Rüku Nedir, Nasıl Yapılır? Namazda Rükuda Ne Söylenir, Unutulursa Ne Olur?
HZ. Muhammedin peygamberi olan din İslam dinidir. Müslümanlar Kuranda emredilmiş tüm davranışları ve ibadetleri yerine getirmek ile mükelleftir. Müminler için farz sayılanlardan birisi de namaz kılmaktır. Namazın bölümlerinden olan rükuda söylenmesi gerekenler pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Rüku Nedir?
Kuranda pek çok ayette namaz konusu anlatılmış ve devam zorunluluğu getirilmiştir. Günde 5 vakit namaz kadın ve erkekler işçin farz kılınmıştır. Namazın bölümlerinden birisi de rüku olmaktadır. Rüku sözcük anlamı ile eğilmek ve öne doğru eğilme anlamına gelmektedir. Namaz esnasında ellerin dizlere dayanarak öne doğru eğilerek yapıldığı harekete rüku adı verilmektedir.
Rüku namaz kılarken yapılması gereken davranışlardan birisidir. Rüku namazda farz sayılmakta, kıram ve kıraattan sonra gelmektedir. Arapça kökenli bir kelime olan rüku eller düzlere değdirilerek öne doğru eğilmesi anlamına gelmektedir.
Rüku Nasıl Yapılır?
Günde 5 vakit kılınan namazın bölümlerinden birisi de rüku olmaktadır. Rüku'nun nasıl yapılacağı Kuranda belirtilmiştir. Rüku şu şekilde yapılmaktadır:
- Namaz kılan erkek ellerinin parmaklarını açarak dizlerinin üzerine koyar. Kadınlar ise parmaklarını açmazlar.
- Sırt ve baş düz bir şekilde tutulur. Kollar dik tutulmalıdır.
- Öne doğru eğilirken sırt ve baş da hafif eğilir.
- Eğilince rükuda ''Sübhane Rabbiyel-azim'' 3 kere söylenir.
- Doğrultuktan sonra ise '' Semiallahü Limen Hamideh'' söylenir.
- Daha sonra tekbir getirilir ve secdeye varılır.
Namazda Rükuda Ne Söylenir, Unutulsa Ne Olur?
Namaz esnasında Rüku'ya geçildiği zaman söylenmesi gereken bazı sözler vardır. Bu sözlerden birisi ''Sübhane Rabbiyel-azim'' sözüdür. Bu söz eğildiği zaman 3 kere söylenir. Diğer bir söz ise '' Semiallahü Limen Hamideh'' sözüdür. Bu söz de soğrulduktan sonra söylenmelidir.
Namaz esnasında rükuda söylenmesi gereken sözlerin bilinmesi çok önemlidir. Fakat namaz sırasında bazı hatalar da yapılabilir. Bunlardan birisi de rüku esnasında söylenen sözlerdir. Böyle durumlarda sehiv secdesi yapılmalı ve hata giderilmelidir. Sehiv secdesi terim olarak namazdaki belirli eksiklik, fazlalık veya yanlışlıkları telafi etme amacı ile iki secdeyi ifade etmektedir. Namaz bölümlerinde ise ''sücûdü's-sehv'' yada ''secdetâ es-sehv'' şeklinde geçmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Babadan Oğula Yaşatılan 'Sipsi Şeker' Geleneği! Veresiye Alınan Toz Şekerle Başlayan Serüven 75 Yıldır Devam Ediyor
Bu güveç başka güveç! Unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon sorunu... Ünlü beyin cerrahı püf noktasını açıkladı: 'Bunamayı önlüyor!'
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!