Tarihte bugün: 16 mayıs
Mustafa Kemal, 1919 yılında Samsun'a gitmek üzere 'Bandırma' vapuru ile İstanbul'dan yola çıktı.
Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda Mustafa Kemal ve 18 arkadaşını Samsun'a çıkarıp milli mücadelenin başlamasına vasıta olarak önemli bir görev yapan Bandırma vapuru 2001 yılından beri Samsun'da sergileniyor.
Bandırma, 1878'de İskoç MacIntyre şirketi tarafından, 'Huston & Cardett' tezgahlarında 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edildi. İlk sahibi Dussey & Robinson şirketi, 'Torocaderto' adıyla beş yıl çalıştırdı.
1883'te Yunan armatör Psicha geminin Londra'da olan kaydını Pire Limanı'na aldı. İki yıl sonra da geminin adını 'Kymi' olarak değiştirdi. Psicha gemiyi beş yıl kullanarak yine Yunan bir armatöre sattı.
Yunan armatör Andreadis gemiyi 1890'da başka bir Yunan armatör olan Rama Derasimo'ya sattı. 1894'te Pire Limanı'ndaki kayıt o zamanki deniz yolları işletmesi olan İdare-i Mahsusa'ya nakledildi ve adı 'Panderma' olarak değiştirildi.
İdare-i Mahsusa'nın adı 1910'da Osmanlı Seyrüsefarin İdaresi (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin 'Panderma' olan adı 'Bandırma' olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirildi.
Bandırma vapuru, 19 mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını Samsun'a çıkardıktan sonra yine posta hizmetlerine devam etti.
Bandırma adını aldıktan sonra birkaç kez kaza geçirdi. Yük taşıdığı tarihlerde bir İngiliz denizaltısına çarptığı, torpido sonucu batmak üzere olduğu, daha sonra motorunun büyük bir arıza yaptığı elde edilen bilgilerde arasında.
1925 yılında armatör İlhami Söke'ye satılan gemi dört ay sonra Haliç'te söküldü. 1999 yılında da Samsun'da sergilenmek üzere orijinaline uygun olarak yeniden yapıldı.
Günün diğer önemli olayları
1717: Voltaire adıyla bilinen yazar François-Marie Arouet, din ve krallık karşıtı yazılarından ötürü Bastille Hapishanesi'ne gönderildi.
1888: Gramofonun mucidi Emile Berliner, Philadelphia'da geliştirdiği bu aletin tanıtımını yaptı.
1910: ABD'li Oscar ödüllü sinema oyuncusu Henry Fonda doğdu.
1926: Son Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin, İtalya'nın San Remo kentinde öldü.
1943: Varşova gettosundaki Yahudi topluluğunun Nazi işgaline karşı direnişi kırıldı. Hayatta kalanlar Treblinka toplama ve yok etme kampına gönderilmeye başladı.
1952: Yazar Mahmut Şevket Esendal 69 yaşında hayata veda etti.
1952: İngiltere'de kadınlara eşit ücret yasalaştı.
1957: IBM'in, yeni geliştirdiği bilgisayarın ağırlığı 21 tondu.
1960: Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Mayıs gösterilerini yasakladığını açıkladı.
1961: Tiyatro sanatçısı Cüneyt Gökçer, 'Kral Lear'ı oynamak üzere Moskova'ya gitti.
1975: Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İsmail Cem, milli güvenliğe aykırı tutumu gerekçe gösterilerek görevden alındı.
1984: Yayımcı İlhan Erdost'un Mamak Cezaevi'nde dövülerek öldürülmesinden hükümlü astsubay Şükrü Bağ'ın 10 yıl 8 aylık mahkumiyet kararı kesinleşti.
1989: Türkçe tangoları seslendiren ilk sanatçı Seyhan Hanım (Oskay) vefat etti.
1990: Edith Cresson Fransa'nın ilk kadın başbakanı oldu.
1992: Tarihi Galata Köprüsü, köprü altındaki bir lokantada çıkan yangın sonucunda çökerek kullanılamaz hale geldi. KÖprü 1875'te İngilizler tarafından 105 bin altın karşılığı yapılmıştı.
1993: DYP Genel Başkanı ve Başbakan Süleyman Demirel, 244 oyla Türkiye'nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı oldu.
1996: DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, örtülü ödenekle ilgili açıklamada bulunamayacağını, devlet sırrı olduğunu söyledi.
1997: Sinema oyuncusu Önder Somer İstanbul'da yaşamını yitirdi.
2000: 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de ant içerek görevine başladı.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
1 mayıs
2 mayıs
3 mayıs
4 mayıs
5 mayıs
6 mayıs
7 mayıs
8 mayıs
9 mayıs
10 mayıs
11 mayıs
12 mayıs
13 mayıs
14 mayıs
15 mayıs
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
AŞK MI PARA MI? Sosyal medyayı ikiye bölen soruyu yapay zekaya sorduk! İşte yanıtı...
MASTERCHEF SOMER SİVRİOĞLU'NUN TARİFİ! Hem lezzetli hem de sağlıklı! 'OMEGA 3, B12 ve D vitamini deposu'
Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman? Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir?
Gördes'ten kartpostallık sonbahar görüntüleri
Strese karşı etkisi kanıtlandı! Yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor, vücudun damar sistemine iyi geliyor: Kakao...