hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Bvlgari’deki kusursuz soygun

    07.07.2024 Pazar | 12:25Son Güncelleme:

    Yıllar önce mücevher dünyasının devi Bvlgari’nin o zamanki sahibi Paolo Bulgari ile Roma’da röportaj yapmıştım. Tanınmış mücevher evinin İspanya Merdivenleri eteğinde Via Condotti sokağındaki ultra lüks mağazasında gerçekleşen söyleşide yönelttiğim sorulardan biri güvenlikti. Onca değerli mücevherler nasıl korunuyordu?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sinyor Paolo Bulgari tebessüm ederek yanıt verdi. ‘Burada soygun imkansız. Aşırı derecede korunuyoruz. 24 saat gözetim altındayız. Carabinieri (jandarma polisi), özel güvenlik ve merkezi korunma sistemimiz var üstelik karakol yanı başımızda’ yanıtını vermişti.

    Ve Bvlgari görkemli mücevher evi geçen ay soyuldu. Hem de Roma’da soygunları ile ünlü ‘Banda del Buco (delik çetesi) tarafından bir gece yarısı kasaların bir bölümü açıldı alarmlar, sirenler öterken 500 bin Euro’luk kıymetli saat, yüzük, kolye ve aksesuarlar hatta parfüm şişeleri çalındı. Delik çetesi lağım çukurundan yüzlerce metre yol kat ederek mücevher evinin altında günlerce delik açarak soygun hedefine ulaşmış sonra da kayıplara karışmıştı.

    Yunan gümüşçü Sotirios Voulgaris’in Epirus (Epir) ta küçük bir atölyede başlattığı meslek aşkını 1884’te Roma’ya taşımış ve burada altın işlerine girişmişti. İtalyanların yabancı dile yatkın olmadıkları hala bilinir. Sotirios Voulgaris kulağa daha hoş gelsin ve daha kolay okunsun ayrıca kalıcı olsun diye dükkanının adını Bulgari koydu. Ancak İtalyanlar soyadı pek iyi heceleyemeyince U yani Yunanca Upsilon olarak okunan V harfi ile değiştirdi, şimdiki orijinal adı Bvlgari ortaya çıktı ve böyle tanındı.

    Bvlgari marka evine randevu ile girilebiliyor. Müşterilere özel odalarda sunum yapılıyor. Birkaç yıl önce ailenin sorumlusu 87 yaşındaki Paolo Bulgari hisselerin büyük bir bölümünü LVMH’ye devretti. 10 yıldan beri prestijli firmayı Fransız Jean- Christopher Babin yönetiyor. Saat, yüzük, kolye, çeşitli takılar aksesuarlar, deri ürünleri ve frangransta sektördeki büyük rakipleri ile kıyasıya avangard tasarım mücadelesi veren Bvlgari’nin halen 3.500 çalışanı dünyadaki çeşitli mücevher evlerinde hizmet ediyor. Bu arada Bvlgari’nin simgesi haline gelen elmas gözlü yılan dizaynı 75 yaşını devirdi ve hala revaçta.

    Soyguna dönersek, dünyanın hiçbir mücevher evinin aşırı güvenli olduğunu ‘Delik çetesi’ çürüttü. Yöneticiler lağım çukurunu hafife alınca zararı karşılamak sigorta şirketlerine düştü.

    Bvlgari’deki kusursuz soygun