Termik santral nedir, termik santral yanarsa ya da patlarsa ne olur?
Kısaca güç santrali olarak adlandırılabilecek olan termik santral çeşitli enerji üretimlerinde kullanılıyor. Bunların en başında ise elektrik ve ısı üretimi geliyor. Peki, tam olarak termik santral nedir, yanarsa ya da patlarsa ne olur?
Termik santraller enerji üretiminde kullanılan işletmeler olarak biliniyor. Sağladıkları enerji ile yakın bölgelerin elektrik veya ısı ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. İşte santrallerle ilgili bilinmesi gerekenler…
TERMİK SANTRAL NEDİR?
Termik santral, ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini süren buhar türbinini döndürmekte kullanılır. Türbinden geçen buhar Rankine çevrimi denilen yöntemle bir yüzey yoğunlaştırıcıda yoğunlaştırılırak geri suya dönüştürülür. Termik santralların tasarımları arasındaki en büyük farklılık kullandıkları yakıt tiplerine göredir. Bu tesisler ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmekte kullanıldığından bazı kaynaklarda Enerji Dönüşüm Santralı olarak da geçer.
Bazı termik santrallar elektrik üretmenin yanı sıra endüstriyel ve ısıtma amaçlı ısı üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması gibi amaçlarla da kullanılır.
TERMİK SANTRAL YANARSA, PATLARSA NE OLUR?
Termik santraller üretimde çeşitli yakıt tipleri kullanırlar. Bu yakıt tipleri santral yakınında ne kadar fazla ise olası patlama da o kadar yüksek olur.
Bu nedenle olası yangın riskine karşı termik santraldeki yakıtlar bölgeden uzaklaştırılır ve patlama benzeri durumun önüne geçilmiş olur. Yine de yangın termik santrale ulaşırsa kullanılmaz hale gelebilir ve eğer bölgede aktif elektrik ya da ısı üretimi sağlıyorsa bu alanlarda kesintiler yaşanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞEKER VE ÇİKOLATA YERİNE BU MEYVEYİ TÜKETİN! Faydası say say bitmiyor: Kolesterol, diyabet, kemik sağlığı... Etkilerine çok şaşıracaksınız
Bol şifalı, nefis mi nefis! İç Anadolu’nun meşhur lezzeti MasterChef'te! Arabaşı çorbası ve hamuru böyle yapılır!
MasterChef İskenderun'da! Omega 3, B12 ve D vitamini deposu: Gümüş balığı ve jumbo karides yaparken bu püf noktalarına dikkat!
Geçen yıl 500 TL'ye satılıyordu, yeni sezonda 1000 TL! MEĞER ULUDAĞ'DAKİ ÇORBANIN GERÇEK MALİYETİ...
HATAY'A GİDEN YEMEDEN DÖNMÜYOR! Kiremit tavalarda 35 dakika dinlene dinlene pişiriliyor! Yurt dışından bile yemek için gelen var... Ustasından 'BELEN TAVA' tarifi