hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Can Gürel Can Gürel

    Bitcoin almanın en yaygın ve pratik yolu

    05.11.2020 Perşembe | 13:13Son Güncelleme:

    Bitcoin sistemini anlamanın en kolay yolu onu kullanmak. Bir defa da olsa bitcoin alıp sanal cüzdanına aktarma deneyimini edinmiş birisi ile daha önce hiç bitcoin kullanmamış birisi arasındaki bakış açısı siyahla beyaz kadar farklı oluyor. Bu yazımda merak edenler için bitcoin almanın güvenli ve pratik yolunu tarif edeceğim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin nereden ve nasıl alınır?

    Öncelikle tam bir bitcoin almanız gerekmiyor. Bitcoin yüz milyon kata kadar bölünebilir. Yani son derece düşük miktarlarda alım yapmanız mümkün. Bitcoin, tamamen sanal bir varlık yani fiziksel bir formu yok. Bitcoin almak isteyenlerle, bitcoin satmak isteyenleri buluşturan sanal pazar yeri platformlarına kripto para borsaları deniyor.  Bitcoin almanın en kolay yolu bu borsalardan birinde hesap açmakla başlıyor.

    Kripto borsası

    Ülkemizde yerleşik olarak yıllardır faaliyet gösteren köklü kripto para borsaları var. Endüstri standardlarına uygun faaliyet gösteren bir borsa, hesap açılışında size mutlaka kimlik bilgilerinizi sorucaktır. Kimlik bilgilerinizi verip hesabınızın onaylattıktan sonra alışveriş yapabilmeniz için hesabınıza para yatırıyorsunuz. İlk defa alım yapacaklar için deneme amaçlıyla az miktarda bir yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bitcoin fiyatını kim belirliyor?

    Neredeyse aldığımız tüm ürün/hizmetlerde olduğu gibi bitcoin’in fiyatını da pazardaki arz ve talep dengesi belirliyor. Unutmayınki siz bu pazardaki katılımcılardan yanlızca birisiniz. Sizinle beraber bitcoin alımı almak isteyen insanlar olduğu gibi, size ters yönde hareketle bitcoin satmak isteyenler de var. Bu karşılıklı etkileşim sonucunda alıcı ve satıcının uygun gördüğü fiyattan alışverişiniz gerçekleşiyor.

    Bitcoin cüzdanı

    Borsaya para yatırdınız ve bitcoin aldınız. Fakat bitcoin’in gerçek sahibi henüz siz değilsiniz. Bu aşamada borsa sizin adınıza emanet bitcoin tutuyor. Bitcoininizi kendi mülkiyetinize geçirmek için onu sahip olduğunuz bir bitcoin cüzdanına aktarmanız gerekiyor. Bunun için birçok bitcoin cüzdan uygulaması mevcut. Tercih ettiğiniz bir cüzdan uygulamasını akıllı telefonunuza indirin (akıllı telefonunuz, bilgisayarınızdan onlarca kat daha güvenlidir). Uygulamayı indirmeden evvel yorumlarına göz atmanız doğru bir tercih yapmanız için yeterli olucaktır.

    12-24 kelimelik anımsatıcı

    Bitcoin sisteminde, bitcoin almak için “adres”, bitcoin göndermek için “özel anahtar” kullanılır. Özel anahtarınızı mutlaka gizli tutulmalısınız. Adresinizi ise size bitcoin gönderecek olan herkesle açıkca paylaşabilirsiniz. Cüzdanı indirdiğinizde, ilk olarak uygulama sizin için rastgele 12 veya 24 ingilizce kelimeden oluşan bir anımsatıcı oluşturacak ve sizden bunu kaydetmenizi isteyecektir. Böyle bir durumla karşılaşmıyorsanız doğru uygulamada değilsiniz. Mutlaka ve mutlaka kelimleri düzgün bir kağıda sırasıyla yazın ve kağıdı güvenli bir kasaya kaldırın. Telefonunuzu kaybetseniz dahi, bu kelimeler ile özel anahatarınıza yani bitcoininize her zaman ulaşabileceksiniz. Anımsatıcı kelimeleri kimse ile paylaşmayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borsadan cüzdana aktarım

    Cüzdanınızı indirip, kelimeleri kağıda yedekledikten sonra tek bir işleminiz kalıyor; borsa hesabınızdaki bitcoini cüzdanınıza aktarmak. Bunun için borsada bitcoin çekme talebi oluşturup, iletim adresi olarak cüzdanınızdaki adresi girmeniz gerekicek. Borsa sizin adınıza emanet tuttuğu bitcoini birkaç dakika içerisinde cüzdanınıza gönderecektir. Tebrikler, artık bitcoin sahibisiniz.