Üç genç kadın çiftçi bin 500 rakımda başarıya uzandı
Mersin'in kent merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta bulunan bin 500 rakımlı Arslanköy'deki araziler, Genç Çiftçi Projesi kapsamında 3 kadının hayaliyle süslendi.
Mersinli Özge Yıldırım, Fikriye Erdoğrul ve Özlem Tutuş, isimleri ve yaşları farklı olsa da Genç Çiftçi Projesi sayesinde bin 500 rakımdaki Arslanköy'de çiftçi olarak başarıya uzandı.
Proje sayesinde özlemini çektikleri topraklarına dönen kadınlardan biri büyükbaş, diğeri küçükbaş hayvancılık yapmaya başladı, bir diğeri ise atıl araziyi yemyeşil bir erik bahçesine dönüştürdü.
Evlendikten sonra eşiyle kent merkezine yerleşen 27 yaşındaki Özge Yıldırım, kızı 5 yaşındaki Elif Ada'nın geleceği için aile ekonomisine katkı sunmak istedi.
Yıldırım, Toroslar'ın yaklaşık bin 500 rakımlı Arslanköy Mahallesi'nde bulunan kayınbabasından kalma 10 dönümlük araziyi değerlendirmek için 2016'da projeye ilk adımını attı.
Çiftçilere “uydudan tarım” eğitimi
Çifçiyi ölümden çam ağacı kurtardı
Projeden destek almaya hak kazanan genç kadın, talep ettiği 16 bin 500 liralık hibeyle bahçesine 500 erik fidanı dikerek, hem atıl durumdaki arazisini canlandırdı, hem de özlem duyduğu topraklara yeniden dönme şansı buldu.
Yıldırım, AA muhabirine, yaptığı başvurunun kabul edilmesiyle hayatının değiştiğini, verilen destekle yeni bir bahçe kurduğu söyledi.
Getirisinin yüksek olması beklentisiyle erik yetiştirmeyi tercih ettiğini anlatan Yıldırım, "Erik fidanı dikerek araziyi tek çeşit meyveye döndürdük. Daha önce çok karışıktı, yaşlıydı, eksiklikleri bitmiyordu, bakımı zor oluyordu. Hibemiz de çıkınca tek çeşidin bakımı ve verimi daha iyi olur dedik. Eriğin getirisinin daha iyi olacağını düşündük. Şu an yolun çok başındayız. Allah'tan tek dileğimiz güzel bir bahçe olur ve daha iyi yerlere gelebiliriz" diye konuştu.
24 yaşında hayvancılığa başladı
Proje sayesinde kazandığı 30 bin liralık hibeyle 6 adet angus cinsi sığır alarak, 6 yaşındaki kızı Mine, 2 yaşındaki oğlu Kuzey ve eşiyle birlikte özlem duyduğu topraklarda hayvan çiftliği kuran 24 yaşındaki Fikriye Erdoğrul ise hayallerini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi.
Erdoğrul, vaktinin çoğunu hayvanlarla geçirdiğini belirterek, "Daha önce Mersin'de oturuyorduk, projeyi duyunca başvurduk. Kazanınca da köye döndük. Hibeyle aldığımız anguslar ve sonrasında aldığımız ineklerle birlikte köydeyiz. Sabah inekleri sağıyorum. Sonrasında anguslara bakıyoruz, altlarını temizliyoruz, yemlerini ve sularını veriyoruz. Aynı işlemleri öğleden sonra da sürdürüyoruz" ifadesini kullandı.
Süt, peynir ve yoğurt satıyor
Özlem Tutuş (32) da uzak kaldığı köyüne geri dönüp, yeni bir hayat kurmak için projeye başvurdu.
Aldığı 30 bin liralık hibe karşılığında 40 keçi alan Tutuş, yaşadığı süreç için; "Projeyi arkadaşlarla konuşurken duydum. Başvurdum, şartlarımın uyduğunu söylediler. Şans ya bize çıktı. Sonra geldiler, ahırlarımıza baktılar, bazı eksiklerimiz vardı. Tekrar başvurularımızı yaptık, bu sefer uygun çıktı, bir süre hayvanları bekledik. Hayvanlar geldikten sonra yoğun bir kış yaşadık. 40 keçi verdiler. 4'ü öldü ama sigorta yaptırmıştık bu sayede yerlerine eklendi. Artık eksiğimiz yok, fazlamız var" şeklinde konuştu.
Kentteki destekler 5 milyon lirayı geçti
Mersin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arif Abalı, geçen yıl başlayan proje kapsamında 13 ilçede 5 milyon 370 bin liralık destek verildiğini aktardı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU ÇORBANIN KASESİ 1000 TL! Sosyal medyada gündem oldu! İçindeki ürünlerin fiyatı da şaşırttı... Uludağ çorbası...
Enfeksiyonla savaşıyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kök sebzeler şifa saçıyor... Antioksidan deposu besinler
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının
Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman, bugün mü? Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir?
Metabolizmayı ateşliyor, enerjiyi tavan yaptırıyor! Yağları cayır cayır yaktıracak besinlerin listesi açıklandı! "3 ana öğün ve 3 sağlıklı ara öğün" detayı