Oltu Taşı Nedir, Ne İşe Yarar? Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?
Oltu taşı, ülkemizde Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılmaktadır. Oltu taşı, yarı değerli bir taştır. Dünyada ise özellikle Kuzey Amerika ve Fransa'da bulunmaktadır. Kolay işlenebilir özelliği sayesinde takı yapımında rahatlıkla kullanılmaktadır.
Oltu Taşı Nedir?
İşlendikçe sertleşen ve parlayan Oltu taşı genellikle siyah renge sahiptir. Oltu taşı, bir linyit türü olan karbon bileşenidir. Oltu taşı kehribar olarak da bilinmektedir. Takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılmasının yanı sıra tespih yapımında da kullanılmaktadır.
Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu bölgelerinden çıkarılmaktadır. Koyu kahverengi, sarı, gri ve siyah renklerde çıkarılabilmektedir.
Oltu taşının, Oltu ilçesinin Alatarla, Çataksu, Dutlu ve Hankaskışla köylerinde rezervleri bulunmaktadır.
Oltu Taşı Ne İşe Yarar?
İşlenmesi kolay olan Oltu taşı, işlendikçe sertleşen bir yapıya sahiptir. Oltu taşı, şifalı taşlar arasındadır. Depresyon üzerinde etkili bir taştır ve stresi azaltıp pozitif enerji veren bir özelliği vardır. Oltu taşı, gerginlik giderici bir etkiye sahiptir
Oltu taşının tiroit bezi hastalıkları üzerinde de etkili olduğu söylenmektedir. Oltu taşı boyun bölgesinde kullanıldığında astım, guatr ve bronşit gibi hastalıkların iyileşmesi için de kullanılmaktadır.
Oltu taşı nazarı ve kötü enerjiyi yok eden bu taşın sabır verici bir özelliği de vardır. Oltu taşının sabır veren özelliğinden dolayı ''sabır taşı'' olarak da adlandırılmaktadır.
Oltu taşı yer altında iken yumuşak bir yapıya sahiptir. Fakat yer altından çıkarılıp hava ile temas ettiğinde sertleşmektedir. Oltu taş, çabuk kırılabilen özelliği sebebiyle yer altından çıkarılırken dikkatli ve titiz olunması gerekmektedir.
Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?
Oltu taşı ile ilgili merak edilen sorulardan biri de Oltu taşının gerçeği ve sahtesinin nasıl ayrılacağı konusudur.
Oltu taşı, ardıç ağacının fosilleşmiş halidir ve bir çeşit kömürdür. Oltu taşının kendine has bir ağırlığı vardır ve herhangi bir yere vurulduğunda tok bir ses çıkarır.
Oltu taşı başka bir cisme sürtüldüğü zaman etrafındaki cisimlerde mıknatıs özelliği yaratır. Sürtünme yöntemi ile birlikte elektriklenme özelliği açığa çıkmaktadır.
Oltu taşının yapısında taşıdığı yüksek oran karbondan dolayı yanıcı özelliğe sahiptir. Oltu taşının yanıcı özellikte olması onu sahte taşlardan ayıran en belirgin özelliğidir.
Oltu taşının en çok kullanıldığı alan tespih yapımıdır. Satın aldığınız tespihin gerçek Oltu taşı olup olmadığını test etmek için ısıtılmış bir toplu iğnenin ucunu Oltu taşına batırmayı deneyebilirsiniz. Eğer iğne batmıyor ve şeklini koruyor ise gerçek Oltu taşıdır.
Bir diğer yöntem ise bıçak yardımıyla Oltu taşını hafifçe kazımaktır. Oltu taşı kazındığında kahverengi bir toz meydana çıkarmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Enfeksiyonla savaşıyor, bağışıklığı çelik gibi yapıyor! Kök sebzeler şifa saçıyor... Antioksidan deposu besinler
Migrenin sırlarını keşfedin: Şiddetli baş ağrılarının arkasındaki sebepler! Migren krizleri mideden geçiyor: Bu gıdaları tüketmekten kaçının
Dünya Çocuk Hakları Günü ne zaman, bugün mü? Dünya Çocuk Hakları Günü önemi nedir?
Metabolizmayı ateşliyor, enerjiyi tavan yaptırıyor! Yağları cayır cayır yaktıracak besinlerin listesi açıklandı! "3 ana öğün ve 3 sağlıklı ara öğün" detayı
Diyeti bırakır bırakmaz neden şişmanlıyoruz? Sebebi ortaya çıktı... İşte hemen alınan kiloların sırrı