Yarıyıl tatilini verimli geçirmenin yolları
Yaklaşık 18 milyon öğrenci için yarıyıl tatili cuma günü başlıyor. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ebeveynleri başarılı bir karneyle duydukları gurur kadar zayıf notlarla karşılaştıklarında da sorumluluğu paylaşmaları konusunda uyardı.
İlkokul Öğrencisinin ve Velisinin Yapması Gerekenler;
İlkokul öğrencilerinin bulunduğu sınıf düzeyine göre yarım saatten az olmamak kaydıyla her gün düzenli kitap okumaları, sözcük hazinelerinin zenginleşmesini dolayısıyla anlama ve öğrenme becerilerinin gelişmesini sağlayacaktır. Velilerin de çocuklarının okuduğu kitabı okuyarak onlarla kitap üzerine konuşmaları, çocukların düşünme ve kendini ifade edebilme becerilerini geliştirecektir. Velilerin her gün belirli bir süre çocuklarını tekrar yapmaya yönlendirmeleri, onların eğitim disiplini edinmelerini sağlayacaktır. Elbette ailelerin şartlarının el verdiği ölçüde sinema, tiyatro, müze gezilerine gitmek çocukların sosyal ve duygusal gelişimine önemli katkılar sağlayacak; öğrenmeyi destekleyecek faaliyetler olacaktır.
Ortaokul Öğrencisinin ve Velisinin Yapması Gerekenler;
Ortaokul 5.,6. ve 7. sınıf öğrencilerinin her gün en az bir saat kitap okumaya ve ilgi duydukları bir alanda (doğa,tarih,sanat,uzay vb) araştırma yapmaya zaman ayırmaları öğrenme becerilerini geliştirecek, kişisel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu öğrencilerin okuduğu kitaba veya yaptığı araştırmaya velinin çeşitli sorular sorarak göstereceği ilgi öğrencinin motivasyonunu artıracak, kendine güven duygusunu güçlendirecektir. Ayrıca birçok okul, karne ile birlikte tekrar programları ya da tatil ödevleri de vermektedir. Veliler bu ödevleri bilmek ve ödevlerin yapılmasını sağlamalıdırlar. Bu yaş grubu velisinin çocuğuyla ödevin gereksizliği üzerine konuşmaları zaten ödevi baskı aracı olarak gören çocuğun ödev yapmamasına dolayısıyla öğrenimden uzaklaşmasına neden olacaktır. Uluslar arası araştırmalar çocuğun ödeve ayırdığı süre ile başarısı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektedir.
İkinci TEOG için yarıyıl tatilinde çalışın!
8.sınıf öğrencileri nisan ayının son haftasında ikinci TEOG sınavlarına gireceklerinden yarıyıl tatilinde de belirli bir düzenle çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir.
Uygulanması Gereken Çalışma Yöntemi;
- Talim Terbiye Kurulunun sayfasından sınavda sorumlu oldukları derslerle ilgili ünite ve kazanım tablolarını indirmesi, geçmiş konularla ilgili tekrar programı oluşturmaları,
- Tüm konu başlıkları ile ilgili edinim ve kazanım sorularını cevaplamaları, işlenmiş ünitelerle ilgili MEB’in internet sitesinde yayınlanan soruları çözmeleri,
- Gerektiğinde çözülemeyen sorularla ilgili konuların tekrar edilmesi ve anlaşılmaması durumunda öğretmene sorulmak üzere işaretlenmesi,
- Birinci TEOG sonucuna ve tekrar amaçlı çözülen testlerin sonucuna göre eksik olunan derslere daha çok ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Veliler empati yapsınlar!
Bu çalışma seanslarının iki saati geçmemesi ve her yarım saatte bir masadan kalkmadan
gevşeme egzersizleri yapılması çalışmanın etkinliğini artıracaktır. Günde iki seans dolu dolu çalışmak, birinci yarıyılda işlenen tüm konuları tekrar etmenize yetecektir. Elbette sinemaya, tiyatroya gitmeye, arkadaşlarla buluşmaya vakit ayırınız.
8.sınıf öğrencilerinin velileri, çocuklarının özel bir dönemde olduğunu bilip onlara anlayışlı ve ilgili davranarak öğrencinin çalışma motivasyonunu güçlendireceğinin bilincinde olmalılar. Anne babaların bir an için kendilerini çocuklarının yerine koymaları onları daha iyi anlamalarını sağlayacaktır.
Lise Öğrencisinin ve Velisinin Yapması Gerekenler;
Lise dönemindeki çocukların gözünde ise ebeveynler ‘’eski zamandan kalma’’ oldukları için, çocuğun yanında bu konularda en az onun kadar tecrübesizmiş gibi davranmaları çocuklar için daha rahatlatıcı bir tavır olacaktır. Çoğunlukla aile ile değil de arkadaşları ile vakit geçirmek isteyen bir yaş grubu olduğunu ve tatili de hesaba katarak arkadaşları ile vakit geçirmesine de olanak sağlamak gerekir. Yalnız, dışarıda geçirilecek vakit konusundaki aile içinde verilmiş olan kısıtlayıcı kurallar esnetilmemelidir. Aksi takdirde, tatil boyunca çocuk eve sadece uyumak için gelme hakkını elde ettiğini düşünmeye başlayabilir. Ders çalışmak konusunda verilecek tavsiyeler göz ardı edebilir ya da yardım tekliflerini geri çevirebilirler; bu konularda çok ısrarcı olmak, çocuğun o an olumsuz duygular yaşamasına ve bunu derslerle eşleştirerek ders çalışmaktan uzaklaşmasına neden olabilir.
Özellikle lise 12. sınıf öğrencileri YGS-LYS hazırlık çalışmalarını yürütmek zorunda olduklarından günün en az 3-4 saatini evde ders çalışmaya ayırmaları gerekmektedir. Velilerin de sınava hazırlanan çocuklarını desteklemek için ilgili, anlayışlı ve destekleyici tavır sergilemeleri gerekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?