hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nar kırma geleneği nereden geliyor? Nar patlatma tarihçesi! Nar kırmak caiz mi, hangi ülkeye ait? Nar kırma ritüeli günah mı?

    Nar kırma geleneği nereden geliyor Nar patlatma tarihçesi Nar kırmak caiz mi, hangi ülkeye ait Nar kırma ritüeli günah mı
    expand

    Nar meyvesinin bolluk ve bereket anlamı taşıdığı biliniyor. Narın tanelerinin yoğun olmasından dolayı 'birin, bin olacağı' sözüne inanış vardır. Peki ama Nar kırma geleneği nereden geliyor?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nar kırmanın günah olup olmadığı ve hangi ülkeye ait olduğu sorgulanıyor. Nar meyvesinin bereketi simgelediğine inanıldığı gibi kimi topluluklara göre nar, doğum, çoğalma anlamına da gelir. İşte Nar ve nar kırmanın geldiği anlamlar ve narın tarihçesi...

    Nar kırma geleneği nereden geliyor? 

    Posta'nın haberine göre; Nar meyvesinin Osmanlı'da da önemli olduğu belirtiliyor. Osmanlı'da sevilen kıza gönderilen nar meyvesinin evlenme teklifi anlamına geldiği de söyleniyor. Ayrıca yaşam sembolüdür. 

    Nar neden patlatılır? Nar patlatma geleneği

    Anadolu'da nar patlatma; evin içinde nar patlatılır, nar parçalanır, taneleri eve dağılır; böylelikle eve bereket getireceğine inanılır.

    Nar meyvesinin tarihteki önemi nedir?

    Nar meyvesi eski Mısır’daki din adamları tarafından kutsal bir meyve olarak görülüyor ve narın taneleri yaşamın sembolü olarak kabul ediliyordur. Bununla birlikte, Antik Yunan’da ise nar, şifa olarak kullanılıyor aynı zamanda doğurganlık, bolluk ve bereketi temsil ediyordu.

     

    Tarihi çok eskilere dayanan nar kırma geleneği her yıl 21 Aralık'ta hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok farklı yerinde uygulanmaya devam ediyor.

    Nar meyvesi bir tek kabuğun içinde binlerce taneyi taşıması itibariyle, birin bin olması, bolluk ve bereket anlamlarını taşıyor. Bununla birlikte çoğalma ve doğum anlamına da geliyor. Yaşamın sembolü olarak görülen nar, Osmanlı’da ise sevilen kadına gönderildiğinde evlilik teklifi anlamını taşıyordu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow