hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    90 yaşına basan Giorgio Armani'ye doğum günü hediyesi: Kayyum

    12.07.2024 Cuma | 15:31Son Güncelleme:

    Boşuna ona ‘King George’ ünvanı verip taçlandırmadılar. Moda dünyasının imparatoru Giorgio Armani ‘Made in Italy’nin tartışılmaz simgesi olarak dün 90 yaşına bastı ve doğum gününü kutlarken ‘Emeklilik bana göre değil. Yola devam’ dedi. Zaten kendisinden istenen de buydu ‘Yola devam’. Sektörün dışında başta İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, kurt tasarımcının ülkesi için yaptığı hizmete ‘Giorgio Armani sıklığın ikonudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güzelliğin ve sevginin tutkusunu yaratabilmiş bir dehadır, İtalya’nın gururudur’ derken ünlü ‘Diva’ Sofia Loren de ‘Sevgili Giorgio bugün 90 yaşına bastın ama yaratıcı dehanla bir kez daha yaşlanmadığını kanıtlamış oldun. Onlarca yıldır süren sıkı dostluğumuz hiç eskimediği gibi sonsuza dek coşkuyla devam edecektir.’ mesajını gönderdi.

    90 yaşına basan Giorgio Armaniye doğum günü hediyesi: Kayyum

    Kuzey İtalya’nın Piacenza kentinde doğan Giorgio Armani çocukluğunda 2. Dünya Savaşı’na tanık olup ailesiyle çok zor günler geçirdikten sonra hayalindeki genel cerrahlık heyecanı ile Milano Tıp Fakültesi’ne yazıldı. Cep harçlığı için iş ararken gazetede ünlü bir mağazanın aradığı vitrin düzenleyicisi ilanını gördü ve yaşamı birden değişti. Kusursuz vitrin tasarımları Cerruti giyim evinin dikkatini çekti ve Armani’nin önünü açtı. Moda çizimleri Cerruti’yi adeta şaha kaldırdı. Peki kimdi bu donuk bakışlı çakır gözlü yetenek? Armani o kadar ünlendi ki sonunda 1975 yılında kendi adına modaevini kurdu ve engellenemez başarısı start aldı. Meslek yaşamı boyunca tek tip siyah veya koyu lacivert tişört ve ona uyumlu pantolon giydi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi giysisi smokin oldu. Emporio Armani yan kuruluş mağazasını hayata geçirdi. Burada aksesuar, parfüm, takı, deri ürünleri, saat, spor giyimi ile daha çok gençlere hitap eden bir moda yarattı. Gri ve bej renklerini tasarımlarında ön plana çıkarttı, kumaş kesiminde klasik İngiliz hegemonyasına son verdi. Bunu yaparken yarattığı yeni şıklık tarzı için Richard Gere’i podyuma sürdü. Podyum derken sezonluk tasarım tanıtımlarında titizliği ünlü top modelleri sık sık bezdirirdi. Naomi Campbell’in kaprisleri ile çok uğraşmışlığı bilinir. Hiç evlenmedi ve yeğeni Roberta’yı özellikle finans bölümünde sağ kolu yaptı. Armani S.P.A’nın geleceğini ona emanet ettiğini duyurdu. Spora merakını Milano’nun basketbol takımı Olimpia’yı satın alarak giderdi. Merhametliydi. İtalya’nın en güneyinde bulunan ve bir süredir uğramadığı Lampedusa Adası’ndaki villasını İçişleri Bakanlığı aracılıyla düzensiz göçmenlerin kullanımına verdi. Ülkesine katkılarından dolayı iş insanı olarak devletçe ‘Şövalye’ ünvanına layık görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    90 yaşına basan Giorgio Armaniye doğum günü hediyesi: Kayyum

    İtalya’da temsilciyken Giorgio Armani’nin moda haftası etkinliklerine akrediteydim. Sık sık röportaj yapardım. Türkiye’yi iyi bir pazar olarak görürdü.

    Yukarıda yazdım. Bir çok yardım kuruluşuna cömertçe katkı sağlardı. Özellikle de düzensiz göçmenlere. Gelin görün ki Armani S.P.A şirketinin İtalya’daki üretim operasyonlarına, işgücü sömürüsüne izin verdiği ve teşvik ettikleri şüphesiyle bir yıl süre ile kayyum atandı. 38 sayfalık mahkeme kararında, işçilerin’24 saat boyunca çalıştırılması’ amacıyla iş yerinde uyumaya zorlandıkları da belirtildi. Mahkeme kararında ayrıca işçilerin ‘asgari düzeyin altında hijyen ve sağlık koşullarına’ maruz kaldıklar ıda belirtildi. Özellikle deri imalatı için Çinli taşeron firmalarını kullanan İtalyan modaevlerinin bu tutumu geçmişte de gündeme gelmiş ve cezalandırılmışlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    90 yaşına basan ‘Kral Giorgio’ ya doğum hediyesi olarak kayyum atanması ülkede şok etkisi yaparken tek teselli büyük moda tasarımcısına gelen destek ve onun ‘Emekliliği hiç düşünmedim. Yola devam’ sözleri oldu. Buon compleanno ‘Şövalye’, ünvanlı donuk bakışlı efsane doğum günün kutlu olsun.