar ısmarlanır.

    Bir tabağı masada bölüşmek ayıp sayılır. Dilim pizza yerine bütün pizza ısmarlamak geçerlidir ve mutlak çatal ve bıçakla kesilir. Taze meyvelerin kabuğu soyulmalıdır. Yemek ısmarlarken İtalyan tabağı yerine özellikle Amerikan yemeği seçeneği hakaret sayılır. Ketçap, mayonez hatta hardal istemek yadırganır. Yemeğe başlamadan ‘Buon appetito’ yani afiyet olsun demek gelenekseldir. Sofra peçetesi tabak altına veya diz üstüne değil, tabağın soluna konur. Yemek bitince çatal ve kaşık tabağın ortasına dikey olarak yerleştirilir ve bu garsona bir işarettir. İtalya’da genelde porsiyonların küçüklüğünden artan yemek pek olmaz ve Amerika’daki gibi ‘Doggy bag’ eve paket götürme alışkanlığı yoktur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ananaslı ve burgerli pizzadan yola çıkarak İtalyan mutfağında kurallarla ilgili bir yelpaze sundum. Sağlıklar dilerim Stanley Tucci.