Sivil Polis Nasıl Olunur? Sivil Polis Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Sivil Polis Olma Şartları Nelerdir?
Sivil polis emniyet teşkilatının bir bölümü olarak öne çıkar. Sivil polis olabilmek için ise öncelikle polis olmak adına gerekli koşul ve şartları tamamlamak önemlidir. Çünkü doğrudan sivil polis olma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu doğrultuda lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında mezun olmak gerekir. Peki, tam olarak sivil polis nasıl olunur, şartları nelerdir?
Polis memuru olabilmek adına KPSS sınavına giriş yapılması gerekmektedir. Bu sınavda alınan puan ile birlikte yazılı ve sözlü mülakata giriş yapılır. Elbette bu kapsamda fiziksel ve psikolojik ile beraber pek çok aşama da söz konusudur.
Sivil Polis Nasıl Olunur?
Sivil polis demek aynı zamanda normal bir polis olmak anlamına gelir. Çünkü bu durum yaşanabilecek polis ataması ile beraber emniyet teşkilatının ihtiyacına uygun şekilde gerçekleşir. Bu sebepten dolayı öncelikle sivil polis olabilmek amaçlı polislik şartlarını yerine getirmek gerekir. Bu kapsamda alınan eğitim doğrultusunda KPSS sınavına giriş yapılır.
KPSS puan türüne göre en düşük gerekli puanı almak gerekir. Daha sonra yazılı ve sözlü sınavına giriş yapılır. Bunun yanında fiziksel birtakım sınavlarda söz konusudur. Son olarak psikolojik testin geçilmesiyle beraber, sıralamaya giriş yapılır. Bu sıralama yedek ya da asil olarak öne çıkar. Eğer kişi asil bölüme girmiş ise o zaman polis olma hakkını elde eder. Bu doğrultuda atama ile birlikte sivil polis olabilir.
Sivil Polis Olma Şartları Nelerdir?
Gerekli kriterleri tamamlamak suretiyle polis olma imkanı elde edilebilir. Polis olmayı başaran kişiler ise daha sonra atama üzerinden sivil polis olabilir.
- - Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- - Lise, önlisans, lisans ya da yüksek lisans mezunu olmak
- - İlgili eğitim düzeyinde KPSS puan türünden gerekli olan en düşük puana ulaşmak
- - Kadınlar için 162 cm ve erkekler için 167 cm en az boya sahip olmak
- - Boy ve kilo dengesini sağlamak
- - Sağlık şartları yönetmeliğine uygun rapor almak
- - En az 18 ve en fazla 30 yaşında olmak
- - Alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı üzerinden tedavi görmüş ya da görüyor olmamak
- - Kamu haklarından yoksun bırakılmamış olmamak
- - Ceza almamış olmamak
- - Kişinin silah taşıma konusunda bir engel teşkil etmemesi
Bu kriterleri tamamlamak suretiyle polis olmak için eğitim kazanılır. Daha sonra bitirilen eğitim doğrultusunda kişi polis olarak atanır. Bu atama kapsamında emniyet teşkilatı bünyesinde ihtiyaç doğrultusunda sivil polis olunur.
Sivil Polis Olmak İçin Hangi Eğitim Alınmalı?
Sivil polis olabilmek için lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında bir eğitime sahip olmak gerekir. Böylece KPSS sınavı ile beraber gerekli sözlü, yazılı ve fiziki sınavlar geçilir. Aynı zamanda bu sınavlar içinde psikolojik test de yer almaktadır. Asil gruba giriş yapıldıktan sonra Polis Meslek Yüksekokulu ya da polis akademisi kapsamında eğitim alınır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'YÜRÜYEN ZATÜRRE' ALARMI! Sinsice ilerliyor, kimse fark etmiyor! Türkiye'ye gelmesi an meselesi
6 saatten az, 9 saatten fazlası zarar! Yaşam süresini kısalttığı ortaya çıktı! Bağışıklık, beyin, hormonlar, metabolizma... Vücutta etkilemediği şey yok
MASTERCHEF'E DAMGA VURDU! Aşçıların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktası Kadınbudu Köftenin Lezzetini 2'ye Katlıyor
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…