Kütahya İlçeleri Nelerdir? Kütahya'nın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır? Kütahya Haritası…
![Kütahya İlçeleri Nelerdir Kütahyanın Kaç İlçesi Vardır, Nüfusu Kaçtır Kütahya Haritası…](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/740x416//611637a0c8c3731040e7b499.jpg)
Kütahya, Türkiye’nin önemli olan illerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Kütahya, oldukça önemli bir tarihe sahiptir ve bundan dolayı da pek çok özelliği taşımaktadır. Peki, Kütahya'nın ilçeleri nelerdir, kaç tane ilçesi vardır?
Kütahya Nedir?
Kütahya, Ege Bölgesi içerisinde bulunan 2020 yılı nüfusu itibari ile 305.700 şeklinde olan bir şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzeydeki ve batıdaki yüksek dağ sırtları üzerinde doruğa ulaşabilen tarım arazileri ile birlikte geniş bir yamaç bölgesine sahiptir. Şehrin Yunanca ismi Kotyaion, Roma dönemi içindeki ismi ise Cotyaeum şeklinde olmaktadır. Eski kaynaklara, sikkelere ve yazıtlara göre Kütahya ilinin antik dönemdeki ismi “Kotiaeion”dur. Ünlü Antik Çağ coğrafyacısı olan Strabon bu ismin “Kotys’in Kenti” manasına geldiğini belirtmektedir. Kotys, Trakya’da yaşamakta olan Odrisler’den olup, aynı zamanda Romalılar’ın milattan sonra 38'de Anadolu’ya göndermiş olduğu bir komutanın da ismidir. Kütahya Arkeoloji Müzesi’nde yer alan bir sikkede bu isim “Koti” şeklinde geçmektedir. Kütahya ismi, esasen eskisine benzetilip Türkler tarafından verilmiştir.
Kütahya'nın Nüfusu Ne Kadardır?
Cumhuriyet tarihinin ilk nüfus sayımı kabul edilen 1927 tarihi sayımında 17.300 şeklinde sayılan nüfus 1950 tarihine kadar fazla değişmemiştir. Bu rakam ise 19.500 şeklindedir. 1950 tarihinden sonraki senelerde hızlı hamleler göstermiştir ve 1955 tarihinde 27.000; 1960 tarihinde 39.700 şeklinde olmuştur. Kentin nüfusu 2013 tarihine göre 249.558'dir. 1927 tarihinde 17.000 olan mevcut nüfusu, 1990 tarihinde 131.000'e, 2000 tarihinde 167.000'e, 2008 tarihinde 213.000'e 2010'da ise 235.000'e çıkmıştır. Bununla beraber 2014 tarihinde 228.000'e düşmüştür. Şehrin günümüzdeki başlıca görülmesi gerekli olan alanları; Kütahya Kalesi ile Cumhuriyet Caddesi ilin merkezinde yer alan simgesi haline gelmiştir. Çiniden yapılan Vazo ve tarihi Germiyan Sokağı, Zafertepe Anıtı, Saat Kulesi, Tarihi Hükûmet Konağı ve Frig Vadileridir.
Kütahya'nın İlçeleri Nelerdir?
Kütahya şehrinde 12 tane ilçe ve 1 tane il merkezi bulunmaktadır. Bahsedilen ilçelerin isimleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kütahya (İl merkezi)
- Aslanapa
- Altıntaş
- Domaniç
- Çavdarhisar
- Dumlupınar
- Gediz
- Emet
- Pazarlar
- Hisarcık
- Simav
- Şaphane
- Tavşanlı
Şeklinde ifade edilmektedir.
Kütahya'nın Coğrafi Özellikleri Nelerdir?
Kütahya, Yellice Dağı'nın kuzey eteği üzerinde, Kütahya Ovası'nın ise güney kenarında kurulmuş olan bir şehirdir. Bah'tan gelmiş olan Katar Suyu, ovanın tam ortasından geçmektedir ve şehrin 3 kilometre kuzeybatısında olabilmektedir. Sakarya Nehri'nin çok büyük bir kolu olan Porsuk Çayı'na katılmaktadır. Kent, ovadan başlayıp güney bölüme doğru yükselen bir alanda kurulmuştur. Kütahya'nın, iç kale kalıntılarının yer aldığı Hisar Tepesi üzerinde yükselti 1000 metreyi aşmaktadır. Kent, bu tepe ile birlikte Hıdırlık Tepesi'nin arasından geçerek bir dere vadisi boyunca yer almaktadır. Kentin eski çekirdeği, Hisar Tepesi önünde olmaktadır ve önemli tarihî anıtlar da bu kesimde bulunmaktadır. Evlerin, tepelerin yamacına yaslanabildiği gibi, özellikle yeni olan semtler ovaya doğru da yayılmaktadır. Yeni semtlerde caddeler ve sokaklar geniş ve düzdür. Eski semtlerdeyse dar, taş kaldırımlı ve yokuşludur. Kütahya ili batıda Tavşanlı üstünden Balıkesir'e ve Bursa'ya, güneybatıda Gediz ve Çavdarhisar üstünden Ege Bölgesi'ne, güneydoğuda Afyon üstünden Konya iline ve Akdeniz kıyılarına, kuzeydoğusunda Bilecik ve Eskişehir yörelerine bağlanmaktadır.
KÜTAHYA HARİTASI
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bayraklı, Yazılı Cuma Mesajları 2025! Anlamlı, Güzel, Dualı, Ayetli, Resimli Cuma Mesajları İle Hayırlı Cumalar!
CUMA NAMAZI KILINIŞI: Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet İşleri Başkanlığına göre Cuma Namazı kılınışı
Puf puf kabaran haşhaş çöreği için 1 kaşık eklemek yetiyor! Ağızda lokum gibi dağılıyor! Püf noktası bu detayda gizli!
Vedat Milor'un tavsiyesi! Konya'nın efsane lezzeti! 40-45 dakikada pişiyor, yiyen bir daha istiyor!
14 Şubat Sevgililer Günü İçin Sevgilinize Atabileceğiniz Resimli, Duygusal Romantik Mesajlar: Kalpten Kalbe Duygusal Bir Bağ