Son zamanların çılgınlığı: DIY
İnternet ve YouTube gibi video platformları son yıllarda kendi ünlülerini yaratıyor. Bu ünlülerden birisi de Adana’da bir İngilizce öğretmeni olan Duygu Turgut Gökpınar. Duygu öğretmenliğinin yanında hobi olarak yaptığı el işleri ve kendin yap projeleri ile kendi YouTube kanalında her ay milyonlarla kişiye ulaşıyor. 200 binden fazla aktif abonesi ve aylık 3 milyona erişen izlenme sayılarına sahip. Duygu ile bu başarısı ve kendin yap projeleri ile ilgili çok eğlenceli bir röportaj gerçekleştirdik.
- Duygu merhaba, internet üzerinde her ay milyonlarca kişiye ulaşıyorsun. Gençlere dikiş, örgü ve el yapımı hobileri tekrar popüler kıldın. Kimdir Duygu anlatır mısın biraz?
28 yaşındayım. Giresunluyum ancak yaklaşık 4 yıldır Adana'da yaşıyorum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümünden mezun oldum ve hala aynı üniversitede İngiliz Dili Öğretimi üzerine yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Öğretmen kimliğimin yanı sıra bir de çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum şu sıralarda, "Duygu'nun DIY Günlüğü" adlı Youtube kanalımda kendin yap projeleri üretiyorum.
- DIY nedir? Her yerde bir DIY çılgınlığı
DIY kelime olarak "do it yourself" kelimesinin kısaltmasıdır. Bu terim Türkçede "kendin yap" olarak karşılık bulmasına rağmen son yıllardan artan ilgiyle beraber DIY daha evrensel bir hal aldı ve hemen hemen her dilde bu şekilde kullanılmaya başlandı. "DIY” anlam olarak bir konuda uzman olmayı gerektirmeden ya da herhangi bir uzmandan yardım almadan evde kendi başına bir şeyler üretmeyi, var olan bir ürünü değiştirmeyi ya da geri dönüştürmeyi içeriyor. Bu trendin son yıllarda çılgınlık derecesinde popüler olmasının nedeni ise bana göre “Ben yaptım” diyebilmenin verdiği haz. Tüketim çağında yaşadığımız gerçeği yadsınamaz ancak insanlar artık el emeği ürünlere daha fazla değer vermeye başladı. Bir ürünü satın almak yerine kendimiz yaptığımızda maliyeti düşerken maneviyatı artıyor. Bu nedenle insanlar DIY projelerine daha fazla ilgi duymaya başladı.
- Peki gerçekten zor mu? Herkes yapamaz mı?
Zor ya da kolay diye bir karşılaştırma yapmak ne kadar doğru olur bilemiyorum çünkü zorluk ya da kolaylık oldukça göreceli kavramlar. Örneğin örgü örmeyi zor bulanlar da olacaktır kolay bulanlar da. Ancak DIY sıfırdan bir ürün tasarlamaktan ziyade, elimizdeki malzemeleri değerlendirerek bir şeyler ortaya çıkarmak ya da eskiyi değerlendirmek anlamına geldiği için eminim herkes kendine hitap eden bir şeyler bulabilir. Bazıları bere örmek gibi daha zor projelerle DIY dünyasına adım atarken diğerleri çok basit bir şekilde dondurma çubuğundan kitap ayracı yaparak bunu sağlayabilirler.
- Pahalı bir hobi midir DIY?
Aksine DIY kavramının ortaya çıkış noktasının hayat pahalılığı olduğunu düşünüyorum. Mağazada görüp çok hoşunuza giden bir şeyi evde kendiniz yaparak çok daha ucuza mal edebilirsiniz. DIY ile bir kez ilgilenmeye başladığınızda çevrenizdeki tüm eşyalara potansiyel malzeme gözüyle bakmaya başlıyorsunuz ve bu da yaratıcılığınızı daha da geliştiriyor. Sonra bir anda eski bir çoraptan oyuncak, yoğurt kabından sepet yaparken buluyorsunuz kendinizi.
- Yeni başlamak isteyenlere önerilerin nedir? Nerelerden nelerden başlamak gerek?
Eğer DIY ile ilgilenmek istiyorsanız ilk olarak araç gereçlere ufak bir yatırım yapmak gerekiyor. Makas, Silikon tabancası, iğne - iplik gibi şeyler Kendin yap projelerinin olmazsa olmazları arasında. Ancak bunları bir anda almaya gerek yok, her ay küçük bir bütçe ayırarak DIY dünyanızı genişletebilirsiniz. Benim şu andaki malzemelerimi biriktirmem yaklaşık 2-3 yılımı aldı.
Bir diğer tavsiyem eğer DIY ile ilgilenmeye başladıysanız kesinlikle baştan pes etmemeniz çünkü bu işin %60’ı ilgi. Bana hep nasıl bu kadar düzgün kestiğimi ya da çizdiğimi soruyorlar. Herhangi bir kesme eğitimi almadım, öyle bir eğitim var mı onu da bilmiyorum. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi oluyorsunuz. Bu nedenle eğer ilginiz varsa üzerine gidin, yaptığınız her DIY projesinde daha güzel şeyler ortaya çıkardığınızı göreceksiniz. Başlangıçta özgün ürünler ortaya çıkarmak oldukça zor bu nedenle başkalarının yaptığı ürünlerin aynısını yapmaktan kaçınmayın çünkü daha önce de söylediğim gibi DIY “tasarlamayı" değil “yapmayı” vurguluyor.
