Tarihte bugün: 1 ocak
Türk Lirası'nda 2005 yılı başında altı sıfır atıldı ve Yeni Türk Lirası yürürlüğe girdi.
1970'li yıllarda ülke gündemine giren ve fiyatları giderek yukarı çeken yüksek enflasyon, bazı ekonomik değerlerin milyarlarla, trilyonlarla ve hatta katrilyonlarla ifade edilmesine neden olmuştu.
Ekonominin nakit ihtiyacı ortalama iki yılda bir tedavüle çıkan üst değerde yeni banknotlarla karşılanıyordu. Dünyanın en büyük kupürlü banknotunun (20 milyon TL) sadece Trükiye'de kullanılıyor olması da Türk Lirası'nın itibarını olumsuz yönde etkiliyordu.
Bol sıfırlı rakamlar başta kasa işlemlerinde olmak üzere, muhasebe ve istatistik kayıtları, bilgi işlem programları ve ödeme sistemleri, etiketlemeler, benzin pompaları ve taksimetrelere kadar günlük hayatın birçok alanında sorunlar yaratıyordu.
Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2005 yılının ilk gününden geçerli olmak üzere Türk Lirası'nda altı sıfır atarak Yeni Türk Lirası'nı yürürlüğe koydu.
Türk Lirası'ndan üç sıfır atılması bol sıfırların yarattığı teknik sorunların aşılması bakımından yeterli değildi. Altı sıfır atılması, gelişmiş ülkelerdeki kupür değerleri ile paralellik sağladı.
Bugüne kadar dünya genelinde toplam 49 ülkede paradan sıfır atma operasyonu gerçekleştirildi. Diğer uygulamalarda operasyon, genellikle ekonomik istikrar programı ile gündeme gelmiş ve farklı enflasyon oranlarında sıfır atılmıştı.
İstikrar programı başarılı sonuçlanan İsrail'de, programa başlandıktan kısa bir süre sonra para reformu gerçekleştirildi. Polonya, Bolivya ve Bulgaristan'da ise istikrar programının enflasyon üzerindeki olumlu etkileri ortaya çıktıktan sonra para reformu yapıldı.
Günümüzde daha çok tercih edilen yöntem de ikincisidir. Programların başarısızlığa uğradığı durumlarda ise (Arjantin ve Brezilya) bir süre sonra paradan yeniden sıfır atılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Günün diğer önemli olayları
630: Hazreti Muhammed, hazırladığı ordu ile Mekke'ye girdi.
1788: Londra'nın en eski gazetesi The Times yayınlanmaya başladı.
1891: Penaltı, İngiltere Ligi'ndeki Stoke City-Notts maçındaki tartışmalar üzerine kural kitabına girdi.
1923: Türkiye'nin ilk futbol federasyonu olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruldu.
1929: Millet Mektepleri açıldı.
1936: İzmir'de Kültür Park'ın temeli atıldı.
1937: Şark Demiryolları, Türk yönetimince işletilmeye başlandı.
1945: Fransa, BM'ye alındı.
1967: Anadol marka otomobil piyasaya sürüldü.
1985: Katma Değer Vergisi yürürlüğe girdi.
1989: Trafikte ceza puanı uygulaması başlatıldı.
1992: Şehir içi yollarda sürücüler ve ön koltukta oturanlara emniyet kemeri takma zorunluluğu getirildi.
1995: Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Hamzalı köyüne saldıran terör örgütü PKK mensupları, yedisi çocuk 19 kişiyi katletti. Teröristlerden biri öldürüldü.
1996: Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği yürürlüğe girdi.
1997: Irak'ın kuzeyindeki Sinath bölgesinde 30 aralık 1996'da başlatılan operasyonlarda ölü ele geçirilen terörist sayısı 72'ye yükseldi.
1999: Avrupa para birimi euro yürürlüğe girdi.
2002: Türk Medeni Kanunu ile Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun yürürlüğe girdi. Koca, evin reisliğini kaybetti.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DUBAİ ÇİKOLATASI ÇILGINLIĞI SÜRERKEN KARA LİSTEYE GİRDİ! Ağız ve dil yaralarına yol açıyor: Ünlü çikolata markası panikletti!
MasterChef, 'Aşıklar Diyarı, İlkler Şehri' Uşak'ta! İşte Kış Aylarının Şifa Kaynağı Tarhana Çorbası Tarifi ve Püf Noktaları...
KURBAN BAYRAMI TARİHİ 2025! Bu yıl Kurban Bayramı ne zaman?
BU ÜRÜNLERİ ÇAMAŞIR MAKİNESİNE KOYMAYIN! Ya zarar veriyor ya da çöpü boyluyor
MASTERCHEF'İN KLASİKLERİNDEN! Fas Mutfağının Eşsiz Lezzeti Ördek Pastilla Tarifi ve Püf Noktaları! 'Dışı Çıtır, İçi Lokum Gibi'