Lüle Taşı Nedir, Ne İşe Yarar? Lüle Taşı Özellikleri Nelerdir?
Kolay işlenebilir olması nedeniyle süs eşyası yapımında kullanılan lüle taşı gözeneklidir. Eskişehir lüle taşının dünya çapında en çok çıkarılan şehridir. Sepetçi Köyü civarında bol miktarda Lüle taşı çıkarılır. Tespih ve süs eşyası yapımında kullanılır. Köpüğe benzemesi nedeniyle köpük taşı olarak da isimlendirilir. Çıkarıldığında nemli olur ve nemli iken işlenmesi kolaydır. Özel lüle taşı kalemleriyle bu taşlara kolaylıkla şekil verilebilir. Kuruduktan sonra sertleşen bu taş kolay işleme özelliği sayesinde süsleme alanında en popüler malzeme haline geldi.
Lüle Taşı Nedir?
Bu taşın ana maddesi hidrat içerikli magnezdir. Bu silikat damar halinde toprakta bulunur. Çakıl şeklindedir ve çıkarılması kolaydır. Zehirli gazı emmesi nedeniyle pipo yapımında ve sigara ağızlığı yapımında kullanılır. Sigaradaki zararlı zehri emer ve sarımsı bir hal alır. Bu özelliği sayesinde sigara ve piponun zararını hafifletir. Taşın kalitesi sanatçının hüneri ile birleştiği zaman ortaya göz alıcı eserler ortaya çıkıyor. Bu taşın diğer adı 'deniz köpüğü'dür. Göz alıcı beyaz bir rengi vardır ve köpük gibi bir görüntüye sahiptir. Tarihte medeniyetlerin dini ve kültürel özelliklerini yansıtan birçok heykel ve benzeri eserler lüle taşından yapılmıştır.
Lüle Taşı Ne İşe Yarar?
Eskişehir’in Sepetçi köyünde yaklaşık olarak 300 civarında ocak bulunmaktadır. Süs eşyası yapımında kullanılan lüle taşı ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Lüle taşının sıra, parçalı, birim, çeltiz ve taneli dökme olmak üzere 5 çeşittir. Dünya’da birçok ülkede çıkarılmaktadır. ABD, Somali, Kenya, Tanzanya, İspanya, G.Afrika, Yunanistan ve Fransa’da lüle taşı çıkarılmaktadır. En fazla Türkiye’de çıkan bu taş, uzun yıllar ihraç malı olarak satışa sunulmuştur.
Lüle Taşı Özellikleri Nelerdir?
Lületaşı’nın tarihi dört bin yıl öncesine dayanıyor. Anadolu’da birçok tarihi eserin bu taşla yapıldığı biliniyor. Selçuklu ve Osmanlı döneminde süs yapımı, çeşme ve şadırvan süslemede kullanıldığı biliniyor. Tarihte Bizanslılar heykellerini bu taştan yapıyordu. Nemli olduğunda işlemesi kolay olduğu için birçok alanda kullanılan bir taştı. Günümüzde ise süs eşyası, biblo, sigara ağızlığı ve pipo yapımında kullanılmaya devam ediyor.
Osmanlı ve Selçuklu İslam kültüründe sigara ve alkol yasaktı. Bu nedenle lüle taşının daha çok süslemede kullanıldığı biliniyor. 1723 yılında 3. Ahmed’in Macar Kralına hediye ettiği lüle taşından yapılmış bir hediye, Macar kralının çok hoşuna gitti ve bu hediyenin yapıldığı taştan püpo yapılmasını emretti. Böylece lüle taşından pipo yapımı başladı. O günden bu güne kadar pipolar bu beyaz köpüğü andıran taştan yapılmaya başlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?
Yeni araştırma! Sonuçlar şaşırttı: Bu hareket sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteriyormuş!
MUTFAKTAKİ GİZLİ TEHLİKE: Bakteri yuvası çıktı! Zehir saçıp enfeksiyona neden oluyormuş