Tarihte bugün: 27 mayıs
İtalyan keman virtüözü ve besteci Niccolo Paganini 1840 yılında hayata veda etti.
Niccolo Paganini, 27 ekim 1782'de Cenova'da doğar. Babası tersane işçisidir. Aynı zamanda keman çalar ve oğluna ilk dersleri verir. 11 yaşına geldiğinde usta bir kemancı olmuştur. Çevresindeki tüm keman öğretmenleri ona parasız ders verir.
İlk turnesini 13 yaşında yapar. Bu arada kendi yeteneğine uygun, zor yorumlanacak yapıtlar besteler. Yalnız keman değil, gitar, viyola ve mandolin de çalar. 1805-1813 arasında Lucca Prensesi'nin müzik yönetmeni olur.
Paganini'nin içkisi ve kumarı da ünlüdür. Elde ettiği büyük başarılar, onu kumara ve içkiye alıştırır. Kumarda her şeyini hatta kemanını bile yitirir.
Zengin bir işadamı, ona Quarnerius yapımı bir keman armağan eder. Sonradan Stradivarius ve Amati yapımı kemanlara da sahip olur. Bu kemanlar onun hazinesidir.
23 yaşına geldiğinde konserlerini azaltır. 1824'te bir başka bunalıma girer. 1827'de iyileşip Avrupa turnelerine çıkar. Avusturya, Almanya, Fransa'ya gider. Paris ve Londra'da ilk sahneye çıkışı 1831 tarihlidir.
1833'te Paris'te Rlioz'a, içinde viyola solo olan bir senfonik yapıt ısmarlar. Sonuç 'Harold en Italie'dir. Ancak Paganini bu yapıtı hiçbir zaman seslendirmez.
1834'ten sonra konserlerini çok azaltır. Gırtlak kanseri nedeniyle uzun yıllar acı çeker ve hasta düşer. 27 mayıs 1840'ta hayata veda eder.
Paganini'nin müziği, kendi yorumuna göre yazılmış çok zor yapıtlardan oluşur. Bu yapıtlar öylesine kıvraklık, dinamizm ve üstün bir hüner gerektirir ki, halk, onun bedenine şeytanın girdiğine inanmıştır.
Fiziksel görünümü de, kemikli yapısı ve sinirli davranışlarıyla şeytani bir imgeyi çağrıştırır. Bu inanç ölümünden sonra da sürer, kutsanmış toprağa gömülmez. Oradan oraya taşınan cesedi, 1926'ya dek belli bir gömüte yerleştirilemez.
Paganini'nin bestelerinin çoğu teknik beceri gösterisidir. Konçertoları, kaprisleri ve oda müziği çalışmaları vardır. Yapıtlarının çoğu zamanında basılmamıştır. Çalışma tekniğindeki şeytansı tılsım, uzun yıllar çözülememiştir.
Armonikleri kullanmaktaki öncülüğü, kemanını değişik tınılar elde etmek için akort edişi, yay tekniğindeki ustalığı, Staccato ve Pizzicato yöntemini yaygınlaştırması Paganini'ye özgü, daha önce duyulmamış yeniliklerdir.
Kemandaki doğru tonlaması, net ve temiz sesleri yine onun hüneridir. Keman Konçertosu'nun son bölümünde Pizzicato'lar, en alımlı şekliyle canlanır.
Günün diğer önemli olayları
1941: İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanların savaş gemisi Bismarck İngiliz hava saldırısıyla batırıldı. Bine yakın mürettebat öldü.
1944: Altınların Latin harflerle basılmasına başlandı.
1953: Paris'te Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Federal Almanya arasında Avrupa Savunma Birliği Anlaşması imzalandı.
1956: İstanbul'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nda Türk Güreş Milli Takımı, serbestte altı birincilikle dünya şampiyonu oldu.
1960: Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Milli Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel Milli Birlik Komitesi'nin başına getirildi. Milli Birlik Komitesi ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve hükümeti fesh etti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.
1961: Anayasa, Kurucu Meclis'te oylamaya katılan 262 üyeden 260'ının oyuyla kabul edildi.
1962: Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi açıldı.
1964: Hindistan Başbakanı Cavaharlal Nehru 75 yaşında öldü.
1980: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak Ankara'da öldürüldü.
1985: Papa suikastı davasında Mehmet Ali Ağca, "ben Hazreti İsa'yım, Tanrı'nın oğluyum" dedi.
1986: Tütün tekelini kaldıran yasa onaylandı.
1992: Iğdır ve Ardahan il oldu.
1994: ABD'de 20 yıldır sürgünde bulunan Sovyet yazar Aleksandr Soljenitsin ülkesine döndü.
1995: Bir grup kadın, cumartesi günü saat 12.00'de gözaltında kaybolanların bulunması ve sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanması talebiyle İstanbul Galatasaray Lisesi önünde oturdu. Daha sonra 'Cumartesi Anneleri' olarak anılan insan hakları savunucuları dört yıl boyunca her cumartesi saat 12.00'de aynı yerde buluştu.
1999: Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobadan Miloseviç'i Kosova'daki vahşetin sorumlusu olmakla ve etnik Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
1 mayıs
2 mayıs
3 mayıs
4 mayıs
5 mayıs
6 mayıs
7 mayıs
8 mayıs
9 mayıs
10 mayıs
11 mayıs
12 mayıs
13 mayıs
14 mayıs
15 mayıs
16 mayıs
17 mayıs
18 mayıs
19 mayıs
20 mayıs
21 mayıs
22 mayıs
23 mayıs
24 mayıs
25 mayıs
26 mayıs
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok