Sabit saat uygulaması 1 milyar lira tasarruf ettirdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fetih Dönmez, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin sabit saat uygulaması hakkında hazırladığı raporu açıkladı. Bakan Dönmez, "Elektrik tüketiminde toplan tasarruf değeri 1.3 milyar kilovatsaat olarak hesaplandı. Bu değerin ekonomik karşılığı ise 1 milyar lira" dedi.
Sabit saat uygulamasına geçilmesiyle birlikte yaklaşık bir milyar liralık tasarruf sağlandı.
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Ülkemiz yaz saati uygulaması ile enerjisini daha verimli kullanacak. Aldığımız bu karar AB ülkeleri başta olmak üzere, birçok ülkeye örnek olmuştur. Bu durum aldığımız kararın doğruluğunu da tekrar göstermiştir. Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğü-müzde Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) hazırladığı rapora göre elektrik tüketiminde toplam tasarruf değeri 1.3 milyar kilovatsaat olarak hesaplandı.
"Ekonomik karşılığı 1 milyar lira"
Elde edilen bu değerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için yaklaşık 803 milyon lira, üç zamanlı tarifeler için ise bir milyar lira. Yıl boyunca yaz saati uygulamasıyla 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde Türkiye kişi başı ağırlıklı ortalama 64 saat 24 dakika daha fazla aydınlıktan yararlandı. Pik saatlerde daha fazla elektrik tasarrufu sağladığı, şebeke iletim sistemi açısından 2 bin megavatlık bir yatırım ihtiyacını ortadan kalktı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kayseri'den Gaziantep'e Türkiye'nin Lezzet Rotaları... Bu Lezzetler Damak Çatlatıyor: Baklava, Urfa kebabı, Mantı, Çiğ köfte daha neler neler...
ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ! Doğal ilaç çıktı... Faydalarına inanmayacaksınız
ŞİFA NİYETİNE TÜKETİYORLAR! İstanbul'dan Gaziantep'e yemeye gelen var... Havalar soğudu, talep arttı! İŞTE O LEZZET
ADETA ENERJİ DEPOSU! Bunu yiyen asla üşümüyor... Ordu'nun tescilli lezzetine yoğun ilgi var
100'den geriye doğru sıfıra kadar 7'şer 7'şer sayın! Sayım için geçerli süre 25 saniyeden uzunsa dikkat! Denge, refleks, cilt ve zihinsel hız testi ile biyolojik yaşını öğren