Tarihte bugün: 7 ocak
İlk başarılı yüksek hızlı elektronik bilgisayar 'Eniac', 1946'da ABD'de kullanıma girdi. 'Eniac', elektronik-dijital bilgisayara giden yolda atılmış büyük adımlardan biri olarak 1955'e kadar kullanıldı.
1937'de Harvard Üniversitesi'nden Howard-Aiken ilk otomatik hesap makinesini (MARK-I), 1943'de Pennsylvania Üniversitesi'nden J.P. Erkert ise ilk işlevsel bilgisayar olan 30 ton ağırlığındaki 'Eniac'ı (Electronic Numerical Integrator and Calculator) yaptı.
30 ton ağırlığındaki Eniac, 135 metrekarelik bir alanı kaplıyordu ve hesaplama vurumları bin 500 elektromekanik röleden geçip 18 binden çok radyo lambasından akıyordu. Eniac'ı çalıştırmak için 150 bin vat enerji gerekliyordu.
1951-1959 arasında üretilen bilgisayarlarda vakum tüpleri kullanıldı. Bu tüpler bir ampul büyüklüğündeydi, çok fazla enerji harcıyordu ve çok fazla işi yayıyordu.
Veri ve programlar magnetik teyp ve tambur gibi bilgi saklama araçlarıyla saklandı. Veriler ve programlar bilgisayara delgi kartları ile yükleniyordu.
1959-1964 arasında üretilen bilgisayarlarda transistörler (10 bin adet) kullanılıyordu. COBOL, FORTRAN, ALGOL yüksek düzeyli diller ve işletim sistemleri geliştirildi.
1964-1970 arasında üretilen bilgisayarlarda entegre devreler kullanıldı, onbinlerce devre küçük bir silikon çipe yerleştirildi. Düşük maliyet, yüksek güvenirlilik, küçük boyutlar, düşük enerji sarfiyatı ve hızlı olmasi bu çiplerin mikrobilgisayar yapımında kullanılmasını sağladı.
1970'li yıllardan sonra, büyük çaplı tümleşik devreler kullanılmaya başlandı. Bilgisayar donanımında bu teknolojinin kullanılması bilgisayarın hesaplama hızlarını ve güvenirliliğini artırmış ve hacimleri çok küçültmüştü.
Mikroişlemci denilen tek bir tümleşik devre yongalarının bilgisayarlara uygulanması ile tek kullanıcılı ucuz bilgisayarların üretimine geçildi.
İIlk popüler grafik işletim sistemi 1984'de, Apple Macintosh'u piyasaya sürdüğünde ortaya çıktı. Microsoft, Macintosh için sözlük işlemci ve elektronik tablo programı yazdı.
İlk IBM kişisel bilgisayar 1981'in ağustos ayında pazara çıktı. IBM, 1983 baharında, şirketin, içinde sabit disk bulunan ilk kisisel bilgisayarı olan PC/XT'sini piyasaya sürdü. Disk, yerleşik bir depolama aygıtı olarak çalışıyordu ve 10 megabayt kapasiteye sahipti.
1984'te IBM, Intel'in 80,286 micro işlemcisine dayalı, PC/AT adlı yüksek performanslı ikinci kuşak bilgisayarını tanıttı. IBM PC'den üç kat hızlıydı. 1990 mayısında ise Windows 3.0 piyasaya sürüldü.
Günün diğer önemli olayları
1714: İngiliz Mühendis Henry Mill daktilo makinesinin patentini aldı.
1922: Osmaniye düşman işgalinden kurtuldu.
1944: Çorap imalatı hakkı Sümerbank'a verildi.
1946: CHP'den ayrılan Celal Bayar ile Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan, Demokrat Parti'nin kuruluş başvurusunu yaptı.
1950: Karabük Demir ve Çelik İşletmesi'nde 'Zeynep' adı verilen yüksek fırın hizmete açıldı.
1979: Hindistan'da yapılan seçimleri, İndra Gandhi'nin Kongre Partisi kazandı.
1984: Fotoğraf ve sinema sanatçısı Baha Gelenbevi 77 yaşında hayata veda etti.
1989: Japon İmparatoru Hirohito öldü.
1999: ABD Başkanı Bill Clinton'ın azli istemiyle açılan dava başladı.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
1 ocak
2 ocak
3 ocak
4 ocak
5 ocak
6 ocak
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!