hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pankreas iyi çalışmazsa ne olur?

    Pankreas iyi çalışmazsa ne olur
    expand

    Pankreas bir anatomi terimi olarak bilinmektedir. Vücutta yer alan oldukça önemli bir organ olarak ifade edilebilen pankreas, sindirimde görev almaktadır. Midenin arka tarafında bulunan pankreas, büyük bir salgı bezi olma özelliğine sahiptir. Pankreasta iç salgılar ve dış salgılar olmak üzere iki farklı salgı türü bulunduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. İşte, pankreas hakkında merak edilen detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pankreas vücuttaki çok önemli organlardan biridir. Büyük bir salgı bezi olan pankreasın dış salgıları, kanallar aracılığıyla onikiparmak bağırsağına iletilerek sindirimde rol alır. İç salgıları ise doğrudan kana karışan insülin olarak bilinir. Pankreas genel olarak sindirim sisteminin temel sistemlerinden birisi olarak da ifade edilebilmektedir.

    PANKREAS NEDİR, NE İŞE YARAR?

    Pankreas, vücutta sindirimde görev yapan bir organ olarak bilinmektedir. En büyük salgı bezi olarak bilinen pankreasın vücutta çeşitli görevleri bulunmaktadır. Pankreasın az salgılanması veya hiç salgılanmaması durumunda ise vücutta bir takım rahatsızlıkların meydana gelebileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Çok önemli görevlerinin olduğu bilinen pankreas vücutta oldukça güvenli bir bölgede yer almaktadır. Karın boşluğunun arkasında ve omurların önünde yer alan pankreasın ön kısmında ise mide bulunmaktadır. Onikiparmak bağırsağı ise pankreasın başını sarmış bir şekilde bulunmaktadır.

    TEMEL GÖREVİ SİNDİRİM! YETERLİ SALGI OLMAZDIĞINDA DİYABETE NEDEN OLUYOR... 

    Pankreas, vücutta çeşitli görevleri bulunan bir organ olarak bilinse de en temel görevinin sindirim olduğunu söylemek mümkündür. Vücutta pankreasın salgı yapmaması veya yapılan salgının yetersiz olması durumunda ise birçok hastalığa neden olabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle pankreasın dış salgıları; yağların sindiriminde, proteinlerin sindiriminde, şekerli ve nişastalı besinlerin sindiriminde gerekli olan enzimlerin salgılanmasında görev almaktadır. Pankreasın iç salgıları ise insülin hormonu olarak bilinmektedir.

    Pankreastan insülin hormonunun az salgılanması veya hiç salgılanmaması durumunda ise diyabete yol açacağının bilinmesi gerekmektedir. Diyabet aynı zamanda halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinmektedir. Dış salgı yapan hücrelerin arasına yerleşik bir halde bulunan iç salgı kümelerinin de sağlık açısından oldukça önemli olduğunu söylemekte fayda vardır.

    PANKREASIN GÖREVLERİ NELERDİR? 

    Pankreasın vücutta birçok görevi bulunur. Pankreas salgıları, iç salgı ve dış salgı olmak üzere iki farklı kategoride değerlendirilebilmektedir. Dış salgı aynı zamanda pankreas özsuyu olarak da bilinmektedir. Nişasta ve yağ gibi maddelerin ayrıştırılmasında görevlidir. İç salgı ise insülin salgılanmasında görevlidir. Pankreas vücutta insülin salgılayarak kan şekerinin dengede tutulmasında görev almaktadır. Sindirim sistemlerinden birisi olarak pankreasın, kan şekerini düzenleyici ve sindirime yardımcı olan hormonların salgılanmasında görevli olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pankreas, çok önemli bir organ olmasıyla birlikte pankreasta görülen sağlık sorunlarının da olabileceğini söylemek mümkündür. Pankreas iç salgılarının yetersiz olması durumunda veya salgılanmaması durumunda en fazla karşılaşılan rahatsızlık ise şeker hastalığı olarak bilinen diyabet olarak ifade edilebilir. Bu durumda pankreasın vücuttaki görevinin sindirim ve insülin hormonu salgılamak olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow