Yiğit Caner Aydın! Asla pes etmeyen bir şampiyon!
Mashable Türkiye'nin mini belgesel serisi Hayaller Paris, olimpiyat oyunlarında ilk kez sahne alacak olan sporcularımızın gurur hikayesine kulak veriyor. Çekimlerini Paris 2024 öncesinde gerçekleştirdiğimiz belgeselin ilk bölümünde konuk, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda paralimpik okçuluk alanında Türkiye'yi temsil edecek olan Yiğit Caner Aydın.(Haber: Metin Aktaşoğlu)
1992'de babasının ilk memuriyet yeri olan Trabzon'da dünyaya gelen Yiğit Caner Aydın, ailesiyle 3 yaşında İstanbul'a geldi. Sakin bir çocuk olduğunu söyleyen Yiğit, daha çocukluk çağında “Bunu önce zihninde çöz!” sözünü kendisine motto edindiğini ifade ediyor. Lise yıllarında kodlama ve yazılım öğrenmeye başlayan milli sporcu, 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümüne yerleşti.
Üniversite eğitimi sürerken 2013'te yazılım mühendisliği okuyan arkadaşıyla, bir öğrenci sosyal ağı projesi üzerinde çalışmaya başlayan Yiğit Caner Aydın, aynı yılın 23 Mayıs'ında hayatını değiştirecek olan talihsiz kazayı yaşadı.
Okul bahçesinde çimlerde otururken başına büyük bir stant devrilen Yiğit Caner Aydın'ın 6. boyun omuru kırıldı ve omurilik felci geçirdi. Doktorların sekiz saat süren ameliyat öncesinde yüzde 20 yaşama şansı verdiği Yiğit Caner Aydın, başarılı bir ameliyat ve yoğun bakım sürecinin ardından hayata tutunurken sekiz ay hastanede tedavi gördükten sonra yeni bir yolculuğa da başlıyordu...
W1 (ağır engelli) kategorisinde mücadele veren Yiğit Caner Aydın okçuluğa 2015 yılının sonlarında babasının milli okçu Naci Yenier'le tanışmasıyla başladı. Okçuluğu tünelin ucundaki ışık olarak tarif eden milli sporcu, daha ilk günden “Ben bir gün olimpiyatlara katılacağım, bu işin zirvesinde yarışacağım ve dünyanın en iyisi olacağım” inancıyla çalışmış.
Hazırlık sürecinin ardından yayla ilk çalışmalarına 2016'nın başlarında başlayan Yiğit Caner Aydın, zorluklar içinde ikinci el bir yayla, kapalı otoparkta annesinin yardımıyla hazırladıkları bir hedefle çalışan Yiğit, önce milli takıma seçildi, ardından 2017'de Pekin'de düzenlenen Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonası'nda ilk kez milli formayı giydi. Bireysel olarak 4. olurken takımlar kategorisinde Türkiye 2 tane dünya rekoru kırarak dünya şampiyonu unvanını elde etti.
Bir diğer büyük talihsizlik ise 2018'de yaşandı. 2018'deki Avrupa Şampiyonası'ndan üç hafta önce akciğer sönmesi yaşayan Yiğit Caner Aydın, bacağının arasında tüple, elinde balonlarla sürekli nefes egzersizleri yaparak mucizevi bir şekilde şampiyonaya katıldı ve bireysel dalda 5. olurken takımlarda Avrupa şampiyonluğu sevincini yaşadı.
Daha sonra 2019 Avrupa Kupası'nda hem takımlarda hem bireysel kategoride altın madalya gelirken, 2019 Dünya Şampiyonası'nda Türkiye, takımlarda altın madalyanın sahibi oldu.
2021'de Dünya Sıralaması Turnuvası'nda bireysel dalda Nove Mesto'da altın, Dubai'de gümüş madalya kazanan milli sporcu, Tokyo 2020'ye gitme şansını ise bir okla kaçırdı.
Yiğit Caner Aydın, 2021'de Konya'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'nda bireysel dalda altın madalya kazanırken 2022'de ise adeta kariyer zirvesini yaşadı.
2022 Dünya Şampiyonası'nda bireyselde ve çiftlerde kürsünün zirvesinde İstiklal Marşımızı dinleten milli sporcu, 2022 Avrupa Şampiyonası'nda ise bireyselde gümüş, çiftlerde altın madalya elde etti.
Yiğit Caner Aydın, Mart 2024'te Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen 8. Fazza Para Okçuluk Dünya Sıralama Turnuvası'nda ABD'den Jason Tabansky'yi 140-139 yenerek Paris 2024 vizesi aldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Havalar soğuyor! Kışlıkları dolaptan çıkarın! Montları çamaşır makinesine atmadan önce bu püf noktalarına dikkat!
EN DOĞAL AĞRI KESİCİ! 1 değil, 2 değil, 3 değil sayısız faydası var; Kabızlığa, hazımsızlığa, kansere karşı birebir! C, B ve K vitamini deposu ev yapımı turşular ve faydaları
BU ÇORBANIN KASESİ 1000 TL! Sosyal medyada gündem oldu! İçindeki ürünlerin fiyatı da şaşırttı... Uludağ çorbası...
Enfeksiyonla savaşıyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kök sebzeler şifa saçıyor... Antioksidan deposu besinler
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının