Omega 3'te tüm balıkları solluyor! Yoğurda katıp tüketmek yetiyor
Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilemeyen ancak her daim ihtiyacımız olan doymamış yağ asitleridir. Göz, cilt ve kalp sağlığına iyi geldiği bilinen bu yağlar, aynı zamanda depresyon ve kaygı bozukluğuyla mücadelede de önemli bir kaynaktır. Beyindeki yağ oranının üçte birini oluşturan omega-3, bu bakımdan beyin için de hayati bir önem taşır. Peki bu kadar faydası olan omega-3’ü yalnızca balık yediğimizde mi alıyoruz? Aslında hayır. Omega-3, balık haricinde birçok besinde de bulunur. İşte onlardan bazıları:
Balık tüketmeyenler için Omega 3 kaynağı sağlayabilecek olan keten tohumu, yoğurtla rahatça tüketilebiliyor.
Balık yemiyorsanız, Omega 3 bakımında zayıf kalabilirsiniz.
Omega-3 yağ asitleri bakımından bilinen en zengin yiyecekler somon, alabalık ve ton balığı gibi yağlı balıklar oluyor.
Vejetaryenler, veganlar, çeşitli alerjik reaksiyonlara sahip olanlar, balık sevmeyenler veya farklı nedenlerle balık tüketiminden kaçınan kişiler, balığın içerdiği önemli besin öğelerini çoğunlukla vücutlarına alamıyor.
Bu durumda balık tüketmeyen kişilerin omega-3 ihtiyacını karşılamaları da zorlaşıyor.
Omega 3'te tüm balıkları sollayacak bir tohum dikkatleri çekti.
Keten tohumu
Keten tohumu, aynı zamanda bir omega-3 kaynağı olarak da değer taşıyor. Bir yemek kaşığı (10 gram) keten tohumu yaklaşık olarak 2 bin 350 mg ALA içeriyor. Bu miktar günlük önerilen miktarı fazlasıyla karşılıyor.
Keten tohumu-yoğurt karışımı ile Omega 3 takviyenizi alabilirsiniz.
KETEN TOHUMUNUN GÜÇ SIRRI
Keten tohumunun 2 çorba kaşığı bile 6 gram lif, 4-5 gram bitkisel proteinin yanı sıra B grubu vitaminler, magnezyum, manganez, fosfor, bakır ve tiamin içerir. Magnezyum uyku ve ruh halini iyileştirirken, manganez kolajen üretimini destekleyerek cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Fosfor sayesinde hücrelerin oluşması ve kemiklerin korunması sağlanabilir. Bakır ise enerji ve kolajen üretimini destekler. Ayrıca vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri için gereklidir. Tiamin, enerji vererek sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
ANTİOKSİDAN DEPOSU
Polifenol adlı antioksidanlardan zengin olan keten tohumu, bu sayede oksidatif strese karşı kanserden ve kalp hastalıklarından korur. Oksidatif strese maruz kalmamak; erken yaşlanma, Alzheimer ve Parkinson nörodejeneratif hastalıklar riskini düşürür.
KOLESTEROL DÜŞÜRMEDE YARDIMCI
Keten tohumunda bulunan yağlar kalp sağlığını destekler. Bu yağlar kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini ve felci önlemede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmek LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü yüzde 15 düşürdü.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER
Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen lif içerir. Çözünür lifler, dışkıyı yumuşatır. Böylece bağırsaklarda kolay emilim sağlanmış olur. Çözünmeyen lifler ise atıkların bağırsaklarda kolay hareket etmesini sağlayarak düzenli sindirim için uyarıcı bir rol oynar. Bu iki tip lif, sağlıklı sindirim için birlikte çalışır. Toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılması bu lifler sayesinde olur.
KANSERE KARŞI ZIRH OLUŞTURABİLİR
Keten tohumu, lignan içeriği sayesinde özellikle meme, kolon ve prostat kanserlerinin tümörlerinin gelişimini engellemede yardımcıdır. Bu bileşiklerin yeni kan damarları oluşturmasını ve büyümesini durdurabilecek gücü vardır. Bir araştırmaya göre, düzenli olarak keten tohumu tüketmenin meme kanseri riskini önlemi oranı yüzde 18’dir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğine dair araştırmalar mevcut. İnsülini iyileştiren bu besinin diyabeti önlemede de faydalı sağladığı öne sürülür.
CİLDİ İYİLEŞTİRİR
Keten tohumunun cilde faydaları keten tohumu yağı ile gözle görülür olarak fark edilir. Araştırmaya göre, keten tohumu yağı kullanan kadınların cilt hassasiyetlerinde önemli bir düşüş yaşanırken, cilt pürüzleri ve pullanma şikayetlerinde azalma olmuştur.
Pürüzsüz ve nem dengesi sağlanmış bir cilt, keten tohumunun cilde faydaları arasındadır. Keten tohumu saça faydaları ile de bilinen bir besindir. Keten tohumundaki omega 3, saç köklerini beslerken kepek oluşumuna engel olup daha parlak bir görünüm verir. E vitamini içeriği ise kırılmalara dayanıklı ve nemini koruyan saçlara sahip olmaya yardımcı olur.
TOK TUTAR
Protein deposu keten tohumundaki çözünür lifler, su ile birleştiğinde jel gibi bir kıvam alırlar. Bu da midenin boşalmasını geciktirir. Bu durum açlığın ötelenerek tokluk hissinin uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Araştırmalarla, günde 2 kaşık keten tohumu tüketenlerde kilo kaybı ve bel çevresinde incelme olduğu saptanmıştır.
KADINLAR NEDEN KETEN TOHUMU TÜKETMELİ?
Keten tohumunun kadın sağlığı açısından da faydalarından bahsedilebilir. Hamile kalma ihtimalini artırabilir. Yumurtlamayı desteklerken hormonal dengesinin geri kazanılmasında yardımcıdır. Menopoz sonrası kadınlarda görülen kardiyovasküler hastalık riskini düşürebilir. Ayrıca menopozla birlikte başlayan sıcak basmalarına karşı keten tohumunun rahatlatıcı bir etkisi olabilir.
VEGANLAR İÇİN BESLEYİCİ
Bitkisel bir protein ve omega 3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu, vegan ve vejetaryenler için iyi bir besindir. Veganlar için yumurta yerine kullanılabilir.
KETEN TOHUMU KULLANIMI KİMLER İÇİN SAKINCALI?
Peki faydalarının yanı sıra zararları da olabilen keten tohumu kimler için sakıncalıdır? Özellikle hamileler ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri önerilir. Yüksek potasyum içeriği keten tohumunu böbrek hastalığı olanlar için olumsuz etkileyebilir.
Kanser önlemede faydalı olsa da özellikle östrojen bağımlı kanser hastalarını fitoöstrojen içeriği ile nedeniyle keten tohumu tüketilmemelidir. Divertikülit hastalığı olanlar sadece keten tohumunu değil, hiçbir tohum bütün olarak yememelidir.
KETEN TOHUMUNUN BESİN DEĞERLERİ
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre; 7 gram ağırlığında bir çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumunun besin değerleri şu şekildedir:
Enerji: 37.4 kalori
Protein: 1.28 g
Yağ: 2.95 g
Fosfor: 44.9 mg
Folat: 6.09 mikrogram (mcg)
Karbonhidrat: 2.02 g
Lif: 1.91 g
Kalsiyum: 17.8 mg
Magnezyum: 27.4 mg
Potasyum: 56.9 mg
Lutein ve Zeaksantin: 45.6 mcg
KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?
Keten tohumunu, öğütülmüş olarak tüketmek önemlidir. Keten tohumu bütün halde tüketildiğinde sindirilmeden bağırsaktan geçtiği için fayda sağlamayabilir. Bunların dışında besin takviyesi olarak tercih edilen keten tohumunun birçok formu bulunur. Kanserden korunmada rol oynayan ve vücuda sağlık veren keten tohumu; toz, tablet ya da kapsül şeklinde kullanılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok