Müşahitlik nedir? Sandık müşahitleri ücret alır mı? Sandık müşahidi nasıl olunur, görevleri nelerdir?
Seçimlerde oy sayımını ve güvenliğini sağlayacak çeşitli görevliler olacak. 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde, müşahit görevleri araştırılıyor. Peki, Müşahit nedir? Sandık müşahidi nasıl olunur, görevleri nelerdir? İşte müşahitlik ile ilgili bilgiler...
Seçmenler 31 Mart'ta Mahalli İdareler Genel Seçimleri tekrar sandık başına giderek oy kullanacak. Seçimle beraber müşahitlerin görevleri ve ücret alıp almadıkları da merak konusu oldu. Sandık müşahidi, seçimlerde oy verme işleminin şeffaf, adil ve yasalara uygun bir şekilde gerçekleşmesini gözetlemek üzere görevlendirilen kişidir. Siyasi partiler, bağımsız adaylar veya bazı durumlarda sivil toplum kuruluşları tarafından sandık başında temsil edilmek üzere atanırlar.
Sandık müşahitlerinin temel görevi, oy verme ve sayım işlemlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini izlemek, muhtemel usulsüzlükleri veya ihlalleri belgelemek ve raporlamaktır. Ayrıca, oy sayımı sırasında oy pusulalarının doğru bir şekilde sayıldığından ve sonuçların adil bir şekilde kaydedildiğinden emin olmak için de görevlidirler. Sandık müşahitleri, demokratik süreçlerin korunması ve seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli bir role sahiptir.
MÜŞAHİTLİK NEDİR, NE DEMEK?
Müşahit, sandık işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği, oy kullanma, sayım-döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye denir.
MÜŞAHİT ÜCRETİ NE KADAR?
Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bu nedenle bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitler para almazlar.
MÜŞAHİT NASIL OLUNUR?
Müşahitler, siyasi partilerin ve bağımsız adayların belirleyip İlçe Seçim Kurulu’na sundukları liste üzerinden kura ile belirlenirler. Kura sırasına göre, önce asıl ardından da yedek üyeler belirlenir. Parti üyesi olmayan vatandaşların müşahit olabilmeleri için bağımsız platformlar tarafından da faaliyetler yürütülmekle birlikte, gönüllü müşahitlerin seçim günü görev yapabilmeleri için bir siyasi parti onaylı “Müşahit Görev Belgesi”ne sahip olmaları gerekir.
Müşahitler, ilçe başkanlıklarından aldıkları “Müşahit Belgesi” (Gözlemci Belgesi) ile sandık çevresinde bulunabilirler. Müşahit belgelerinin ilçe seçim kurulu tarafından onaylanmasına gerek yoktur. Gerekirse geçerli bir kimlik belgesi ile birlikte ibraz edilir. Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler, diğer müşahitlerin belgelerinin de kontrol edildiğinden emin olmalıdır.
MÜŞAHİTİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Müşahit (gözlemci) sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eder, gerektiği yerlerde itiraz eder.
Herhangi bir aksaklıkta;
- Şikayet hakkını mutlaka kullanır.
- Şikayetinin reddi halinde;
- Bu şikayetini sandık kurulu tutanak defterine mutlaka işletir,
- Ret kararının bir örneğini alır,
- İlçe seçim kuruluna bu konuda mutlaka itirazda bulunur (veya müşahidi olduğu partinin itirazda bulunmasını sağlar).
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok