Sefer Ayı Nedir, Ne Zamandır? Safer Ayında Neler Yapılır?
Hicri takvim içerisinde Muharrem ayının ardından gelmekte olan ikinci ay Safer ayı şeklinde ifade edilir. Bu ayın ne zaman olduğunu Muharrem ayından yola çıkarak hesaplamak gerekir. Cahiliye dönemi adı verilen dönem içinde uğursuz olduğuna inanılmış olan Safer ayı konusunda Hz. Peygamber (s.A.S.) bu görüşü reddetmiştir.
Sefer Ayı Nedir?
Safer ayı, kamerî ya da hicrî takvim kapsamında Muharrem ayından sonra gelmekte olan ikinci ayı ifade eder. Safer ayının uğursuz sayıldığı ve bu ay içinde belaların ve musibetlerin fazlaca meydana geldiği biçiminde bir anlayış Cahiliye dönemi içerisinde görülmüştür. Ancak bu düşüncenin dinimiz içerisinde herhangi bir hükmü yoktur. Bu sebepten dolayı sefer ayı için bu tarz olan bir anlayış hurafe sayılmaktadır. Sefer ayın diğer başka aylardan herhangi bir farkı bulunmaz. Hz. Peygamber (s.A.S.) böyle bir anlayışı kesin bir dil ile reddetmiştir ve “Safer ayı içinde uğursuzluk yoktur” şeklinde buyurmuştur.
Sefer Ayı İçinde Hangi İbadetler Yapılmalıdır?
Safer ayına özel olan herhangi bir dua ya da ibadet biçimi de bulunmaz. Hz. Peygamberin (s.A.S.) yapmış olduğu günlük olan ibadet ve dualar, sefer ayı içerisinde de yapılır. Kamer adı verilen aylarının ikincisi kabul edilen Safer ayı içinde belalardan korunabilmek amacı ile günahlara karşı tövbe edilmelidir. Bununla birlikte sık sık istiğfar çekilmeli ve kaza namazı kılınmalıdır. Bunlara ek olarak sadaka verilmeli ve salavatlar ile meşgul olunmalıdır.
Sefer Ayında Oruç Tutulur mu?
Safer ayı yılın ikinci ayı olmaktadır ve bu ayda da diğer aylar içinde olduğu gibi tutulan tüm oruçlar tutulabilir. Bu ayın başından itibaren sonundan birer gün olmak sureti ile üç gün ya da başından üç, orta kısmından üç ve sonundan da üç gün olmak koşulu ile müstehap nitelikte olan nafile oruçlar tutulabilir. Nafile oruca gece vaktinde niyet etme koşulu yoktur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok