Nikel Kullanım Alanları Nelerdir? Nikelin Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Gezegen üzerinde çok sayıda element çeşidi bulunur. Bu elementlerden bir tanesi de nikel olarak bilinmektedir. Nikel elementi periyodik cetvelin 8. grubunda yer alır. Bunun yanı sıra nikel elementi 1751 yılı itibari ile keşfedilmiştir. Günümüzde çoğunlukla sanayi alanında nikel kullanılmaktadır. Axel Fredrik Cronstedt adlı bilim insanı tarafından Nikel 1751 yılında keşfedilmiştir. Günümüzde pek çok alanda nikel yoğun olarak kullanılmaktadır. Özelikle iş yerleri ve evlerde bulunan araçların çoğunda nikel elementi kullanılır. Nikel elementinin özellikleri ve kullanım alanları da oldukça geniştir.
Nikel Kullanım Alanları Nelerdir?
Nikel çoğunlukla tren ve uçak üretiminde kullanılır. Bu alanda paslanmaz çelik ve nikel elementi de yer alır. Nikel, evlerdeki dekoratif amaçla kullanılan bozuk para, gümüş ve mıknatıs gibi ürünlerin birleşiminde de yer alır. Günümüzdeki çoğu araç ve gerecin içerisinde nikel maddesel olarak kullanılmaktadır.
Nikelin Özellikleri Nelerdir?
Nikelin kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Nikel periyodik cetvelde Ni sembolü nikel elementinin atom numarası 28 olarak bilinir. Nikel elementinin atom ağırlığı 8,8 olarak bilinir. Nikel elementi ferromanyetik bir özelliğe sahiptir. Nikel genellikle demir ile alaşıma girebilir. Bunun yanı sıra nikel elementi su ya da hava ile temasa girerek etkileşebilir. Bu sayede oksitlenme özelliği de ortaya çıkar. Nikel genel olarak çok sayıda baz ve asit çeşitlerine de dayanıklıdır. Nikel elementinde ayrıştırılma özelliği bulunur. Bu işlemin sonucunda ise kataliz olabilme özelliği ile sık kullanılmaktadır.
Nikel Nerelerde Kullanılır?
Nikelin kullanım alanları oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Nikel elementi paslanmaz çelik üretiminde yoğun olarak kullanılır. Özellikle çelik paslanmaz bir yapıya sahiptir. Bunun işlenmesi sırasında dövülebilirlik oranı ile paslanmama özelliği arttırılır. Bu oranı arttırmak amacı ile nikel elementi kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik genellikle uçak, kamyon, vagon ve lokomotif gibi araçların üretiminde sık sık kullanılır. Bazı motor parçaları düşük ve ya yüksek ısılara karşı dayanıklılık gösterebilir. Bu nedenle nikel de yoğun olarak kullanılır. Bu tür motorlarda sıcaklık derecesi 1000 dereceye kadar ulaşabilir. Bazı durumlarda ise sıcaklık derecesi 1000 dereceyi bile rahatlıkla geçer.
Nikel Nasıl Keşfedildi?
Gezegende sıkça bulunan nikel 1751 yılında bilim insanı Baron Axel Fredrik Cronstedt tarafından keşfedildi. Periyodik cetvelin 8. grubunda yer alan nikel elementi sanayi alanında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra nikel elementi nikolitten cronstedt bakırı ayırmaya çalışırken bulunmuştur.
Nikel İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Nikel elementi yapısı itibari ile çok dayanıklıdır. Geçmiş dönemlerde pek çok kimyager nikelin demir, bakır, kobalt ve arsenik alaşımı olduğunu da düşünmüştür. Yapılan araştırmalar neticesinde ise bu düşüncenin yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Kullanım alanı oldukça geniş olan nikel elementi pek çok araç ve gereç içerisinde de kullanılmaktadır. Özellikle bozuk para ve mıknatıs gibi metal eşyalarda da nikel kullanılmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?