Kurban Kesmek Farz Mı, Vacip Mi Yoksa Sünnet Midir? Kurbanın Hükmü Nedir?
Kurban kavramı, sözlük anlamı yaklaşmaktır. Bu ifade Allah’a yakınlaşmak için vesile olan araç şeklinde tanımlanabilir. Kurban kavramı dinî bir kelime olarak, bakıldığında, Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre Allah’a yaklaşmak için ve O’nun rızasına erişebilmek için ibadet maksatlı, belirli koşulları taşımış hayvanın usulüne uygun olacak şekilde kesilmesini ve bu maksat ile kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramı dönemlerinde kesilen kurbana udhiyye ismi verilir. Bununla birlikte hac içinde kesilen kurbanaysa hedy ismi verilir.
Kurban İbadetinin Hükmü Nedir?
Akıl sağlığı yerinde bulunan, mukim, hür ve dinî ölçülere bakılması sureti ile zengin sayılmakta olan müminler, ilâhî olan rızayı kazanabilmek maksadı ile kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşabilmekte, hem de maddi açıdan yetersiz olması nedeniyle kurban kesemeyen kişilere destekte bulunmaktadır. Bu ibadetin esas olan kapsamında Hakk’a yakınlık oluşturma ve fedakârlıkta bulunma anlayışı bulunur. Kurban, Müslüman olan bir kişinin bütün varlığını, gerekmesi durumundaysa Allah yolunda feda edebilmeye hazır olduğu konusunun bir nişanesidir.
Kurban İbadeti Farz Mıdır, Sünnet Midir Yoksa Vacip midir?
Mezheplerin pek çoğuna bakıldığında udhiyye kurbanı kesebilmek sünnettir. Kurban ibadeti farz olan bir ibadet çeşidi değildir. Kurban ibadetinin diğer mezhepler içerisindeki kapsamına bakıldığında, Şafii mezhebine göre sünnet olan bir ibadettir. Hanefi mezhebine göre bakılması durumunda ise vacip olan bir ibadet türüdür.
Kurban İbadetinin Önemi Nedir?
Kurban ibadetinin fıkhî hükmü her ne olursa olsun Müslüman olan toplumların için belirli simge ve şiarı sayılan ibadetlerden birisi olarak asırlardan bu yana dini yaşam içerisinde önemli bir yere sahiptir. Kurban Bayramında ibadet niyetiyle kurban kesmek zengin olan kişilere vaciptir. Zenginden maksat, temel olan ihtiyaçlarının dışında, artıcı olsun yahut olmasın, en az iki yüz dirhemlik gümüş niteliğinde bir mala sahip olan, fitre vermek ile yükümlü olan kimselerdir.
Kurban İbadetinin Temeli Nedir?
Kurban ibadeti, Kur’an-ı Kerim, icmâ ve sünnet ile sabit olan bir ibadettir. Kurbanın meşru olan bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de kanıtlar bulunmaktadır. Hz. İbrahim’in oğlu olan Hz. İsmail’in yerine gelen bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye ya da kurban olacak şekilde verildiği açıkça bildirilmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok