Yakalı toy kuşu nedir, özellikleri nelerdir?
Trabzon'da bakımı yapıldıktan sonra tekrar doğaya salınan yakalı toy kuşu Yozgat'ta avcılar tarafından vuruldu. Bölgede arama çalışmaları yapıldı ancak bulunamadı. Nesli tükenmekte olan toy kuşuna ne oldu, bulundu mu, özellikleri nelerdir?
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından kırmızı listeye alınan, Anadolu’da nesli tükendiği düşünülen, en son 1912 yılında Kars'ta, 2013 yılında da Konya'nın Karapınar ilçesi yakınlarında rastlanılan yakalı toy kuşu, geçen 20 Ekim'de Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bitkin halde bulundu. Yakalı toy kuşu, kuş gözlemcileri aracılığıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Kazakistan'da üretilip sırtında takip cihazıyla doğaya salındığı tespit edilen kuş, tedavi edildikten sonra 15 gün önce Gümüşhane'de yeniden doğaya salındı.
Trabzon'da yorgun bulunup, bakımı yapılarak doğaya tekrar salındıktan sonra Yozgat'ta avcılar tarafından vurulduğu iddia edilen yakalı toy kuşunun ölüsünü bulmak için bölgede arama yapıldı. Jandarmanın, avcılar ve köylüler ile birlikte drone eşliğinde yaptığı aramada kuşa rastlanmadı. Kuşun, Yozgat'ın Sorgun ilçesinde avcılar tarafından vurularak telef edildiği ve toprağa gömüldüğü iddia edildi.
Toy kuşu nedir, özellikleri nelerdir?
Bilimsel adı: Chlamydotis undulata
Korunma durumu: Hassas (Soyu Azalan)
Kütle: 1,5 kg Encyclopedia of Life
Üst sınıf: Chlamydotis
Takson Basamağı: Tür
Yakalı Toy, türün Latince adından gelmektedir. Chlamy: Yakalı, kürk yakası ve otis: Toy kuşu anlamındadır. İngilizce adı Houbara, Arapça adından alınmıştır.Son zamanlarda Güneydoğu Asyadaki populasyonları, önceleri Ch. undulatanın alttürü sayılan Ch. macqueenii adıyla ayrı tür yapılmıştır. Bu durumda Türkiye için Ch. undulata değil, Ch. macqueenii adı kullanılmalıdır. Bu iki tür, Sina Yarımadasında birbirinden ayrılmaktadır. Bunlardan Ch. undulata, Sinadan itibaren Kuzey Afrika ve Kanarya Adalarında dağılım göstermektedir.Türkiye'den 1-2 kaydı vardır. Bunlar genellikle Kumerloeve'in çalışmalarında geçen, soru işareti de taşıyan kayıtlardır.
1912 kaydından 101 yıl sonra Karapınar (Konya) yakınlarında yaralı olarak bulunan kuşun acemice yapılan tedavisinden sonra verici takılıp salınmasını takiben hala bir veri alınamamış (alındıysa da paylaşılmamış)tır. Ayrıca Kuveyt gibi bazı Arap ülkelerinde şeyhler, zenginler (doğancılıkla) avlasın diye bu kuşun yetiştiriciliği yapılmaktadır. İnternet sitelerinde Türkiye'de de satışa sunulduğu görülmektedir. Bu nedenle 1912'den sonraki kayıtlar şüpheli görülmektedir.
Tohumlar ve danelerin yanısıra böcekler gibi omurgasızları ve küçük omurgalıları yiyen omnivor bir türdür.Yere bıraktığı 2-4 yumurta ile kuluçkaya yatar.Hubara, (Chlamydotis undulata), Toygiller (Otidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Önceden Asyalı bir alt tür olarak kabul edilen bu kuş şimdi, ayrı bir tür olarak ayrılmıştır. Chlamydotis Macqueenii. Bunlar, Chlamydotis cinsinin tek üyeleridir. İki türün ayıran ada ise Sina Yarımadasıdır.60 cm boyu ve 140 cm kanat açıklığı vardır.
Kahverengi boynu ve beyaz bir gövdesi vardır. Boynunun aşağısında siyah bir çizgi vardır. Uçarken, gövdesindeki siyah alanları ve kahverengi kanatlarını gösterirler. Chlamydotis Macqueenii türünden biraz daha küçük ve daha koyu renklidir. Dişi Hubara erkek Hubara'dan daha küçüktür ve gri bir boyuna sahiptir. Diğer toygiller gibi bu tür de boynunu geri çekmiş bir halde yürür.
YAKALI TOY KUŞU İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dolu Dolu Bir Yarıyıl Tatili İçin Ailelere 10 Öneri
Ulus Dağı'nda sis masalsı manzara oluşturdu
2025 Karne Günü Mesajları ve Sözleri: Velilerden Çocuklarına Mesajlar, Öğretmenlerden Öğrencilere Mesajlar
Dikkat: Yılan Çıkabilir! Saksı Bitkilerinde Gizlenen Tehlike...
Taze Balık Nasıl Anlaşılır? Bakanlık Açıkladı! Göz, Koku, Deri, Kuyruk... İşte Balık Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler