hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Vekaleti Nasıl Verilir? Kurbanda Vekalet Verme Ve Alma İşlemleri…

    Kurban Vekaleti Nasıl Verilir Kurbanda Vekalet Verme Ve Alma İşlemleri…
    expand

    İslam dünyasının bilinen bazı önemli ibadetleri vardır. Namaz gibi hac gibi bu ibadetler her Müslümanın şartları taşıması durumunda eda etmek zorunda olduğu vecibelerdir. Kadın, erkek her Müslüman Kuran'da bildirilen ve Allah'ın emri olan bu mükellefiyetleri yerine getirmek zorundadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Kesimi

     İslamiyet'te kurban kesmek; akıl sağlığı yerinde olan, büluğa ermiş ve dinen zengin sayılacak kadar mal varlığı bulunan, mukim Müslümanların yerine getirmekle mükellef oldukları mali bir ibadettir. Temel ve zorunlu ihtiyaçlarından ve borçlarından hariç 80,18 gr altın ya da eşdeğer para veya eşyası bulunan kişilerin kurban kesmesi gerekir.

     Kurban kesmek ibadeti her şeyden önce İlahi rızayı kazanmaktır. Allah'ın emrini yerine getirmektir. Kurban ibadetinin özünde Hakka yakınlık, halka fedakarlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, gerektiğinde bir Müslümanın bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

     Kurban, yüzyıllar boyunca, Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak yüzyıllar boyunca özellikle Türk milletinin dini yaşamında çok mühim bir yer tutmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Vekaleti Nasıl Verilir?

     Kurban kesmek için gerekli şartlara sahip bulunan kimsenin kurbanı fiilen kesme yetkinliğinde olmaması halinde devreye "kurban vekaleti" girmektedir. Başka bir anlatımla; kurbanlık kesme yetkinliğine sahip bulunmayan kişilerin, kesme yetisine sahip olan birisine bu hakkı tanımasına vekalet denmektedir.

     Kurban Vekalet Verme ve Alma İşlemleri

     Kurban vekaleti alma ve verme işlemi ise şu şekilde gerçekleşmektedir. Kurban vekaleti, kesim sırasında hayvanın yanında bulunan kişilerce şifahi olarak verilebilir. Fakat kurbanın sahibi yahut hissedarı kesim sırasında orada bulunmayabilir. Bu durumda vekalet veren kurban sahibi telefon veya internet, WhatsApp gibi araçlarla bu vekaleti kurban kesimine yetkinliği olan ve fiilen kesimi gerçekleştirecek kimseye verebilir.

     Kurban vekaleti konusu en fazla sorulan konulardan birisi olduğundan Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamalarda; kurban vekaleti verebilmek için çağın imkanları arasında yer alan faks, internet, e-mail gibi iletişim araçlarının kullanılabileceği bildirilmiştir. Kurban kesimi için vekalet verilmesi müessesesinde önemli olan kişinin niyetinin Allah için olması ve kurbanın vekaleten kendi adına kesilmesidir. Bu sebeple bu yöndeki niyetin var olması vekalet verme iradesinin de vekalet alana ulaştırılması esastır. Bu iletişimin günün teknolojik imkanları ile olmasında bir mahzur olmadığı çok defa Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da açıklanmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow