Rüzgar İsimleri Nelerdir? Rüzgar Yönleri Ve Çeşitleri Nelerdir?
Rüzgar coğrafya içerisinde yer alan en önemli konulardan bir tanesini oluşturmaktadır. Havanın yüksek basıncının mevcut alçak basınç olan bölgelere doğru hareket etmesi üstünden rüzgar oluşmaktadır. Bir diğer deyiş ile yüksek basıncın alçak basınç bulunan noktalara hareket etmesi üstünden rüzgarın meydana geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Daha sonra bu biçimde havanın yer değiştirmesine ise rüzgar denilmektedir.
Rüzgâr Nedir?
Rüzgâr ya da yel, atmosfer içerisindeki havanın Dünya yüzeyine yakın olan, doğal, çoğu zaman yatay hareketlerine verilen isimdir. Hava hareketlerinin esas sürücüsü, atmosfer basıncının alanlar arasında çeşitli değerlerde bulunmasıdır. Rüzgâr, alçak basınç ile yüksek basınç bölgesinin arasında yer değiştirebilen hava akımıdır ve her zaman yüksek basınç alanından başlayarak alçak basınç alanına olacak şekilde hareket etmektedir. İki bölge arasında bulunan basınç farkı ne kadar büyük olur ise, hava akım hızı da o kadar fazla olmaktadır. Rüzgâr sahibi olduğu hıza göre esinti ya da fırtına gibi isimler almaktadır.
Rüzgarın Yönü Nasıldır?
Rüzgârın yönü genel olarak rüzgâr gülü ile hızı ise anemometre aracılığı ile ölçülmektedir. Anemometre, rüzgârın belli bir pervaneyi döndürme hızından faydalanarak rüzgâr hızını gösterebilen basit nitelikteki bir ölçü aletidir. Yükseklerdeki rüzgârlar, balonlar yardımıyla ölçülmektedir. Yükselme hızı bilinmekte olan balonlar belirli yüksekliğe geldiğinde rüzgâr hızı ile yol almaya başlamaktadırlar. Balonun hareketi gözlenmektedir. Trigonometrik hesaplar ile balonun birim zaman içerisinde kat ettiği yol hesaplanmaktadır ve bu durumdan da rüzgârın hızı bulunmaktadır. Daha hassas ölçümler için ise balon ile ya radarla takip edilmektedir ya da balona bir telsiz vericisi monte edilmektedir.
Rüzgarın Özelikleri Nelerdir?
Rüzgar; okyanuslardaki akıntıların veya dalgaların oluşmasına sebep olarak kıyıların şekillenmesinde etkili olmaktadır. Kıyılarda kıyı oku, lagün, tombolo ya da falez gibi şekillerin meydana gelmesi dalgalar ile ilgilidir. Karalarda ise özellikle de çöllerde etkili olmaktadır.
Çöllerde akarsu, dalgalar ve buzul etkili olmadığından tek şekillendirici olan güç rüzgârlardır. Kumul, yardang, tafoni, çöl kaldırımı gibi şekiller de rüzgâr ile ilişkili olmaktadır. Rüzgârların bitki sporlarını taşıyıp çiçeklerin döllenebilmesini sağlaması bitki neslinin devam edebilmesi açısından son derece önemlidir. Yeldeğirmeni veya yelkenli gemilerde kuvvetinden yararlanılan rüzgâr, orman yangınlarında ise olumsuz etki yaparak yangının çok daha büyümesine neden olmaktadır.
Rüzgar Çeşitleri Nelerdir?
Rüzgarın çok sayıda çeşidi bulunmaktadır ve her birinin birbirinden farklı özellikleri vardır. Bu çeşitler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
Yıldız
Lodos
Poyraz
Meltem
Karayel
Keşişleme
Kıble
Gündoğusu
Günbatısı
Şeklinde ifade edilmektedir. Rüzgar çeşitlerinden en çok bilineni yıldız rüzgarı olmaktadır. Yıldız rüzgarının çok sayıda özelliği bulunmaktadır. Yıldız; kuzeyden esen, adı yerel balıkçılar tarafından verilmiş olan soğuk rüzgardır. Genel olarak Karadeniz ve Marmara denizinin üstünden bir soğuk cephenin geçişinin ardından esmektedir. Yazın serin bir hava, kışın ise soğuk bir hava taşımaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU DİYETE DİKKAT! Çok kısa sürede hızla kilo verdiriyor! Ancak zararları korkuttu: Hafıza kaybına neden oluyor, kalbi vuruyor!
Nemrut Krater Gölü'nde kış güzelliği
HAMSİ İLE YAPILAN 5 TARİF! Hamsi tava, Hamsi Çıtlama, Hamsili Kaygana, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu... Lezzet sırları ortaya çıktı
Çıtır çıtır hamsiler, tane tane dökülen pilav! MasterChef’e damga vuran lezzet: Hamsili pilav tarifi ve püf noktaları!
'İNTERNETİM NEDEN YAVAŞ?' SORUSU TARİH OLUYOR! Teknoloji uzmanlarının sır gibi sakladığı yöntem: Wi-Fi yönlendiricisini böyle kullanın!