Öğretim Üyesi Nasıl Olunur? Öğretim Üyesi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Öğretim Üyesi Olma Şartları Nelerdir?
Öğretim üyesi aynı zamanda öğretim görevlisi olarak bilinir. Fakülte Bölüm Başkanı tarafından tahsis edilen lisans düzeyi kapsamında ders veren kişidir. Üniversite üzerinden ders ile beraber kurum kapsamında pek çok farklı görevi olduğunu söylemek mümkündür. Öğretim üyesi olabilmek için öncelikle lisans mezunu olmak gerekmektedir.
Daha sonra akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavına (ALES) girme şartı yerine getirilir. Bu sınav üzerinden alınan başarı ile birlikte, ilgili üniversite kapsamında başvuru yapılır. Üniversite tarafından sözlü mülakata giren kişiler başarılı olduğu takdirde öğretim üyesi olarak görevine başlar.
Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?
Türkiye'nin birçok farklı üniversitesinde farklı görevleri ile beraber öğretim üyeleri bulunmaktadır. Bu üyeler aynı zamanda akademik eğitimini bitirmiş uzmanlar olarak ön plana çıkar. O yüzden öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi olabilmek amaçlı, öncelikle 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekmektedir. Bu kapsamda kişi herhangi bir 4 yıllık Lisans mezunu olarak başvuru sağlayabilir.
Tabii kısaca ALES olarak bilinen akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavı bünyesinde başarı elde etmek gerekmektedir. Bu başarı ile beraber başvuru yapılan ilgili üniversite kapsamında sözlü bir mülakata giriş yapılır. Bu mülakatı da geçen kişiler o üniversite bünyesinde görevine başlar. Bu konuda birçok farklı bölüm üzerinden öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi olmak mümkündür.
Öğretim Üyesi Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Öğretim üyesi olmak için gerekenler içerisinde hem eğitim hem de sınav yer almaktadır. 4 yıllık lisans mezunu olunması ile beraber yazılı ve sözlü birtakım sınavlar söz konusudur. Yazılı sınav kısaca ALES olarak bilinir. Bu sınav uzun haliyle akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavı şeklinde ifade edilir.
Öğretim üyesi olmak isteyen kişiler bu sınavdan gerekli alt limitte puanı elde eder. Daha sonra ilgili üniversite kapsamında sözlü mülakata hak kazanan kişiler bu sınava giriş yapar. Buradan da başarılı olunması ile birlikte öğretim üyesi unvanı kazanılır.
Öğretim Üyesi Olma Şartları Nelerdir?
Belli başlı kriter ve şartlar doğrultusunda öğretim üyesi olma imkanı elde edilebilir. Bu durum aynı zamanda öğretim görevlisi şeklinde ifade edilir.
- Öncelik olarak farklı bölümler üzerinden 4 yıllık bir lisans mezunu olmak gerekmektedir.
- Dr. Öğretim üyesi olarak ise doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik unvanı kazanılmış olunması gerekir.
- Akademik personel ve lisansüstü eğitim giriş sınavı bünyesinde gerekli puanın alınmış olması öne çıkar.
- Başvuru yapılacak ilgili üniversite kapsamında sözlü mülakata girilir.
Bu seçenekler üzerinden başarı elde edildiği takdirde kişi öğretim üyesi ve öğretim görevlisi olarak görevine başlar.
Öğretim Üyesi Olmak İçin Ne Okumak Gerekir?
Bölümüne bağlı olarak öğretim üyesi görevi farklı üniversitelerde yapılabilir. Bu sebepten dolayı öncelik olarak farklı bölümler kapsamında 4 yıllık bir lisans mezunu olunması gerekmektedir. Daha sonra gerekli yazılı ve sözlü sınavlar ile mülakat kapsamında öğretim üyesi olunabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BU DİYETE DİKKAT! Çok kısa sürede hızla kilo verdiriyor! Ancak zararları korkuttu: Hafıza kaybına neden oluyor, kalbi vuruyor!
Nemrut Krater Gölü'nde kış güzelliği
HAMSİ İLE YAPILAN 5 TARİF! Hamsi tava, Hamsi Çıtlama, Hamsili Kaygana, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu... Lezzet sırları ortaya çıktı
Çıtır çıtır hamsiler, tane tane dökülen pilav! MasterChef’e damga vuran lezzet: Hamsili pilav tarifi ve püf noktaları!
'İNTERNETİM NEDEN YAVAŞ?' SORUSU TARİH OLUYOR! Teknoloji uzmanlarının sır gibi sakladığı yöntem: Wi-Fi yönlendiricisini böyle kullanın!