Noter Nasıl Olunur? Noter Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Noter Olma Şartları Nelerdir?
Resmi ve önemli bir kurum olarak öne çıkması sebebiyle noter olmak için gerekli kriterler tamamlanır. Bu bağlamda kişinin avukatlık stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı almış olması gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığı bünyesinde noter olmak amaçlı başvuru yapılır. Bu bağlamda noter belgesi alınması ile beraber ayrıca noter konusunda staj yapmak gerekir.
Elbette bunun dışında gerekli şart ve koşulların tamamlanması büyük öneme sahiptir. Bunun sonucunda kişi noter olarak ülkenin farklı yerlerinde görevini yerine getirebilir. Özellikle bir Kamu hizmeti olması ile beraber önemli bir meslek grubu olduğunu söylemek mümkündür.
Noter Nasıl Olunur?
Noter olabilmek için öncelikle ilgili eğitimi üniversite bölümü kapsamında almak gerekir. Bu bağlamda avukatlık mesleği doğrultusunda avukatlık stajının tamamlanması önemlidir. Hemen arkasında avukatlık ruhsatı alması ile birlikte Adalet Bakanlığı bünyesinde başvuru yapılır.
Yapılan başvuru kapsamında noter belgesi gerekli şartlar ve koşullar eşliğinde alınır. Hemen arkasından noterlik stajının tamamlanmış olması bu konuda ön plana çıkar. Noter tasdik belgesi alınması ile birlikte kişi bu mesleği yapma imkanına elde eder. Tabii aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve benzeri gibi pek çok kanun nezdindeki şartları yerine getirmek de önemlidir.
Noter Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle noter olmak adına bu işin eğitimini almak önemlidir. Özellikle avukatlık lisansı ve avukatlık stajı en önemli husustur. Çünkü noter olmak için Adalet Bakanlığı bünyesinde başvuru yapabilmek amaçlı avukatlık lisansını almış olmak gerekir. Daha doğrusu avukatlık stajı ile birlikte ruhsatın alınması önemlidir.
Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti kanunu kapsamında gerekli koşul ve şartların tamamlanması vatandaşlık olarak öne çıkar. Noter tasdik belgesini almış olan kişi bundan sonra başvuru üzerinden noter olma hakkını kullanabilir.
Noter Olma Şartları Nelerdir?
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Bu belgeyi aldıktan sonra gerekli koşul ve şartların ardından başvuru yapılır. Ülkenin dört bir tarafında yer alan farklı görevleri olan noter kurumlarından birinde görev yapma şansı elde edilebilir.
Noter Belgesi Nasıl Alınır?
Avukatlık stajı ve ruhsatı ile beraber noter olmak isteyen kişiler Adalet Bakanlığı bünyesinde başvuru yapar. Gerekli olan belgeler, beyannameler ve dilekçe bizzat genel müdürlüğe ulaştırılmalıdır. Aynı zamanda Cumhuriyet başsavcılığını da ilgili belgeler ulaştırılabilir. Bununla beraber gerekli belgeler alternatif olarak e-posta yoluyla da gönderilebilir.
Bu kriterlerin tamamlanması ile beraber gerekli incelemelerin ardından kişi noter tasdik belgesini almaya hak kazanır. Bundan sonra farklı noter bölgeleri adına başvuru gerçekleşir. Başvurunun olumlu çıkması ile beraber noter belgesi kapsamında kişi ya da kişiler görevini yapmaya başlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yarım Dilimi Yetiyor! Kanser Riskini Azaltırken Kadınlar İçin Faydası Say Say Bitmiyor!
31 Aralık yarım gün mü? İşte 31 Aralık 2024 resmi tatil durumu…
Kışın en gözde yemeği! Gribe, şeker hastalığına birebir... Bağışıklığı çelik gibi yapıyor
MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan Hamburger Tarifi! Fast Food’cuların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktasına Dikkat!
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!