2018 ilkbahar-yaz dekorasyon trendleri 1
Yılın başından beri konuşulan onlarca dekorasyon trendi içinden bazıları bu sene gerçekten öne çıkarken, diğerleri önümüzdeki sezonlarda olgunlaşmayı beklemek üzere sahnenin karanlık taraflarına doğru çekiliyor. Hala gün ışığında duranları ise iki bölümde ele alıyoruz. İlk bölümde makromeler, püsküller, sulu boya ve ombre efektleri, dondurma renkleri ve koyu renkli masif ahşap mobilyalar dikkatimizi çekenler...
Haberin Devamı
/

Baharla birlikte sadece kırlarda değil, gönlümüzde de çiçekler açıyor. Sezonun anahtar kelimeleri; yenilenme, çiçeklenme ve yeşillenme... Bahardan yaza uzanan dekorasyon eğilimlerinin ilk bölümünü okurken, koşa koşa eve gidip bir şeylerin yerini değiştirmek isterseniz şaşırmayın. Trend sepetinde bu yıl bolca el işi, renk ve doku var. Yaratıcılığınız konuşturup, elinizi çalıştırmanın tam zamanı.
Makrome, püskül, tuft, tüyler ve aplik
/

Bu yazın bir numaralı deko-trendi makrome ve püsküllü aksesuarlar. Bunları elde tuft tabancasıyla işlenmiş (hand-tufted) yastıklar, tüylü objeler ve aplike izliyor. Özellikle makrome, bohem stilinin vazgeçilmez öğelerinden biri. Kökeni 13. yüzyıl Afrika'sına dayanıyor. Kuzey Afrika'da çöl ikliminde atlarını sinek belasından korumak isteyen Berberilerin; "serin tutan bir örtü" ihtiyacına cevap olarak doğmuş.
Haberin Devamı
/

Makrome, iplerin düğümlenmesiyle elde edilen kafes-dokuma olarak tanımlanabilir. Bu dokuma, atları sineklerden korumanın yanında onları süsleme amaçlı da kullanıldığı için zaman içinde bir çok desen ve renk alternatifi doğmuş. Arapçası; işli peçe anlamındaki mikrama... Bu kelime, Osmanlı Türkçesine makreme olarak geçmiş. 19 yüzyılda bölgeyi sömürgeleştirip hakimiyet altına alan Fransızlar ise Türkçe söylenişinden hareketle makramé olarak yazmışlar. Kelime Fransızca okunuşuyla "makrome" şeklinde söyleniyor.
/

Dünya literatürüne Fransızcadan geçtiği için genel olarak Fransız kökenli bir el işi olduğu sanılıyor. İşin komik tarafı biz de bugün güncel Türkçede kelimeyi Osmanlı Türkçesindeki makreme yerine Fransızca söylenişiyle, yani makrome şeklinde yazıyor ve okuyoruz. (TDK'nın aklının uçtuğu anlar...)
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Kuzey Afrika üzerinden Avrupa'ya göç etmiş ve 19. yüzyılda kıtaya tamamen yayılmış olan çingenelerin (Fr. Bohemiens, yani Bohemyalılar - Çek Cumhuriyetinde çingenelerin yaşadığı bölgenin adı) hem atlarını hem de vardolarını süsleyen makromeyi 1970'lerin bohem çocuklarının baş tacı etmesine şaşmamak gerek. Makromenin asıl yaratıcısı Berberilerin de aynı çingeneler ve 70'lerin bohemleri gibi göçebe yaşamı benimsedikleri detayını bir köşeye not düşelim. Bohem kulübelerinde, çadır ve vardolarında saksı askısı ya da perde olarak kullanılan makrome, esas kökeni ve işlevi artık pek hatırlanmasada 2018 yaz evlerine "70'lerin özgürlük esintilerini taşıyan" bir süsleme aracı olarak giriyor.
/

Pinterest ve Instagram sayesinde makrome bir sanat, yapanlar da sanatçı olarak tanımlanmaya başlandı. Makrome meraklısıysanız Instagram'da takip şu hesapları takip etmenizi öneririz: @stellablueboho, @marymakerstudio, @windychien, @mikeygabes, @ballantyne.design, @shianellen, @reformfibers, @macramama, @familythreds, @middleaisle
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İçimdeki hasır
/

Aslen dış mekan mobilya ve aksesuarlarında kullanılan bir malzeme olan hasır, kır stillerinin, dolayısıyla yazlık evlerin vazgeçilmezi. Fakat bu yılki trend, hasır mobilya ve aksesuarları sadece kır stili yazlık evlerde değil, şehrin ortasındaki güncel modern dekorlu apartman dairelerinin, hatta lüks plaza yaşamının odak noktasına yerleştiriyor. Çok alakasız gibi duran kadifelerle, altın varaklı lüks objelerle birleştirebileceğiniz gibi, krem, keten ve ham dokulu mobilya ve aksesuarlarla da bir arada kullanabilirsiniz.
Kır stiline bir tutam somon
/

Sahil evlerinde ise alışılmış mavi, beyaz, bej üçlüsüne uçuk somon ya da blush tonları eşlik ediyor. Pembeye kaçmayan, daha çok kayısıya bakan bir tondan bahsediyoruz. İç mekanı gün ışığını emmeden ısıtan, özellikle Ege ve Akdeniz coğrafyasının sembol renk ve dokularını öne çıkaran bir fon olarak 2018 yazına damga vuracak renklerden... Özellikle hasır mobilya ve aksesuarlarla, kırık beyaz ve kremlerle bir arada kullanın. Makrome süsleriniz için de, yemyeşil bitkileriniz için de ideal fon oluşturduğunu göreceksiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Küresel şans tılsımları
/

Sadece fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşmak için seyahate çıkıp, hiçbir şey hatırlamayan, gittiği yeri daha sonra çektiği fotoğraflardan gören Japon turist kafasının çok gerilerde kalışını türlü çeşit kutlamalarla kutluyoruz. Artık gezgin, göçebe, yeni bohem gibi tanımların içini dolduracak şekilde, gittiğimiz yerlerin kültürünü, tarihini, dini ve milli öğelerini en ince detayına kadar öğreniyoruz. Bunu yaparken çok önemli bir amacımız var: daha iyi olmak. İyi derken kast edilen, her anlamda iyi olmak; güzel bir ruh, sağlıklı vücut, hayatın her anında karşımıza çıkan iyi şans... Bunun yolu da dünyanın her yerinden iyilik, güzellik, şans getiren tılsımlar toplamak, sonra da bunları evimizin en değerli köşesinde sergilemek... Dünyanın bütün güzel enerjilerini eve taşımak, 2018'in en olumlu trendlerinden...
Kök boya renkleri
/

Doygunluğu öldürülmüş ressam renkleri, yok efendim, ton sür ton pasteller derken içimiz şişmiş olmalı ki, trendsetterlar 2018'in genelinde iç mekanda çok canlı, neşeli ve cesur renk kullanımını destekliyorlar. Özellikle yaşam alanında ana renkler, yani kırmızı, mavi ve sarıdan başlayıp renk tekerleğinin diğer maceracı renkleriyle lekeler yaratarak evinizin çehresini değiştirebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Gelato- dondurma renkleri
/

Hayır dondurmanın üstadı Fransızlar değil, bizim Maraş, hiç değil. Gelato diyorlar. Has İtalyan dondurması. Kıvam, koku ve şeker oranının ideal olmasının yanında akla hayale gelmedik çeşitte tat alternatifinin olması da cabası. Kelimenin pek bir esprisi yok, basitçe İtalyanca "dondurma" demek. Ama bir renk meselesi var. İşte o mühim konu. Bin bir çeşit malzemenin bin bir çeşit rengi var elbet. Uzun lafın kısası, bu yaz gelato renkli odalarımızda sürekli aklımız fikrimiz dondurmada, mutlu mesut yaşayıp gideceğiz. Dikkat! Her ne kadar gelatonun diğer dondurmalara göre daha az kalorili olduğu söylense de, çok abartmamakta yarar var. Bu renkler iştah açıyor.
Duvarda geometrik desenler: fayans, duvar kağıdı ve sanat
/

Geometrik desenleri, bu yıl hem yüzey kaplamalarında, hem de aksesuar ve tekstillerde bolca göreceğiz. Bir yenilik, 2000'li yılların ilk yarısında ortaya çıkan ana mekanda doku yaratan fayans kullanımının geri dönüyor oluşu. Bu amaçla hem Türk hem de yabancı bir çok tasarımcı üç boyutlu fayanslar tasarlamış, aslen ıslak mekan malzemesi olan seramik ise evin odağına oturmuştu. 2018 için evin zemin, duvar, hatta tavanında geometrik desen kullanımı için öngörülen üç alternatif var: Fayans, duvar kağıdı ya da sanat eseri... Sanat eseri alternatifinde duvarı boyatabilir, geometrik desenli tablo ve posterler asabilir, ya da başlı başına bir yerleştirme siparişi verebilirsiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Sulu boya efekti
/

Hiç beklenmedik, yepyeni bir trend bu yıl duvarları hareketlendiriyor. Odanın içinde vurgulamak istediğiniz bir duvarı bir tuval gibi düşünüp ona ister boyayla ister bu iş için üretilmiş duvar kağıdıyla suluboya efekti vererek; sanatı duvara asmaktan çok sanatın içinde yaşama konseptini benimsiyoruz. Beyaz ya da krem zemin üzerine tek renk olabildiği gibi, çok renkli duvarlar da yaratmak mümkün. Ancak bu durumda mobilyaları minimal ve nötr renklerde tutmakta yarar var.
Ombre ve kırmızı tonları
/

Ombre, son yıllarda çiçek, dolayısıyla sofra tasarımından başlayıp düğünlere uzanan bir yelpazede dekoratif sanatları etkisi altına aldı. Bir de saça uygulanan bir balyaj yöntemi olarak biliyoruz tabii, ama o buranın konusu değil. Fransızca "gölgeli" anlamına geliyor. Bir dekorasyon terimi olarak ise, aynı rengin değişik tonlarının skala düzeni içinde açıktan koyuya uzanması şeklinde açıklanabilir. 2018 trendlerinde ombrenin iç mekanda kullanımı ise daha çok bir duvar efekti ya da ombre tekniğiyle boyanmış ya da öyle dokunmuş tekstilleri ifade ediyor. Seramik sanatçıları da ombreyi sıkça kullandığından aksesuar olarak seramik objeler öne çıkıyor. Ombrenin yanında bir de kırmızının 50 tonunun bir arada kullanımı bu yıl revaçta. Bordodan gül kurusuna, uçuk pembeye uzanan skalayı ele alıp yaşama-çalışma alanınıza uygulayabilirsiniz. Bu renk düzenine koyu renk, kızıla kaçan ahşap mobilyalar, altın ışıltısı yayan aksesuarlar eklenebilir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Mermerin altın çağı
/

Mermerin her rengi, her tonu, her cinsi 2018'e damgasını vuracak. Bu kadar klasik bir malzemenin bu kadar baskın modern bir görüntü yaratması gerçekten şaşırtıcı bir durum. Endüstriyel stilin yanında romantik, Provans tarzdaki mekanlara da tam uyum sağlayan mermer, yemek masasında çok fazla tekstil kullanmayı sevmeyenler için ideal. Sofra tasarımlarında altın ya da bakır rengi çatal bıçak ve aksesuarların kullanıldığını da ekleyelim. Mermeri sadece yatayda değil, mutfak ve yaşam alanında bir duvar kaplaması olarak da göreceğiz.
Masif, koyu renkli ahşap
/

İskandinav stilinin yaygınlaşmasıyla akçaağaç, huş, beyazlatılmış kayın gibi ağaçlar hemen her eve girdi. Bu tonların popüler olmasının bir artısı, mobilya masif ahşaptan üretilmiş olsa dahi görüntüsünün hafif olması. Ancak özellikle art deco stilinin yükselmesiyle koyu renk masif ahşap mobilyalar geri dönüyor. Bakır, altın, bronz gibi metallerle detaylandırılan ya da metal objelerle bir araya getirilen ahşabın tonu ceviz gibi sıcak olmalı. Sıcak derken kiraz gibi kızıl bir ahşaptan bahsetmiyoruz. İç mekanda ferahlık yaratmak için bu mobilyaları mutlaka beyaz duvar önünde kullanıyoruz. Bu yıl cevizi mutfak dolaplarında da sıkça göreceğiz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Yemek masası sandalyesinde ahşap kıvrımlar
/

Yemek masası sandalyesi evin genellikle en problematik mobilyasıdır. Nedendir bilinmez, genel olarak yemek masası sandalyesinin döşemeli olması gerektiği düşünülür. Oysa modern kafe ve restoranlarda da gördüğünüz üzere hem stil, hem hijyen, hem de rahatlık olarak ahşap sandalyeler her zaman döşemelileri sollar geçer. Provans ve country stilinin önde gelen öğelerinden biri olan merdiven sırtlı (ladderback) sandalye ya da X sırtlı (X-back) sandalye evizin atmosferini tamamlayacak o eksik parça olabilir.
Bir ikon: Wishbone sandalye
/

Bir önceki maddede anlatılan trendi yüzyıl ortası modernizmi stilinde yorumladığımızda ise seçenekler çoğalıyor. Bir İskandinav tasarım ikonu olan Wishbone yani Lades kemiği sandalye, bunun gibi daha bir çok İskandinav efsanesine imza atmış olan tasarımcı Hans J. Wagner'in bir tasarımı. Yaygın olarak Y sandalye olarak bilinen ürün, tam yüzyıl ortasına ait, yani 1950 tarihli. Tasarımın üzerinden 70 yıl geçtiği için orijinal üretiminin yanında piyasada bir çok taklidi de bulunuyor. Hem oturma fontunun malzemesi hem de ahşabın renginin bir çok alternatifi var, ancak 2018 trendleri içinde yükselen versiyon, siyah hasır oturma fontlu ceviz rengi Wishbone sandalye.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Hardal sarısına teslim
/

Yıllardır konuşuluyor. Sarı, yeni pembe olacak deniyor, ama sarı, bir türlü pembenin bileğini bükemiyor. Yine de sürekli yükseliyor. Özellikle hardal sarısı, küllü sarı ve neon sarı, iç mekanda öne çıkıyor. 2018 yazında hem modada hem de dekorasyonda sarı ve tonlarını bolca göreceğiz.
Yeşil daha da yeşil
/

Evimizin içindeki ormanı o kadar çok sevdik ki, ondan kopamıyoruz. Hal böyle olunca yeşil büyüyor, gelişiyor ve yayılıyor. 2018'in geneline yayılan en baskın eğilim, evde bitki yetiştirme çılgınlığının artık doruk noktasına ulaşmış hali. Evde bitki yetiştiren insanlardan, bitki insanlara dönüşüyoruz. Tavandan yerden, duvarlardan fışkıran yapraklar arasında kişisel cennetlerimizi yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz.