Sabit saat uygulaması 1 milyar lira tasarruf ettirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fetih Dönmez, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin sabit saat uygulaması hakkında hazırladığı raporu açıkladı. Bakan Dönmez, "Elektrik tüketiminde toplan tasarruf değeri 1.3 milyar kilovatsaat olarak hesaplandı. Bu değerin ekonomik karşılığı ise 1 milyar lira" dedi.
Sabit saat uygulamasına geçilmesiyle birlikte yaklaşık bir milyar liralık tasarruf sağlandı.
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Ülkemiz yaz saati uygulaması ile enerjisini daha verimli kullanacak. Aldığımız bu karar AB ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülkeye örnek olmuştur. Bu durum aldığımız kararın doğruluğunu da tekrar göstermiştir. Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğü-müzde Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) hazırladığı rapora göre elektrik tüketiminde toplam tasarruf değeri 1.3 milyar kilovatsaat olarak hesaplandı.
"Ekonomik karşılığı 1 milyar lira"
Elde edilen bu değerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 803 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise bir milyar lira. Yıl boyunca yaz saati uygulamasıyla 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde Türkiye kişi başı ağırlıklı ortalama 64 saat 24 dakika daha fazla aydınlıktan yararlandı. Pik saatlerde daha fazla elektrik tasarrufu sağladığı, şebeke iletim sistemi açısından 2 bin megavatlık bir yatırım ihtiyacını ortadan kalktı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHİ: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihlerde? Kurban Bayramı tatili kaç gün?
ŞEVVAL AYI TARİHİ: Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayı altı gün orucu ne zaman tutulur?
Mersin'de bayram öncesi cezeryeye talep arttı
BUGÜN KANDİL Mİ, 26 MART NE KANDİLİ? Diyanet 2025 yılı kandil tarihleri…
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?