Nohudu sakın böyle pişirmeyin!
Türk sofralarının sevilen lezzeti nohudun faydaları saymakla bitmiyor. Ancak nohudu pişirmeden bir gece önce mutlaka ıslatın ve ıslattığınız suyu sakın yemeğinizde kullanmayın. Çünkü bu su, vitaminden çok zehirle dolu!
Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Oğuz Özyaral, haftada en az iki kez olmak üzere tüketilmesini önerdiği nohudun, bkanser hücreleri formunda değişmesini önlediğini ve yapıyı koruduğunu söyledi. Meme kanserine karşı koruyor Bu özelliğiyle nohudun kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını, gelişmesini engellemeye yardımcı olduğunu aktaran Prof.Dr. Oğuz Özyaral, "Nohut, özellikle meme kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda nohut östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle özellikle menopoz döneminde faydalıdır. Bu dönemde ortaya çıkan sıcak ve ter basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur" değerlendirmesinde bulundu. Prof.Dr. Oğuz Özyaral Türkiye'de bolca üretilen nohudun az su isteyen, kıraç alanlarda bile çok kolay yetişebilen bir ürün olduğunu dile getirerek şunları aktardı: "Hemen herkesin bildiği bu bakliyat sofralarda daha fazla yer bulmalı. Nohut kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra A vitamini ve betakaroten açısından da zengin bol lifli bir baklagildir. Nohutta yer alan selenyum, bağırsak enzimlerinin çalışma fonksiyonlarına destek vererek vücutta kanserin neden olduğu bileşenlerin zehir etkisini ortadan kaldırır. Selenyum ayrıca tümör oluşumunu engellemeye yardımcıdır.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini engellerken sindirim sistemi için gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir."
SUYU ZEHİRLE DOLU!
Doç.Dr. Oğuz Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması amacıyla nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok zehirle dolu olduğunu anlatarak "Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi için en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp şişmeleri sağlanmalı.
MUTLAKA DÖKÜN
Şişme esnasında nohut bitkisi suya mide tarafından hazmedilemeyen zehirli maddeler, gazlar bırakır. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalı" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Zigana Dağı'nda kar yağışı sonrası kartpostallık görüntüler
“Başarıya giden yolda en büyük engel: Korkularımız! 6 adımda korkularınızdan kurtulun
MİRAÇ KANDİLİ İFTAR VAKTİ 2025: Miraç Kandili iftar vakti ne zaman, iftar saati kaçta? Diyanet Kandil orucu Ankara, İzmir, İstanbul iftar saatleri
MİRAÇ KANDİLİ SAHUR VAKTİ 26 OCAK 2025: Sahur vakti ve imsak ezanı saat kaçta? Diyanet kandil orucu Ankara, İzmir, İstanbul sahur saati
BUGÜN KANDİL Mİ, Miraç Kandili hangi gün? 26 Ocak 2025 ne kandilli? Miraç Kandili anlam ve önemi!