- En çok ilgi çeken başlıklar neler? En çok neleri izliyor takipçilerin?
Geri dönüşüm projelerinin çok fazla ilgi çektiğini söyleyebilirim, bunun nedeni ise herkesin evinde rahatlıkla bulunabilecek malzemeler kullanıyor olmam. Kağıt havlu rulosunu kalemliğe ya da gofret kabını kumbaraya dönüştürmek büyük küçük her yaştan insanın keyif alabileceği etkinlikler. Bunun yanı sıra popüler kültüre ve trendlere uygun projeler ürettiğimde güzel dönüşler alıyorum. Mesela gençlerin ilgisini çeken yeni bir film ya da kitap çıktıysa mutlaka o konuda bir şeyler üretmeye çalışıyorum. Yine moda alanında trendlere uygun parçaları nasıl daha uygun fiyatlarla evde yapabileceğimiz konusunda fikir vermeye çalışıyorum. Örneğin, birkaç sezondur çok trend olan düşük omuzlu bluzları, eski bir erkek gömleğinden nasıl kolayca yapabileceğimizi gösterdiğim video en çok izlenenler arasında.
- Seni takip ettiğim kadarıyla, son zamanlarda etkinliklere de davet edilir oldun. Biraz anlatır mısın?
Evet son zamanlarda Türkiye'nin farklı şehirlerinde atölyeler düzenledik. Daha öncede belirttiğim gibi şu anda DIY giderek popüler olan bir trend ve 1 saat boyunca insanların kendine zaman ayırıp kişisel ürünler ortaya çıkarma fikri hem firmalar hem de katılımcılar tarafından çok beğenildi. Bu atölyelerde yeni bir şey icat etmiyoruz ya da ben kimsenin bilmediği yeni teknikler göstermiyorum belki ancak amacım insanların kendilerine zaman ayırmalarını, ilgilerinin farkına varmalarını ve biraz daha farklı düşünmelerini sağlamak. Etkinliklerden sonra konuştuğum tüm katılımcılar bir saat boyunca stresten uzaklaştıklarını, bu zamana kadar hep beceriksiz olduklarını düşündüklerini ama öyle olmadığını ve evde kesinlikle bir şeyler yapmayı deneyeceklerini söylediler. Umarım ilerleyen zamanlarda daha fazla kişiye ulaşma şansım olur.
- Peki kitlenin yaş ortalaması kaç? Erkekler de kadınlar kadar ilgi gösteriyor mu?
Kitlemi genç kadınlar olarak sınıflandırabilirim sanırım ama yoğunluk 15-30 yaş arasında. Bu durum beni mutlu ediyor açıkçası çünkü sadece "Anne Becerisi” olarak görülen örgü, dikiş gibi projelerin aslında gözümüzde büyüttüğümüz kadar zor olmadığını kanıtlama fırsatı yakalıyorum. Ayrıca genç insanlara bir şeyler üretmenin çok farklı bir duygu olduğunu aşılamaya çalışıyorum, umarım bu konuda başarılı olabiliyorumdur. Kitlemin çoğunluğunu şu an için kadınlar oluşturuyor ancak hatırı sayılır bir erkek kitlem de var. Bu durumun Türkiye’deki yetiştirilme tarzımızla alakalı olduğunu düşünüyorum. Maalesef ülkemizde bu tarz el işleri daha çok kadınlara uygun görülüyor ancak ben zamanla erkeklerin de bu tabuyu yıkarak DIY’a daha fazla ilgi duyacağını düşünüyorum.
- Seni takip eden kişiler, yaptıkları ürünleri satabilir mi ve buradan para kazanabilir mi?
Öncelikle hiçbir konuda kendimi uzman görmediğimi vurgulamak istiyorum. Kanalımdaki videolar genellikle benim de araştırıp öğrendiğim ya da evde deneyerek sonuç elde ettiğim projelerden oluşuyor. Bu nedenle asla benim paylaştığım doğrudur gibi bir iddiam olmuyor, hatta bazen takipçilerim beni düzeltiyor “şöyle yaparsan daha iyi olur” şeklinde. Yine de bu amatör ruhumu kaybetmeden, insanlara para kazanabilecekleri konularda da fikir vermeye çalışıyorum. Örneğin; düğün, nişan ya da baby shower son yıllarda oldukça ilgi gören sektörler bu nedenle elimden geldiğince lavanta kesesi, kokulu taş, nikah şekeri yapımı vb. konularda fikir sunmaya çalışıyorum.
Duygu’nun YouTube kanalına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCyhve-qnV-YrQ1iKEe_2wdg
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çikolatayla İrmiğin Mükemmel Uyumu! Misafir 'Geliyorum' Demeden Sofrada: 20-30 Dakikada Hazırlanıyor! Yiyen Bir Tabak Daha İstiyor
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!