Mevlid Kandili’nde neler yapılır? Kandil geceleri yapılması gerekenler..
Mübarek Mevlid Kandili, bu yılın son kandili olarak bu akşam idrak edilecek. Kandil gecelerini dolu dolu ibadetlerle ve doğru şekilde yerine getirmek isteyenler Mevlid Kandili’nde neler yapılır? Kandil geceleri nasıl değerlendirilir? Sorularının cevabını arıyor. İşte kandil geceleri yapılması gerekenlerle ilgili detaylar..
Mevlid Kandili bu yıl pazar gününe denk geliyor. Kandil gecesi yapılacaklar ve ibadetler bir kez daha merak konusu oldu. Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlid Kandili, dualarla idrak edilecek.''Doğum, doğum yeri ve doğum vakti'' anlamlarına gelen mevlid kelimesi, peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğumunu anlatmak için kullanılıyor. ''Mevlid-i Nebi'' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor.
MEVLİD NE DEMEK?
Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî'ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür.
MEVLİD KANDİLİ’NDE NELER YAPILIR?
Hz. Peygamber (s.a.s.), bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bugün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.
Dini kaynaklara göre Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamasına karşın, bu gece, Resulullahın doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek, öğrenmek çok sevaptır. Bugün veya ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Tutmak savap olarak nitelendirilebilir.
KANDİL GECELERİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Kur’an–ı Kerim okunmalı
Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli
Kaza, nafile namazlar kılınmalı
Tefekkürde bulunulmalı
Kişi kendine ve diğer Mü”min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli
Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
31 Aralık yarım gün mü? 31 Aralık tatil olacak mı, hangi güne denk geliyor? Yılbaşı yaklaşırken merak edildi!
Ne kadar hızlı düşünüyoruz? Bilim insanları insan düşüncesinin hızını ölçtüler! Sonuçlar şaşırttı
Dünyanın yeni sorunu: EV GENÇLERİ! Dijital dünyada aktif gerçekte pasifler
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'