Nasuh tövbesi nedir, nasıl yapılır? Nasuh tövbesi duası, okunuşu ve anlamı!
Nasuh tövbesi ile ilgili detaylar sık sık aratılan konular arasında yer alıyor. Vatandaşlar, içten ve samimi şekilde yapılan bir tövbe olan nasuh tövbesini araştırıyor. Nasuh tövbesi, İslam'da yapılan günahlardan samimi bir şekilde pişmanlık duyarak, bir daha o günahı işlememek üzere Allah'a yönelmeyi ifade eder. Nasuh tövbesi, kişinin içtenlikle hatalarından dönmesini ve Allah'tan af dilemesini içerir. Peki, Nasuh tövbesi nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...
Geçmişte işlenen günahlardan pişmanlık duyanların, bir daha aynı davranışları sergilememek üzere ettikleri bir tövbe olan nasuh tövbesi zaman zaman merak ediliyor. Nasuh tövbesi, içtenlikle yapılan, tüm samimiyetle pişmanlık duyulan ve bir daha aynı günahı işlememeye kararlı olunan bir tövbe şeklidir. Kur'an-ı Kerim'de Tevbe Suresi, 66. ayette Nasuh tövbesi şöyle geçer: "Ey iman edenler! Nasuh bir tövbe ile Allah'a dönün." Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sünnetleri arasında arasına yer alan nasuh tövbesinin en dikkat edilmesi gereken yanı ise bu tövbeyi gerçek bir samimiyetle ve içten gelerek yapmak gerekiyor. Tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir.
TÖVBE NEDİR?
Tövbe (=Tevbe): Sözlükte "dönmek" demektir. Istılahta ise kabahatinden, kabahat olduğu için pişmanlık duyarak vazgeçmek ve vicdanında meydana gelen çirkinliğinden dolayı terk etmek anlamına gelir. (Ragıb el-isfehani, el-Müfredât, s. 83) Tövbe, günah duygusuyla, benliğin bir hesaplaşması ve kişinin kendisini yenilemesidir.
NASUH NE DEMEK?
Nasuh kelimesi de sözlükte “en halis, en safi ve en içten” anlamına gelir. Ayrıca bu kelime yırtığı, söküğü dikip kapayan, bozulanı ıslah eden ve hiçbir gedik bırakmayacak şekilde onaran manasını da içine almaktadır. Şu halde tövbe-i nasuh, hüsn-i niyet, hulus-i kalp, ciddi ve yürekten tövbede bulunmak demektir. Nasuh ve tövbe kelimeleri bir araya getirildiğinde; nasuh tövbesi, hulus-i kalp, hüsn-i niyet, yürekten ve ciddi bir tövbede bulunmak anlamına gelir.
Nasuh tövbesi yapmak için şu adımları izlemek gereklidir:
-Pişmanlık
-Günahı Terk Etmek
-Allah'tan Af Dilemek
-İyi Amellerde Bulunmak
-Kul Hakkı Varsa Helalleşmek
NASUH TÖVBESİ NASIL YAPILIR?
Nasuh tövbesi içten, samimi ve halisane yapılan Kur’anî bir tövbedir. Dolayısıyla kişi tövbe ederken, yaptığı günaha duyduğu vicdan azabından dolayı dünya başına dar gelmeli, iç dünyası kendisini sıktıkça sıkmalı ve her şeyden kesilip Allah’a sadakat ve samimiyetle yalvarıp, sığınmalıdır. Şu halde Kur’an’da anlatılan nasuh tövbesi, bilmeden yapılan kötülükleri öğrendikten sonra hemen terk edebilme şeklindeki azim ve kararlılıktır. (Nisa, 17) Nasuh tövbe, yapmış olduğu bir hatadan dolayı kendini direğe bağlayan, yemeyen içmeyen kişilerin gösterdiği samimiyettir.
Nasuh terimi Tahrîm Suresi'nde de geçmektedir. Tahrîm Suresi'nin tefsirinde nasuh için şu ifadeler yer almaktadır. Bu âyette yapılması istenen tövbenin nasıllığıyla ilgili olarak kullanılan nasûh kelimesi, “hâlis, katışıksız” mânası taşıdığı gibi “düzeltici, onarıcı” anlamına da gelir; nush kelimesi de bu mânalarla bağlantılı olarak “öğüt vermek, nasihat etmek” demektir. Âyetteki ifade, tövbenin tam mânasıyla pişman olma ve bir daha pişman olduğu o işe dönmeme azmini içermesi gerektiğini göstermektedir (Zemahşerî, IV, 117). Kelimenin bu sözlük anlamları ve tövbede aranan şartlar dikkate alınarak meâlde bu kelime “içtenlikle ve kararlılık içinde” şeklinde çevrilmiştir. Böyle bir içtenlik ve kararlılıkla yapılan tövbeye de İslâmî kaynaklarda tevbe-i nasûh denilmiştir (tövbe hakkında bk. Nisâ 4/17-18; Tevbe 9/117; Furkan 25/70-71; buradaki nûr kelimesi ve “sağ yanlarından” ifadesinin açıklaması için bk. Hadîd 57/12; 9. âyetin açıklaması için bk. Tevbe 9/73).
Allah-u Tealâ Kur’an-ı Kerim’de:
“Ey iman edenler! Tövbe-i nasuh, ile Allah’a tövbe edin (dönün).” (Tahrim, 8) buyurmaktadır. Demek ki her insan mutlaka hata yapabilir. Fakat hata yapanların en hayırlısı ise hemen tövbeye koşanlardır. (Bkz. Tirmizi, Kıyame, 49)
NASUH TÖVBESİ DUASI ARAPÇA OKUNUŞU
NASUH TÖVBESİ DUASI TÜRKÇE OKUNUŞU
"Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente."
NASUH TÖVBESİ DUASI ANLAMI
“Allah’ım sen benim Rabbimsin Senden başka ilâh yoktur Sen beni yarattın .Ben de senin kulunum Gücüm yettiği kadar senin va’din ve ahdin üzerineyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım Senin bana verdiğin ni’metini îtiraf ederim. Günahımı da îtiraf ederim. Beni mağfiret et Çünkü günahları ancak sen bağışlarsın.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF ŞAMPİYONU SERHAT DOĞRAMACI PÜF NOKTASINI VERDİ! Ağızda Dağılan Çıtır Lezzet! Tahinli Çörek Böyle Olur!
Yılbaşı Sofranızı Renklendirecek 3 Lezzet! Pirpirim Acılı Arap Köfteleri, Hibeş Ve Abugannuş Malzemeleri ve Tarifi
1 Fincanı 100 Lira Ama Kapış Kapış Gidiyor! Kış Geldi Satışları Patladı... Bir Numaralı Kalsiyum Deposu! Hem Tok Tutuyor, Hem İçi Isıtıyor
Yoğurda Bunları Ekleyenin Göbek Yağları Cayır Cayır Yanıyor! Sırrı Bu 7 Kürde Saklı
Derin dondurucu yerine samanlığı tercih ediyorlar