Tarihte bugün: 5 ocak
Avrupa Konseyi'nce her yıl verilen Yılın Müzesi ödülünü 1993 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri aldı.
19'uncu yüzyıl sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından, İmparatorluk Müzesi olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait sayısı 1 milyonu aşan eseriyle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır.
Müzenin kolleksiyonu içinde, Balkanlar'dan Afrika'ya, Anadolu ve Mezopotamya'dan Arap Yarımadası'na ve Afganistan'a kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç müzeden oluşmaktadır.
Arkeoloji Müzesi, ana bina ve ek bina olmak üzere iki ayrı binadan oluşmaktadır. Ana binanın yapımına 1881'de Osman Hamdi Bey tarafından başlanmış, 1902 ve 1908'de yapılan ilavelerle bugünkü durumuna getirilmiştir.
Neoklasik bir yapı olan binanın dış cephesi, mimarı Alexadre Vallaury tarafından, İskender Lahti ve Ağlayan Kadınlar Lahitleri'nden esinlenerek yapılmıştır.
Binanın alt katında İskender, Ağlayan Kadınlar, Satrap, Lykia ve Tabnit Lahti gibi Sayda kral mezarlarında bulunan lahitler ile antik kentlerden getirilen heykel ve kabartmalar sergilenmektedir.
Arkaik Dönem'den Bizans Dönemi'ne kadar olan heykel sanatının gelişimi, sergilenen eserlerle kronolojik sıralama içerisinde görülebilir.
Ana binanın üst katında ise küçük taş eserler, çanak çömlekler, pişmiş toprak heykelcikler, hazine bölümü, 80 bin sikke, mühür, nişan ve madalya bulunmaktadır.
Altı katlı olan ek binanın dört katı sergi salonu olarak düzenlenmiştir. Binanın giriş katında Çocuk Müzesi ile mimari eserler sergisi, birinci katında 'Çağlarboyu İstanbul', ikinci katında 'Çağlarboyu Anadolu ve Troia' ve en üst katında Anadolu'nun 'Çevre Kültürleri: Kıbrıs, Suriye - Filistin' sergi salonları bulunaktadır.
Eski Şark Eserleri Müzesi, 1883'de Osman Hamdi Bey tarafından Güzel Sanatlar Okulu olarak yaptırılmış, 1917-1919 ve 1932-1935 yıllarında müze olarak düzenlenmiştir.
Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap eserlerinin, Kadeş Anlaşması'nın, Zincirli Heykeli'nin sergilendiği müzede, 75 bin çivi yazılı belgenin bulunduğu Tablet Arşivi bulunmaktadır.
Çinili Köşk Müzesi, 1472'de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1875-1891 arasında İmparatorluk Müzesi olarak kullanılmış, 1953'de Türk ve İslam eserleri sergilenmeye başlanmış, 1981'de İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne dahil olmuştur.
Ön cephesi tek, arka cephesi ise iki katlı olan köşkte Selçuklu ve Osmanlı Dönemi çini ve seramikleri sergilenmekte, depolarında 2 bin eser bulunmaktadır.
Günün diğer önemli olayları
1895: Fransa'nın askeri sırlarını Almanya'ya vermekten mahkum edilen Yahudi kökenli Fransız subay Alfred Dreyfus'un rütbeleri söküldü. Dreyfus Olayı olarak bilinen adli skandal başladı.
1921: Çerkez Ethem ve kardeşleri, işgal kuvvetlerine sığındı.
1922: Adana düşman işgalinden kurtuldu.
1929: Anadolu-Bağdat ve Mersin-Tarsus demiryolları ile Haydarpaşa Garı devletleştirildi.
1953: Türk karikatürünün ustalarından Ramiz Gökçe 53 yaşında öldü.
1968: Çekoslovakya Komünist Partisi liderliğine Alexander Dubçek getirildi. Dubçek, reformcu kişiliğiyle tanınıyordu.
1981: Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümü kutlamaları, '1981 Atatürk Yılı' adıyla başladı.
1983: Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 17 yöneticisi ve bir üyesi hakkında açılan davaya, Bir Numaralı Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nde başlandı. 1985'te sona eren ve tüm sanıkları eden davada Aziz Nesin, Bekir Yıldız ve Asım Bezirci gibi yazarlar yargılandı.
1987: 1986 mayıs ve haziran çay sürgünlerinde radyasyon bulundu, 56 bin ton çay imha edildi.
1997: Sabancı suikastı sanıklarından Mustafa Duyar, Şam'da Türk Büyükelçiliği'ne teslim oldu.
1997: Rusya, barış anlaşması uyarınca Çeçenistan'daki son askerlerini de geri çekti.
1999: Adalet Bakanlığı, bir genelgeyle bekaret kontrolünü yasakladı.
2004: AKP Grup Yönetimi, TBMM kulisinde bulunan Mareşal üniformalı Atatürk resminin kaldırılarak yerine sivil bir Atatürk fotoğrafı asılması önerisinde bulunan Adıyaman Milletvekili Fehmi Hüsrev Kutlu'nun, Grup Disiplin Kurulu'na sevkine karar verdi.
2004: TL'den altı sıfır atacak yasa tasarısı TBMM'ye sunuldu.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
1 ocak
2 ocak
3 ocak
4 ocak
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Havalar soğuyor! Kışlıkları dolaptan çıkarın! Montları çamaşır makinesine atmadan önce bu püf noktalarına dikkat!
EN DOĞAL AĞRI KESİCİ! 1 değil, 2 değil, 3 değil sayısız faydası var; Kabızlığa, hazımsızlığa, kansere karşı birebir! C, B ve K vitamini deposu ev yapımı turşular ve faydaları
BU ÇORBANIN KASESİ 1000 TL! Sosyal medyada gündem oldu! İçindeki ürünlerin fiyatı da şaşırttı... Uludağ çorbası...
Enfeksiyonla savaşıyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kök sebzeler şifa saçıyor... Antioksidan deposu besinler
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının