Meteor nedir, nasıl oluşur? Meteor(göktaşı) düşmesi nasıl, neden olur?

Geçtiğimiz gece İzmir ve çevresinde yansıyan ışık süzmesi sonrasında meteor yeniden merak konusu oldu. Saat 01:54'te yaşanan doğa olayı sosyal medyada gündem olurken meteorla ilgili yapılan açıklamalar da dikkat çekti. Konuyla ilgili olarak Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal’dan meteor açıklamaları geldi. Peki, Meteor nedir, nasıl oluşur? Meteor(göktaşı) düşmesi nasıl, neden olur?
İzmir ve çevre illerde geçtiğimiz gece saat 01:54 göktaşı (meteor) düşmesi olduğu iddia edilen görüntülerin ardından bazı kişiler çektikleri fotoğrafları sosyal medyadan paylaştı. Cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler heyecanlandırdı. İşte meteorla ilgili detaylar..
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, "24 Temmuz'da başlayan perseid meteor yağmuru 24 Ağustos'a kadar devam edecek. Önümüzdeki günlerde bu sayı artacak." dedi. İzmir'den görülen gök taşının yeryüzüne inmediğini vurgulayan Dal, gökyüzünde parçalandığını dile getirdi. Meteor yağmurunun 13-14 Ağustos'ta maksimum seviyeye ulaşacağının altını çizen Dal, "Bu meteor yağmurunun başlangıcında ve bitişinde saatte 5-10 tane göktaşını görebileceğiz. Ancak 13-14 Ağustos'ta saatte 60'a yükselecek. Tam bir görsel şölen olacak. Saat 22.00'den sonra gökyüzüne bakmak gerekiyor." diye konuştu.
METEOR NEDİR?
NASA'nın açıklamasıyla "meteor" ve "meteor düşmesi" terimleri tekrar gündeme geldi. Göktaşları bazen Dünya’nın atmosferine girer. Atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Göktaşı ya da meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur.
METEOR DÜŞMESİ NEDİR?
Objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. Böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. Kayan yıldız olarak da bilinir. Astronomlar en parlak olanlara bolit derler.
Gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
RESİMLİ CUMA MESAJLARI! Dualı, Ayetli, Hadisli, Resimli, Yazılı, Anlamlı, Sözlü, En Yeni, En Güzel Hayırlı Cumalar Mesajları
CUMA NAMAZI KILINIŞI: Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet İşleri Başkanlığına göre Cuma Namazı kılınışı
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHİ: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihlerde? Kurban Bayramı tatili kaç gün?
ŞEVVAL AYI TARİHİ: Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayı altı gün orucu ne zaman tutulur?