Zariyat Suresi Türkçe, Arapça Anlamı Ve Okunuşu: Zariyat Duası Faydaları Ve Faziletleri (Tefsiri Ve Diyanet Meali Dinle)

Mekke'de inen ve 60 ayetten oluşan Zariyat Suresi Kuran-ı Kerim'de 51. suredir. Konulardan ve ifade tarzından anlaşılacağı üzere bu sure, işkencenin yeni başladığı ve alayın üst safhaya ulaştığı dönemde nazil olmuştur.
Zariyat Suresi Türkçe, Arapça Anlamı ve Okunuşu
Surenin büyük bir bölümünde ahiretten bahsedilmektedir. Surenin sonunda tevhid inancına çağrı söz konusudur. Cahilce davranışında inat eden geçmiş kavimlerin sonunda nasıl helak olduğu hatırlatılmaktadır.
Surenin kısa ayetlerinde insan hayatın sonu ile ilgili konularda teori, tahmin ve zan ile hareket ettiği vurgulanmaktadır. Bir kısmı ahiretin varlığını inkar ederken, diğeri ahiretin var olduğunu fakat bunun başka bir bedende devam ettiğini savunmaktadır. Bütün bu inançlar tamamen zan üzeredir.
Bir diğer ise ahirete inanmakla birlikte aracıların ve kendisinin belirlediği şefaatçilerin onu kurtaracağına inanmaktadır. Bu yanlış düşünce ve kanaatler hem dünyasını hem ahiretini mahvedecektir. İnsanların tek kurtuluşunun vahye kulak vermeleri ve bu vahyi en iyi şekilde inceleyerek iman etmeleridir.
Vahyi incelerken bir yandan yeryüzünü, gökyüzünü ve diğer yaratılanları da incelenmesi gerekir. Bu şekilde kul vahyi ve hakikati daha iyi idrak edecektir. Her yaratılanın ve dünyada meydana gelen bütün işlerin bir karşılığı vardır. İnsan hiç bir zaman başıboş değildir. Bütün bu hatırlatmalar sonunda tek bir Allah'a iman etmeye çağrılmıştır.
Zariyat Duası Faydaları ve Faziletleri (Tefsiri ve Diyanet Meali Dinle)
Zariyat Suresi 56. ayette Allah-u Teala ' Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım' buyurmaktadır. Bu ayet insanların neden yaratıldığını ve kainatın neden yaratıldığını anlatmaktadır. İnsanlar dünyaya para kazanmaya veya zevk-ü sefa etmeye gelmemiştir.
Herkese ve her mahlukata rızık veren, eksiklerden münezzehtir. Peygamberlere karşı konulmasının sebebinin inkar, inat, menfaatçilik, çıkarcılık ve mevkinin kaybedilme korkusu önemli rol oynamıştır. Nitekim Mekke'nin fethinde Müslüman olan Müşrikler, ' Ya Rasulullah biz seninle menfaat, kibir ve çıkar için savaştık. Sen ise bizim hayrımız için bizimle savaştın. Şimdi çok daha iyi anlıyoruz' dediler. Peygamberimiz (aleyhisselam)'ın onları affetmesindeki maksat müşrikleri dünya ve ahirette kurtarmak olduğu açık bir şekilde anlaşılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Her sabah tüketiyor! Lucy'nin yıldızı Scarlett Johansson'ın güzellik sırrı! 'Kas gelişimini destekliyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Depremde hayat kurtarıyor! Deprem çantasında neler olmalı? Çakı, düdük, el feneri, gıda... İşte tam liste
Yaptığı sporla yıllara meydan okuyor: Yaşımı söylediğimde insanlar çok şaşırıyor! 'Dünyada örnek olacak düzeyde'
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!