hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Etini Kimler Yiyemez? Kurban Etinden Kesen Kişi Ve Ailesi Yiyebilir Mi?

    Kurban Etini Kimler Yiyemez Kurban Etinden Kesen Kişi Ve Ailesi Yiyebilir Mi
    expand

    Adak kurbanı, herhangi bir durumun gerçekleşebilmesi amacı ile adanmış olan bir durumu ifade etmektedir. Adak kurbanının ise adağın belirtilmesinin ardından ve adağın gerçekleşmesinden sonra vacip olmaktadır. Bir başka deyiş ile bireyin, adamış olduğu kurbanı belirttiği şekilde kesmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Adak Kurbanı Nedir?

     Arapça dili içerisinde nezir şeklinde ifade edilmekte olan adak kurbanı, bireyin dini açıdan yükümlü olmadığı halde, bireyin kendisi için bu durumu vacip haline getirmesi durumunu ifade etmektedir. Bahsedilen durumda birey için adak adayabilmek herhangi bir dini niteliğe sahip olan gereklilik olmamaktadır. Bunun dışında gerçekleşmesi istenilen bir durumun gerçekleşmesinin ardından söz konusu olan adak kurbanının kesilmesi ise vacip hale gelir.

     Adak Kurbanının Etinden Kimler Yiyemez?

     Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kurban adayan bireyin adadığı kurbanı kesmesi vacip sayılmaktadır. Şayet kişi adamış olduğu bu adağı, herhangi bir koşulun gerçekleşmesine bağlamış ise bu koşul gerçekleştiği sürece kesmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Adak olarak adanmış olan kurbanın etinden adak sahibi, adak sahibinin eşi, usûl ve fürûu bir başka ifade ile kendi neslinden gelmiş olduğu baba, ana, nine ve dedeleri ile kendi neslinden gelmiş olan torunlarının ve çocuklarının yiyemeyeceği gibi, bunların haricinde kalarak zengin olan kişiler de yiyemez. Eğer kişinin kendisi ya da bu sayılan kişilerden biri yerse, yenilmiş olan etin bedelini de yoksul olan kimselere vermesi gerekir.

     Adak Kurbanı Etinin Kimlere Dağıtılması Gerekir?

     Adak kurbanının mevcut olan etinin muhtaç bir halde olan kimselere dağıtılması gerekmektedir. Adak kurbanının dağıtılmasından önce, bahsedilen yoksul durumda olan kimseler araştırılmalıdır ve bu etler belirli bir gizlilik çerçevesi içinde bu kimselere teslim edilmelidir. Özellikle de İslam alimleri bu konu hakkında adak edilmiş olan kurbanın gösteriş amacı ile dağıtılmasının büyük bir günah olduğunu, bir başkasının onurunu kırabilecek şekilde dağıtılmamasının gerekli olduğunu belirtmişlerdir.

     Adak Kurbanının Şartları Nelerdir?

     Adak kurbanının İslami açıdan bazı koşulları bulunmaktadır. Bu koşullar kapsamında; adak olarak kesilmesi gereken kurbanı seçilmesinin ardından okunacak olan dualar ve adanmış olan dileğin niyetinin tekrardan edilmesi işlemini kapsamaktadır. Adak kurbanının başka bir koşulu ise kesim aşamasından sonra ise fakir veya fukaraya dağıtımının yapılması koşuludur. Kurbanın dağıtım işlemi kesinlikle gizli ve hızlı bir biçimde yapılmalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow