Teleskop Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Teleskop Çeşitleri...
Gökyüzünü takip etmek ve yakından izleyebilmek için en önemli araç teleskoptur. Tabii günümüzde bu konuda daha yakın ya da daha uzağı görebilmek için birçok farklı teleskop çeşidi olduğunu söylemek mümkün. Tasarımları ve mercekleri ile birlikte boyutları doğrultusunda farklı teleskop modelleri yer alır. Peki, teleskop çeşitleri nelerdir, nasıl kullanılır?
Özellikle bazıları güneş sistemini gözlemleme şansı verirken, bazıları ise güneş sistemi dışındaki çok uzak yerleri görme olanağı tanır. Öyle ki ışık yılı kadar uzaktaki yerleri görme imkanı veren pek çok teleskop olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda mercekli ya da aynalı gibi birçok farklı teleskop çeşidi yer almaktadır.
Teleskop Çeşitleri Nelerdir?
Tasarım ile beraber boyutları ve mercekleri doğrultusunda birçok değişik teleskop çeşidi bulunmaktadır. Bazıları Güneş sisteminde yer alan gezegenler ile beraber göktaşlarını izleme olanağı tanır. Bu gözlemleme aynı zamanda daha uzak noktalara ulaşarak farklı yıldızlar üzerinden gözlem olanağı vermektedir. Öyle ki artık yüzbinlerce ışık yılı uzaktaki farklı gezegenleri ve hatta kara delikleri görme olanağı tanımaktadır. Bu kapsamda tasarım ve model yapısı açısından 3 farklı teleskop çeşidi öne çıkmaktadır.
- - Mercekli teleskop
- - Aynalı teleskop
- - Katadiyoptrik teleskop
Bu şekilde yukarıda verilen farklı yapıları ile birlikte teleskop çeşitleri ön plana çıkmaktadır. Özellikle malzemesi ve ne kadar uzağı görme noktasında tasarımı doğrultusunda bu merceklerin modeli ön plana çıkıyor.
En Çok Bilinen Teleskop Çeşitleri
Hem hareket edebilecek hem de hareket etmeyen günümüzde farklı teleskop çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ince ve uzun tasarımı altında tripod tasarımları ile ayakları doğrultusunda her yerden gözlem alanı tanır. Bazıları ise özel olarak merkezlere yerleştirilmiş şekilde devasa boyutlara sahip olarak ele alınmaktadır. Öyle ki bazıları 4 veya 5 katlı binalar kadar büyük olabilir.
Çeşit bakımından ele alındığı zaman ise en çok bilinen tasarımlar arasında Katediyoptrik teleskop, aynalı teleskop ya da mercekli teleskop çeşitleri yer almaktadır. Bu modeller özellikle Güneş ile birlikte farklı gezegenleri ve pek çok göktaşını izleme olanağı vermektedir. Ancak diğer daha büyük ve güçlü teleskop çeşitleri bu tasarımlar doğrultusunda çok uzaktaki gezegenleri ve hatta bulutsuları izleme imkanı tanımaktadır.
Teleskop Nasıl Çalışır?
Teleskoplar bir mercek veya ayna ve benzeri gibi tasarımlar doğrusunda çalışırlar. Bu bağlamda gelen ışığı büyük bir alandan daha küçük bir alana toplayarak görüntüyü net hale getirir. O yüzden optik çapı ne kadar büyükse o kadar ışığı toplama yeteneği ön plana çıkar. Bu da çok daha uzak mesafeleri görme şansı tanır.
Hatta sönük cisimler bile aydınlanmak suretiyle izleme şansı verir. Bunun yanı sıra aynı zamanda teleskop çeşitleri zamanın ötesini geçerek çok uzak mesafeleri görme imkanı vermektedir. Çünkü bazı teleskoplar çoktan yok olmuş gezegenlerin ışıklarını toplama imkanı elde ederek belirli bir bilgi sağlar.
Teleskop Nasıl Kullanılır?
Teleskopu ayarladıktan sonra mercek kısmından bakarak odaklanma işlemi ayar kısmından yapılır. Özellikle teleskop eksenlerinden ya da yerinden oynatılmadan, hareket ettirilmeden kullanılır. Aynı zamanda hedef dürbünü ayarı yapıldığı esnada teleskopun hareket etmemesi çok önemlidir. Bu kriterleri ele almak suretiyle gökyüzündeki pek çok farklı gezegeni veya cismi çok daha yakından görme şansı elde edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tuvaletten Sonra Kimler Ellerini Yıkamıyor? Hollanda, İtalya, İspanya, Fransa ve Diğerleri! Türkiye İse…
Çay Nasıl Demlenir? İşte Lezzetli ve Berrak Bir Çayın Sırrı
Aşçıların sır gibi sakladığı tarif! A, C, E ve K vitamini, demir, magnezyum deposu! Meğer bal kabağı çorbasının lezzeti onda gizliymiş
Dışı çıtır, içi pamuk gibi! Yiyen müptelası oluyor! Evde kumpir tarifi ve püf noktaları! '15 dakikada hazırlanıyor!'
Seviyor mu, sevmiyor mu? ABD'li psikolog ipucunu verdi! Bu 5 işarete dikkat!