Sakarya Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Sakarya Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?
Sakarya Savaşı, 23 Ağustos 1921 tarihinde başlayarak 12 Eylül 1921'de de sona ermiştir. Sakarya Savaşı'nın millet açısından en büyük önemi ise Kurtuluş Savaşı'nın alt yapısını oluşturan ve kaderini belirleyen bir savaş olmasıdır.
Sakarya Savaşı pek çok kitapta Sakarya Meydan Muharebesi olarak da isimlendirilir. Bu savaşın bilinen en önemli özelliği ise Türk ve dünya savaş tarihinin en uzun Meydan Muharebesi olarak kabul edilmesidir. Bu savaş sonrasında Yunanlılar bir an önce meydan muharebesini terk etmek için çaba göstermişlerdir. Savaşın bitmesinin ardından milletimiz ve Yunanlılar bakımından farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Sakarya Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri
Sakarya Savaşı çok çetin bir savaş olduğu için kayıplarda çok fazla olmuştur. Özellikle Türk ordusu açısından subay kaybı bu savaşta daha fazladır. Bu nedenle savaşa Subay Savaşı da denilmektedir. Savaşın Türk ordusu ve Yunanlılar açısından bilinen sonuçları şu şekildedir;
- Sakarya Savaşı Yunan ordusunun son taarruz savaşı olarak bilinir.
- Savaş sonrasında Fransızlar ile Türk ordusu arasında Ankara Anlaşması imzalandı.
- İtilaf devletleri tarafından Türk milletine barış teklifi geldi fakat Türkiye Büyük Millet Meclisi bu teklifi kabul etmedi.
- İtalyanlar Anadolu bölgesinden kesin olarak ellerini çektiler.
- Mustafa Kemal'e bu savaş sonrasında hem gazilik hem de mareşallik rütbesi verildi.
- Türk milleti açısından bu savaşın önemi ise uzun zamandır geri çekilişte olan Türk milletini bu geri çekiliş durumu son bulmasıdır.
Sakarya Savaşı’nın nedenleri sadece Yunanlılar ile ilgili değil aynı zamanda İtilaf Devletleri ile de ilgilidir. Yunanlılar sadece savaşın taarruz aşamasında bulunmaktadır. Sakarya Savaşı’nın nedenleri;
- Yunanlılara Ankara tarafına bir müdahalede bulunarak Milli Mücadele ruhunu Türk milleti açısından zedelemek ve tamamen yıkmak istediler. Bunun için özellikle İtilaf Devletleri, Türk ordusuna son bir kez daha saldırarak önce Sakarya'ya geçip ardından da Ankara'ya ulaşmayı hedeflediler
- Yunanistan Türk milletinin ve ordusunun zor durumda olduğunu görerek, Türkiye topraklarına girip buralardan kendisine yer almaya çalışmıştır.
Bu durumların hepsi Sakarya Savaşı'nın altyapısını oluşturarak, savaş için neden olarak kabul edilmiştir. Bu nedenleri gören Türk ordusu Sakarya Meydan Muharebesi ne başlamıştır.
Sakarya Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
Sakarya Savaşı, 23 Ağustos 1921'de tarihinde başlayarak, 13 Eylül 1921'de büyük kayıplar ile beraber sona ermiştir. Sakarya Savaşı Türkler ile Yunanlılar arasında yapılan en önemli savaşlardan birisidir. Bunun sebebi ise Sakarya Savaşı'nın Kurtuluş Savaşı esnasında başlamasıdır.
Bu savaş Türk ordusu içinde en uzun şekilde süren Meydan muharebelerinden bir tanesidir. Özellikle Kurtuluş Savaşı devam ederken Sakarya Meydan Muharebesi'nin ortaya çıkması daha ağır sonuçları da beraberinde getirmiştir. Her ne kadar savaş Türkler ve Yunanlılar arasında yapılsa da aslında salar İtilaf devletleri ile yapılan bir savaş niteliğindedir.
Savaşın sonunda güçlü bir şekilde direnen Türk ordusu, Yunanlıları bertaraf etmeyi başarmıştır. Bu savaştan sonra Yunanlılar adeta Türk topraklarından kaçarak uzaklaşmıştır. Fakat kaçarken Türk milletine büyük şekilde zarar vermiştir. Öncelikle demiryolları, binalar ve fabrika gibi üretim alanlarını yerle bir edip Türk milletine büyük zarar vermeyi planlamışlardır.
Kısaca Önemi Nelerdir?
Sakarya Savaşı, Kurtuluş Savaşı'nın hem bir dönüm noktası hem de önemli bir sonucu olarak kabul edilmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda yer alan Türk ordusunun büyük eksikleri vardır. Bu eksikler Tekalif-i Milliye Emirleri ile tamamlanmış ve Türk ordusu savaşa hazır bir halde meydana çıkmıştır.
23 Ağustos 1921'de tarihinde Yunanlılar Türk ordusuna taarruza başladılar. Mustafa Kemal Paşa ise bu savaş sırasında “Hattı müdafaa yoktur. Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” Sözüyle Türk ordusunu coşturmuş ve yaklaşık 22 gün süren savaş sonunda Türk ordusu büyük bir zaferle savaştan ayrılmıştır.
Yunan Ordusu ise 13 Eylül 1921 tarihinde Türk saflarını geri kaçarak terk etmiştir. Bu savaş sırasında Yunanlılar savunmaya geçerken Türkler bir anda taarruza geçmiştir. Özellikle Türkler Viyana Savaşı'ndan beri sürekli gerileme durumundaydı.
Bu zaferle beraber Türklerin Batı ülkeleri karşısındaki gerilemesi de durmuştur. Savaş sonrasında başarılarına karşılık Mustafa Kemal Paşa'ya mareşallik ve gazilik rütbesi verilmiştir. Doğu sınırları kesinlik kazanırken, Bu bölgedeki birlikler için de bu zafer aslında kesin hüküm şeklindedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri: 1, 2, 3, 4, 5 kıtalık uzun, kısa Cumhuriyet Bayramı ile ilgili şiirler...
Sakin Şehir Şavşat'tan sonbahar kareleri
Adana usulü 'çöp şiş katmer' yok satıyor
29 Ekim otobüsler bedava mı? 29 Ekim toplu taşıma ücretsiz mi? Metro, metrobüs, Marmaray, tramvay 29 Ekim tarifesi!
Kapadokya'da balonlar, Cumhuriyet Bayramı için havalandı